Den nye messes teologi

Af pastor Lars Messerschmidt

INDLEDNING: Baggrunden for denne artikel er min læsning af katolske indlæg om eukaristien efter 2. vatikankoncil i internationale medier. Et gennemgående træk i mange af disse indlæg er en anklage for, at den aktuelle messe ikke er katolsk, ja endda kættersk. Hvis uenigheden om messens liturgi når det højdepunkt, er der kun et lille skridt, før Den katolske Kirke igen bliver splittet.

Jeg har derfor sat mig for ganske enkelt at gennemgå teologien bag den nye messeritus på baggrund af teksterne selv. Min oplevelse af katolikkers opfattelse er, at ikke ret mange for alvor har sat sig ind i liturgien, men bedømmer tingene overfladisk. Alle de fornyede ritualer vedr. de liturgiske handlinger har altid en meget grundig fremstilling af det pågældende ritualets idegrundlag dvs. man forklarer ritualets bibelske baggrund og betydningen af de enkelte handlinger. Det gælder ikke mindst for messens vedkommende. Jeg vil derfor på denne baggrund redegøre for, hvad teksterne selv siger. Jeg bruger den danske tekst fra 2003.


Ups! ... videre som abonnent, med sikker betaling


DEN HURTIGE MÅDE

Du kan blive abonnent på KATOLSK LIV for kun 20 kr.
Betal med betalingskort og få adgang med det samme.

KLIK HER 


FAKTURA

Hvis du ikke vil benytte betalingskort, kan du vælge at downloade en faktura og betale ved en bankoverførsel.

1. Opret dit abonnement

2. Vælg "Send faktura"

3. Log ind og hent din faktura med betalingsoplysninger.

4. Når vi har registreret din betaling, åbner vi dit abonnement.Undtagelsesvis modtager vi betaling med MobilePay. Betalingsmetoden er dyr som "erhverv" og derfor bruger vi undtagelsesvis en privat konto indtil økonomien i medieprojektet kan bære. KATOLSK LIV overfører herefter beløbet til foreningens bankkonto i Danske Bank via en mellemregning.

Gør det samme som "FAKTURA", men overfør beløbet til MobilePay 23 44 81 55 - Husk at oplyse fakturanummer, så opretter vi dit abonnement hurtigt.


TELEFON & MAIL

Kan du slet ikke bruge nogle af ovenstående betalinger - så ring til 23 44 81 55 eller skriv til info@katolskliv.dk - så finder vi en løsning.

Ring i tidsrummet 7-21 alle ugens dage.