16. oktober 2024
UdlandØkumeni

Maria-procession i Tunesien bringer katolikker og muslimer sammen

Processionen for »Vor Frue af Trapani« i La Goulette, Tunis, Tunesien, den 15. august 2024. Kredit: Sankt Augustin og Fidelis sogn i La Goulette, Tunis

ACI MENA, 26. august 2024
Oversættelse Kuno Arnkilde

Hvert år byder landet Tunesien i hjertet af Nordafrika på et unikt skue: en årlig procession til ære for Jomfru Maria, lokalt kendt som »Khorja el Madonna« - »Vor Frues procession« - som vidner om religiøs tolerance og sameksistens i en region, hvor kristne ofte går ubemærket hen på grund af deres lille antal og begrænsede offentlige tilstedeværelse.

På trods af fremkomsten af ekstremistiske islamiske bevægelser i begyndelsen af 2010'erne fortsætter den århundredgamle tradition hvert år i august i Tunesiens gader. Som noget sjældent i Nordafrika går hundredvis af kristne uhindret gennem La Goulette nord for Tunis med en blomsterudsmykket statue af Jomfru Maria for at fejre Maria Himmelfartsdag den 15. august.

Præster går i spidsen for »Khorja el Madonna« - »Vor Frues procession« - i Tunis, Tunesien, til ære for Jomfru Maria den 15. august 2024. Credit: Sankt Augustin og Fidelis sogn i La Goulette, Tunis

Muslimsk deltagelse forstærker processionens betydning. »Khorja el Madonna« symboliserer harmoni i et land, hvor kristne udgør et lille mindretal på ca. 25.000 til 30.000 troende, overvejende katolikker.

Kristne og muslimer forenes

Traditionen begyndte i slutningen af det 19. århundrede, da sicilianske migranter fra Trapani bragte en statue af Jomfru Maria til Tunesien. I dag omtaler tuneserne stolt »Jomfruen fra Trapani« som »Jomfruen fra Tunis«.

Til processionen samles hundredvis af troende ved Sankt Augustins og Sankt Fidelis' kirke i La Goulette for at bære statuen af Jomfru Maria. De går i en kort procession, før de bringer statuen tilbage til dens oprindelsessted.

 

Katolikker og muslimer samles hvert år til »Khorja el Madonna« - »Vor Frues procession« - i Tunis, Tunesien. Credit: Sankt Augustin og Fidelis sogn i La Goulette, Tunis

Deltagerne deltager i bønner og messer i løbet af begivenheden. Processionen udfolder sig hvert år i fred og ro, uhindret af staten eller andre religiøse grupper. Tværtimod ser ikke-kristne lokale ivrigt frem til og støtter fejringen. Mange ikke-katolske kristne diasporaer, især afrikanske migranter, deltager i processionen.

De kristnes oprindelse i Tunesien

På trods af deres minoritetsstatus er kristne tunesere fortsat engagerede i deres hjemland. Den katolske kirke overvåger nøje deres situation og arbejder på at beskytte dem ved at skabe stærke relationer til de lokale myndigheder.

I 2007 rapporterede den tunesiske regering til FN's komité for afskaffelse af racediskrimination, at de fleste kristne tunesere har rødder i Afrika syd for Sahara og overvejende er katolikker, med et mindre antal protestanter og ortodokse.

Historisk set har kristendommen været den primære religiøse minoritet i Tunesien. I dag består dette mindretal af tre forskellige grupper: Tunesiske kristne af europæisk afstamning og europæiske kristne, der bor permanent i Tunesien; kristne migranter fra Afrika syd for Sahara; og tunesiske konvertitter fra islam til kristendom.

Processionen for »Vor Frue af Trapani« i La Goulette, Tunis, Tunesien, den 15. august 2024. Credit: Sankt Augustin og Fidelis sogn i La Goulette, Tunis

Ligesom andre nordafrikanske lande oplever Tunesien en voksende bevægelse af konverteringer fra islam til kristendom, hvilket bekræftes af lokale civilsamfundsorganisationer. Selv om Tunesien ikke kriminaliserer religiøse konverteringer, udøver sociale tabuer et enormt pres på tunesiske konvertitter og tvinger dem til at praktisere deres tro bag lukkede døre af frygt for stigmatisering, afvisning fra familien og endda vold.

Denne artikel blev først udgivet af ACIMena, CNA's arabisksprogede nyhedspartner, og er blevet oversat og tilpasset af CNA.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.