HVIS MAN IKKE ER DØBT, bliver man katolik ved at blive døbt katolsk. Er man allerede døbt og tilhører et andet kirkesamfund kaldes skiftet, at man konverterer til katolsk tro.
En voksen, som skal døbes eller konvertere, skal have undervisning i katolsk tro og personlige samtaler med en katolsk præst eller en anden betroet katolik, inden optagelse i Den Katolske Kirkes fulde fællesskab. Dette sker også nogle steder i en lille gruppe gennem det såkaldte voksen- katekumenat.
Efter samtale med en præst vælger man en katolsk fadder, én som kan hjælpe en med at vokse ind i det katolske liv og nogle gange sidde sammen med en under messen for at forklare tingene og præsentere en for de andre i menigheden, så man naturligt vokser ind i fællesskabet. Fadderen er med ved dåben eller hvis man konverterer, ved optagelsen i Kirken (optagelsen sker ofte under en messe). Inden optagelsen i Kirkens fulde fællesskab skal man fremvise sin dåbsattest for præsten og et bevis på at man er udtrådt at det trossamfund, man tidligere tilhørte. Man går også til skrifte - et såkaldt generelt skriftemål, hvor man bekender alle alvorlige synder, man husker frem til det tidspunkt. hvor man skal optages. Optagelsen indebærer en offentlig trosbekendelse med ordene: "Jeg tror og bekender alt, hvad Den Katolske Kirke tror, lærer og forkynder som åbenbaret af Gud.". Derefter må man for første gang modtage den Hellige Kommunion: Kristi legeme og blod.
Alle, som konverterer fra et protestantisk kirkesamfund, bliver firmet, selv hvis de allerede er konfirmeret. I Den Katolske Kirke er firmelsen et sakramente. Er man interesseret i at blive katolik. så er det første skridt, at man besøger den nærmeste katolske kirke og tager kontakt til præsten. I København er der hvert år fra september til april et konvertitkursus ved den katolske domkirke Sankt Ansgars Kirke. Her kan man frit og fuldstændigt uforpligtende komme over en række aftener og lære mere om Den Katolske Kirke. dens lære, sakramenterne, livet i Kristus mm. I andre dele af landet foregår undervisningen ofte ved samtaler med præsten. En vigtig del af processen er også. at man oplever gudstjenesten og møder og danner venskaber med katolikker.
Læs mere
Læs mere om at blive katolik på dette link - HER
Bemærk: Indslaget er fra 2019. Der kan være ændringer. Læs om aktuelle forhold - HER
Bemærk: Hæftet "25 Spørgsmål og Svar om katolsk tro"
kan købes i Katolsk Webshop 01. Hvem er Gud? - (Katolsk PodCast) 02. Hvem er Jesus? - (Katolsk PodCast) 03. Hvad er Kirken? - (Katolsk PodCast) 04. Tilbeder katolikker Jomfru Maria? - (Katolsk PodCast) 05. Er alt, som står i Bibelen, bogstaveligt sandt? - (Katolsk PodCast) 07. Hvis den kærlige Gud lever - hvorfor findes der så ondskab? 08. Hvorfor går katolikker til skrifte? 09. Hvordan foregår en katolsk messe? 10. Hvorfor har Den katolske Kirke ikke kvindelige præster? 14. Hvad adskiller Den katolske Kirke fra de kirker der blev grundlagt efter Reformationen? 15. Hvad mener Den katolske Kirke om andre religioner? 16. Hvorfor siger Den katolske Kirke at fosterdrab (provokeret abort) er forkert? 17. Må man ikke bruge prævention, selv om det kan forhindre HIV/ AIDS? 18. Hvad siger Den katolske Kirke om seksualitet? 19. Hvad gør man ved de seksuelle overgreb, som er sket i Den katolske Kirke? 20. Må katolikker blive skilt? 21. Hvordan ser Kirken på rigdom og fattigdom? 22. Har dyr samme værdi som mennesker? 23. Hvad sker der efter døden?25 Spørgsmål og Svar om katolsk tro - oversigt