21. november 2024

Gud Fader, Søn og Helligånd

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Juletiden

I Den Katolske Kirke forudgås de største liturgiske fester, jul og påske, af en tid til forberedelse til disse fester. Før jul har vi adventstiden, og før påske ligger fastetiden. Efter festen for Herrens fødsel (jul), og efter festen for hans opstandelse fra de døde (påske), er der også særlige liturgiske tider, nemlig juletiden og påsketiden, hvor fejringen af de store fester forlænges og indholdet af dem uddybes.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Vor Herres Jesu Kristi fødsel

Om Jesus virkelig blev født den 25. december, kan vi ikke vide, for hverken Bibelen eller andre kilder nævner nogen dato. Siden koncilet i Nikæa i år 325 er datoen 25. december blevet fastsat i den romerske kalender som festdagen for vor Herres Jesu Kristi fødsel, men der findes tidligere spor både hos pave Telesphorus omkring år 130 og hos Tertullian omkring år 200 af at man har fejret Jesu fødselsfest den 25. december.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Det hellige kors ophøjelse

Højtiden for Det Hellige Kors Ophøjelse fejrer indvielsen af Anastasia – Opstandelseskirken, eller Gravkirken i Jerusalem, som gemmer på et korsrelikvie, der er menes at være stykker eller fragmenter af det kors, som Jesus blev korsfæstet på. Dagen er blevet fejret siden 300-tallet, og det er en af de vigtigste højtider i kirkeåret, ved siden af påske og pinse.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Herrens forklarelse

Sammen med dåben i Jordanfloden, hans opstandelse og himmelfart er forklarelsen på bjerget højdepunkter i Jesu offentlige liv. De tre synoptiske evangelier beskriver alle, at Jesus tog disciplene Peter, Jakob og hans bror Johannes med sig op på et højt bjerg, som ifølge traditionen er Taborbjerget (Matt 17,1-13; Mark 9,2-13; Luk 9,28-36). De var alene på bjerget, da Jesus pludselig ”blev forvandlet for øjnene af dem, hans ansigt lyste som solen, og hans klæder blev hvide som lyset” (Matt 17,2). Disciplene så også, hvordan Moses og Elias kom til syne og talte med Jesus. De vidste sikkert slet ikke, hvad de skulle sige og gøre, for de foreslog at bygge tre hytter til Jesus, Moses og Elias, men i det samme lød der en røst fra en sky: ”Dette er min elskede søn, i ham har jeg fundet velbehag. Hør ham!” (Matt 17,5).

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Kristi himmelfart

Kristi himmelfart fejres 40 dage efter påske. I Bibelen er Kristi himmelfart skildret i evangelierne hos Mattæus (28,16-20), Markus (16,19-20) og Lukas (24,46-53), ligesom Lukas i Apostlenes Gerninger (1,3-11) beskriver, at Jesus efter sin død og sin opstandelse viste sig ved flere lejligheder for de elleve disciple, underviste dem og forberedte dem på, at han snart ikke længere ville være hos dem, men ville drage til sin Fader i himlen.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Guds barmhjertigheds søndag

Guds barmhjertigheds søndag fejres 2. søndag i påsken, dvs. søndagen efter påskedag, den sidste dag i påskeoktaven (de otte dage efter påske). Denne dag fejres en vigtig egenskab ved Gud: Hans barmhjertighed.
Festen har sin oprindelse i Jesu budskaber til den hellige søster Faustina Kowalska (1905-38), som hun nedskrev i sin dagbog.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Lørdag i den stille uge

Lørdag i den stille uge, også kaldet påskelørdag, er Kirkens sørgedag, fordi Jesus ligger i sin grav. Det er en stille dag uden liturgiske fejringer, og kirkens klokker ringer ikke. Alteret står udækket i kirken, og tabernaklet står tomt med åbne døre. Dette er den eneste dag i året, man ikke kan modtage den hellige kommunion, medmindre man er døende.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Skærtorsdag

Først og fremmest er skærtorsdag kendt som højtidsdagen til minde om Jesu indstiftelse af den hellige eukaristi. Det fejres i en messe skærtorsdag aften, ligesom Jesus indstiftede eukaristien torsdag aften. Men i Den Katolske Kirke er skærtorsdag også en festdag for, at Jesus indstiftede ordinationens sakramente. Dette, og indvielsen af de hellige olier, fejres ved en messe skærtorsdag morgen.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Palmesøndag

Den sidste søndag i fastetiden er palmesøndag, der samtidig indleder den stille uge med fejringen af Jesu indtog i Jerusalem. Alle fire evangelier fortæller om, at Jesus kom ridende på et æsels føl og blev modtaget af folket som en konge (Matt 21,1-9; Mark 11,1-11; Luk 19,28-40; Joh 12,12-19). Hermed begyndte de begivenheder at finde sted, som Jesus selv havde forudsagt om sin lidelse og død. Af samme grund er den liturgiske farve rød, martyriets farve.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Den Stille Uge

”Den stille uge” er betegnelsen for den sidste uge inden festen for Herrens opstandelse, påskefesten. Den begynder palmesøndag, og omfatter de tre dage, som også kaldes påskens triduum, nemlig skærtorsdag, langfredag og påskelørdag, hvor vi fejrer Kristi lidelse. Den stille uge er sammen med festen for Herrens opstandelse hele kirkeårets liturgiske centrum og indeholder det teologiske og liturgiske grundlag for, hvordan vi i dag fejrer den hellige messe.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Fastetiden: Askeonsdag

Fastetiden er en fyrre dage lang forberedelsestid til at fejre Herrens opstandelsesfest, påsken. Fastetiden omfatter fem søndage. At det er en bods- og alvorstid markeres ved, at den liturgiske farve er violet, og i fejringen af den hellige messe bortfalder Gloria (Ære være Gud i det høje) og Halleluja, ligesom udsmykningen med blomster bliver meget sparsom, og orgelet kun spiller som ledsagelse til sang.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Herrens dåb

Med festen for Jesu dåb afsluttes juletiden (se dette), hvor Jesus flere gange åbenbares som Guds Søn: først for hyrderne på marken julenat, derpå for de vise mænd fra Østerland og igen ved sin dåb.
På denne dag mindes vi, at Jesus ydmygt trådte frem for at lade sig døbe i Jordanfloden af Johannes Døberen ligesom alle andre, selvom Jesus var uden synd og ikke behøvede dåben.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Herrens åbenbarelse

Det græske navn for festen ”Herrens åbenbarelse” er epifani, der kommer af det græske epiphaneia, som betyder ”åbenbaring, manifestation” og epiphanein, at ”blive synlig, træde frem”. I religiøs sammenhæng er der tale om en oplevelse, hvor Gud meddeler sig direkte til en person gennem et syn.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Jesu allerhelligste navn

Jesu allerhelligste navn fejres ikke blot på denne mindedag for det; efter et dekret på det 2. koncil i Lyon blev det påbudt at bøje hovedet, når navnet Jesus nævnes i liturgien. Det gør vi stadig i hver eneste hellige messe, f.eks. når Jesus nævnes i ”Ære være Gud i det høje” og i trosbekendelsen.

Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Adventstiden

Det nye kirkeår indledes med adventstiden, som strækker sig fra søndagen nærmest den 30 november, løber over de sidste fire søndage før jul og slutter natten til den 25. december, hvor vi fejrer Jesu fødsel. Man ved ikke med sikkerhed, hvornår Kirken begyndte at fejre advent, men eftersom festen for Jesu fødsel først blev indført i slutningen af det 4. århundrede, kan adventstiden som forberedelse til den først være indført herefter.