26. april 2025

Økumeni

Påskehilsen fra Folkekirken

KATOLSK LIV har under det sidste år givet ordet til den evangelisk-lutherske sognepræst på Lolland Anne-Lene N. Frederickson.

Det gør vi, fordi vi som kristne har den samme dåb og næsten den samme trosbekendelse. Det gør vi for at medvirke til en forståelse af hinandens forskellige kirkesyn. Det gør vi fordi Kristus forventer det af os.

Læs mere ...

Fasten

Fasten er en mod-kultur til det flygtige “fordi-jeg-fortjener-det” samfund, hvor vellykkethed og stigende forbrug efterhånden ses som dyder – i al fald indtil kriser og krig bliver virkelighed. At give afkald ses ofte som at mislykkes, at være afskåret fra det virkelige liv.

Læs mere ...

Juletræet med sin pynt

Juletræet med dets pynt og farver minder os om, at jul handler om andet end gaver, julemænd, juleræs og julesul. Ikke at alt det ikke også er festligt, men juletræets pynt minder os om, at der er noget der ligger dybere end dette.

Læs mere ...

Alle helgen & Kirkebrev for november og december

KATOLSK LIV: I Danmark lever vi i et evangelisk-luthersk kongerige og selvfølgelig skal vi som katolske kristne have samvær, på forskellige områder og niveauer, med vore medbrødre og medsøstre i folkekirken og andre kristne trossamfund. Vi deler trods alt den samme trosbekendelse – næsten.

Læs mere ...

Maria-procession i Tunesien bringer katolikker og muslimer sammen

Hvert år byder landet Tunesien i hjertet af Nordafrika på et unikt skue: en årlig procession til ære for Jomfru Maria, lokalt kendt som »Khorja el Madonna« – »Vor Frues procession« – som vidner om religiøs tolerance og sameksistens i en region, hvor kristne ofte går ubemærket hen på grund af deres lille antal og begrænsede offentlige tilstedeværelse.

Læs mere ...

Domprovsten og andenpræsten

Den katolske menighed på Lolland og Falster har fået to nye præster og den ene hedder Daniel Steiner Ebert. Han bor i Maribo, ikke langt fra Maribo Domkirke, hvor domprovst Anne Birgitte Reiter har sit virke. KATOLSK LIV synes det kunne være spændende at bringe de to præster sammen til en videosamtale.

Læs mere ...

Interreligiøs dialog er nødvendig i kamp for fred

Pave Frans hilste på medlemmer af Focolare-bevægelsen, som var i Rom til en interreligiøs konference, og indledte med et øjebliks solidaritet med bevægelsens præsident, Margaret Karram, som er født i Israel i en palæstinensisk familie. Da han hilste på hende, forsikrede den hellige fader hende om sine bønner for hendes hjemland, som han sagde “lider så meget i denne tid”.

Læs mere ...

(5:6) Forskelle og ligheder

Oversigten handler om forskelle og ligheder, der i dag er mellem den katolske og den lutherske kirke, samt hvad de to kirkesamfund har fælles. Men hvad mener vi, når vi i det følgende siger den katolske kirke og den danske folkekirke?

Læs mere ...

(4:6) Teologi og filosofi

Ser vi på spørgsmålet om retfærdiggørelse (spørgsmålet om menneskets frelse) både dengang og i dag, kan man også her se, hvordan de forskellige opfattelser fra Via Antica og Via Moderna præger billedet.

Læs mere ...

Den gode vilje

Katolske kristne i Danmark lever i et hav af evangeliske kristne, og det er naturligt at vi taler og er sammen til gensidig inspiration. Vi bekender os til den samme tro, med forskelle, og så længe man har havn i sin egen overbevisning, bør man ikke være bange for at invitere andre indenbords.

Læs mere ...

(2:6) Historisk forløb

Luther havde ikke til hensigt at grundlægge en ny kirke. Han ville reformere den ene kirke, der var. Men hans argumenter blev hurtigt populære og spredte sig blandt præster og munke, der tog de nye tanker til sig og begyndte at bruge dem.

Læs mere ...

(1:6) Forord: Fra konflikt til fællesskab

Det er helt grundlæggende i kristendommens selvforståelse, at de kristne skal være et fællesskab, og at der kun skal være én synlig kirke. Jesus Kristus havde udtrykkeligt enheden mellem mennesker som et helt afgørende element i sin forkyndelse.

Læs mere ...

Forening eller adskillelse?

Er skabelse og frelse et forhold præget af forening eller af adskillelse? Katolicismen mener det første, protestantismen det andet. For at belyse dette vil vi kort gennemgå den katolske lære om retfærdiggørelsen, sådan som den især blev udformet på Tridentinerkoncilet (1545-1563) som svar på det lutherske skisma.

Læs mere ...