16. oktober 2024

Vatikanet forbereder en tekst for fraskilte og gengifte par

En stor del af kirkelige ægteskaber er ugyldige på grund af manglende tro │ Foto: Ivan Galashchuk

Af Jonah McKeown, CNA
St. Louis, 25. apr. 2023
Oversættelse Kuno Arnkilde 

Vatikanets Dikasteri for Lægfolk, Familie og Liv er ved at forberede et dokument, der vil omhandle fraskilte og gengifte par. Det sker efter anmodning fra pave Frans, siger dikastriets præfekt, kardinal Kevin Farrell.

Farrell nævnte det igangværende arbejde med at udfærdige dokumentet i en tale den 22. april, som åbnede et møde i dikastriet, der fremmer pastoral omsorg for familien og lægfolks mission. Farrell talte om vigtigheden af at yde hjælp og vejledning til "dem, der oplever ægteskabelige kriser af alle slags".

"På denne front arbejder dikastriet også på at forberede en tekst, der specifikt vil vedrøre - som De ønskede, Deres Hellighed - mænd og kvinder, der efter at have et mislykket ægteskab bag sig, lever i nye ægteskaber", sagde Farrell i sin åbningstale.

Farrell sagde ikke, hvornår dokumentet vil blive offentliggjort.

Kirken lærer, at katolikker, der er blevet skilt og gift igen uden en annullering, ikke må modtage den hellige nadver, en lære, som Johannes Paul II bekræftede i 2005 i den apostoliske formaning Familiaris Consortio. Pave Frans har i løbet af sit pontifikat sagt, at der kan være situationer fra sag til sag, hvor fraskilte og gengifte katolikker kan få adgang til eukaristien, herunder situationer, hvor ægtefællerne praktiserer kontinens i deres ægteskab.

I et interview for nylig svarede pave Frans på et spørgsmål om, hvorvidt fraskilte og gengifte katolikker kunne modtage eukaristien, ved at sige: "Vi kan ikke reducere en menneskelig situation til en præskriptiv situation." I interviewet rådede pave Frans til at se på, hvad hans forgænger Benedikt XVI sagde om annullation, idet han bekræftede, at "en stor del af de kirkelige ægteskaber er ugyldige på grund af manglende tro".

"Og tænk over det: Nogle gange [går man] til et bryllup, og det virker mere som om det er en social reception og ikke et sakramente", sagde pave Frans. "Når unge mennesker siger 'for evigt', hvem ved, hvad de mener [med] 'for evigt'."



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER