16. oktober 2024
Gud Fader, Søn og HelligåndKirkeårets fester

Påskedag, Herrens opstandelse

Af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Liturgisk rang: Højtid. Liturgisk farve: Hvid.

Påskedag fejres, at Kristus, efter sin død igen opstod fra de døde efter tre dage. Påsken er den ældste kristne fest, og har været det liturgiske centrum og højdepunktet i det liturgiske år lige siden det 2. århundrede.

Påsken har ingen fast dato, men ligger på den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn, inspireret af den jødiske kalender, hvor Jesus opstod fra de døde dagen efter den første sabbat efter forårsjævndøgn og ved fuldmåne. Således kan datoen for påskedag variere mellem 22. marts og 25. april. Historiske kilder om den tidligste fejring af påsken viser, at hele fejringen oprindelig fandt sted på kun én dag, påskedag. Fra 300-tallet bredte fejringen sig til også at omfatte skærtorsdag og langfredag.

Selve navnet, påske, kommer fra det aramæisk-græske pascha eller det hebraiske pesach, der betyder ”gennemgang” eller ”forbigang” og henviser til dengang, da Moses på Herrens bud befriede israelitterne fra deres slaveri i Egypten ved at række sin stav ud over Det Røde Hav, så vandet trak sig tilbage, og israelitterne kunne gå tørskoet igennem, mens egypterne druknede (2 Mos 14,1-29).

Pascha kan også betyde ”Gud frelser”, og det er i dén betydning, at kristne fejrer, at Gud gennem Kristi død på korset for at sone vore synder og hans opstandelse fra de døde tilbyder frelse til alle mennesker. Påskedag fejrer vi altså både Kristi opstandelse, og at vi engang skal opstå ligesom han opstod.

Påskedags evangelium handler om Jesu opstandelse og den tomme grav (Joh 20,1.9 eller Luk 24,1-12). Ved en aftengudstjeneste læses evangeliet om vandringen til Emmaus (Luk 24,13-35).

Fejringen af Herrens opstandelse er så stor en fest, at den – ligesom julen og pinsen – fejres over flere dage; vigilien, hovedfesten og 2.-dagen. 2. påskedag fortsættes budskabet om Herrens opstandelse ved at læse Peters tale til jøderne fra Apostlenes Gerninger 2,14.22-33 om, at Jesus umuligt kunne holdes fast af døden. Evangeliet fra Mattæus 28,8-15 handler om kvindernes møde med den opstandne Jesus ved graven.

Læs mere her