25 spørgsmål & svar

Hvordan beder man

BØN ER SAMTALE MED GUD. Vi kan takke Gud, lovprise ham, vi kan bede ham om tilgivelse, bede om det vi ønsker eller har brug for hjælp til. Så betror vi os til ham. På samme måde som vi omgås venner og slægtninge på forskellige måder, kan bønnen udføres på forskellige måder. Nogle gange i stilhed, nogle gange med vores egne ord og andre gange med en bønnebog.

Gud hører og forstår vores bønner, men vi mennesker må ofte anstrenge os for at høre og forstå, hvordan Gud svarer os. Det er ikke sikkert, at det sker, som vi selv havde tænkt os. Nogle gange forstår vi først efter noget tid, at "aha, det var det, som var svaret på min bøn".

Vi beder om det, vi vil, men i sin kærlighed giver Gud os det, vi behøver, når tiden er inde og på sin egen måde. Nogle gange er bøn et spørgsmål eller en bøn om hjælp. Andre gange er det en beklagelse overfor Gud (der er masser af bibelske eksempler på mennesker, der anråber Gud med vrede og fortvivlede klager). Nogle gange kan det være, at vi med jubel fortæller Gud, hvor meget vi holder af ham og hvor taknemmelige vi er for alt det gode, han gør. Men en bøn kan også være uden ord, hvor du bare er helt stille og trækker vejret dybt og roligt og lytter indad efter Guds stemme. Det kaldes for kontemplation og er noget, som kristne har hengivet sig til i snart to tusind år. Kirkens officielle bøn kaldes liturgi, når den udføres i gudstjenesten. Bøn handler ikke om, hvad vi gør med Gud, men hvad Gud gør med os. At bede er at være åben for selv at blive formet af Gud. Derfor er det også vigtigt at kunne lytte efter Gud, når vi beder.

Man kan bede hvor og hvornår, det skal være, ikke kun i kirken eller med foldede hænder om aftenen, inden man skal sove. Man kan bede, mens man er ude og gå, når man er i skole eller på arbejde eller sammen med sine venner. Det behøver slet ikke være en lang bøn, men fx. bare: "Kære Gud, hjælp mig med at sige det rigtige"; "Gud, tak fordi det gik godt med prøven"; "Jesus, vær med mig når ingen andre forstår"; "Gud, denne dag og alle, som jeg til at møde".

At bede er nemt og kræver ikke en speciel alder, modenhed, forkundskaber eller uddannelse. Det er noget, alle kan.

Fader vor, Hil dig Maria, Angelus Rosenkransen og Korsvejen er nogle af de bønner, som findes i katolske bønnebøger. Præster og ordensfolk beder tidebøn, som er Kirkens daglige bøn, og som giver en specie rytme og kirkeårets særlige til dagene og ugerne. I tidebønnen anvendes mest Salmerne fra Det Gamle Testamente, det som var Jesu egen bønnebog.

Tidebønnen er værdsat af mange lægfolk.


Bemærk: Hæftet "25 Spørgsmål og Svar om katolsk tro" kan købes i Katolsk Webshop

25 Spørgsmål og Svar om katolsk tro - oversigt

01. Hvem er Gud?

01. Hvem er Gud? - (Katolsk PodCast)

02. Hvem er Jesus? - (Katolsk PodCast)

03. Hvad er Kirken? - (Katolsk PodCast)

04. Tilbeder katolikker Jomfru Maria? - (Katolsk PodCast)

05. Er alt, som står i Bibelen, bogstaveligt sandt? - (Katolsk PodCast)

06. Hvorfor behøver vi paven?

07. Hvis den kærlige Gud lever - hvorfor findes der så ondskab?

08. Hvorfor går katolikker til skrifte?

09. Hvordan foregår en katolsk messe?

10. Hvorfor har Den katolske Kirke ikke kvindelige præster?

11. Hvad gør munke og nonner?

12. Hvad er helgener?

13. Hvordan beder man?

14. Hvad adskiller Den katolske Kirke fra de kirker der blev grundlagt efter Reformationen?

15. Hvad mener Den katolske Kirke om andre religioner?

16. Hvorfor siger Den katolske Kirke at fosterdrab (provokeret abort) er forkert?

17. Må man ikke bruge prævention, selv om det kan forhindre HIV/ AIDS?

18. Hvad siger Den katolske Kirke om seksualitet?

19. Hvad gør man ved de seksuelle overgreb, som er sket i Den katolske Kirke?

20. Må katolikker blive skilt?

21. Hvordan ser Kirken på rigdom og fattigdom?

22. Har dyr samme værdi som mennesker?

23. Hvad sker der efter døden?

24. Hvad er vigtigt for en katolik?

25. Hvordan bliver man katolik?