16. oktober 2024
VerdenskirkenØkumeni

Interreligiøs dialog er nødvendig i kamp for fred

Pave Frans mødes med deltagerne i en interreligiøs dialogkonference arrangeret af Focolare-bevægelsen

Pave Frans roser Focolare-bevægelsen for at fremme interreligiøs dialog og for deres indsats for enhed, gensidig respekt og fredsopbygning.

Af Francesca Merlo │ Vatican News │ 3. juni 2024
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Pave Frans hilste på medlemmer af Focolare-bevægelsen, som var i Rom til en interreligiøs konference, og indledte med et øjebliks solidaritet med bevægelsens præsident, Margaret Karram, som er født i Israel i en palæstinensisk familie. Da han hilste på hende, forsikrede den hellige fader hende om sine bønner for hendes hjemland, som han sagde "lider så meget i denne tid".

Efter arrangementet beskrev bevægelsens formand sin fortolkning af pavens ord som, at den hellige fader "beder for mit land, hvor to folk lever, og to folk lider".

I tråd med dette fremhævede pave Frans Focolare-bevægelsens vedholdenhed med at "fremme enhed med mennesker fra ikke-kristne religioner, som deler enhedens spiritualitet".

Dette, sagde han, er en erfaring, som er "animeret af Helligånden, forankret, kan vi sige, i Kristi hjerte, i hans tørst efter kærlighed, fællesskab og broderskab".

Åbning af mødets vej

Pave Frans fortsatte med at understrege, at det faktisk er Ånden, der "åbner veje til dialog og møde", og tilføjede, at de til tider er "overraskende". Et eksempel på dette, sagde paven, fandt sted for mere end 50 år siden i Algeriet, "da et rent muslimsk fællesskab, der tilsluttede sig bevægelsen, blev født". Denne interreligiøse dialog har blomstret over tid, "som det fremgår af jeres tilstedeværelse i dag", tilføjede han.

Den Hellige Fader fortsatte med at tale om grundlaget for denne erfaring, som han beskrev som "Guds kærlighed udtrykt gennem gensidig kærlighed, lytning, tillid, gæstfrihed og ved at lære hinanden at kende, alt imens man fuldt ud respekterer hinandens identiteter". Med tiden, fortsatte han, er venskabet og samarbejdet vokset i forsøget på at reagere sammen på de fattiges råb, i omsorgen for skaberværket og i arbejdet for fred.

Audiens med deltagerne i Focolare-konferencen

Drømmen om enhed

"Gennem denne rejse har nogle ikke-kristne brødre og søstre delt "Work of Mary" [Focolare bevægelse - red.] spiritualitet eller nogle af dens karakteristiske træk og lever i overensstemmelse med dem blandt deres egne folk", bemærkede paven. Han forklarede, at vi overskrider dialogen med disse mænd og kvinder, som vi føler os som brødre og søstre med, og som deler drømmen om en mere forenet verden i mangfoldighedens harmoni.

Som afslutning på sin tale mindede pave Frans de tilstedeværende om, at deres vidnesbyrd er "en kilde til glæde og trøst, især i denne konfliktfyldte tid, hvor religion ofte misbruges til at skabe splittelse". Derfor konkluderede han, at "interreligiøs dialog er en nødvendig betingelse for fred i verden".