4. oktober 2024
Udland

Hvad har den katolske kirke sagt om Medjugorje? En tidslinje

Jakobskirken i Medjugorje, Bosnien-Hercegovina. | Kredit: Miropink/Shutterstock

Af Hannah Brockhaus, CNA 18. september 2024
Oversættelse KATOLSKLIV │ EWTN Danmark

De påståede visioner af Jomfru Maria i Medjugorje fandt sted for seks børn fra den 24. juni 1981, oprindeligt på en bakketop i nærheden af byen.

Siden de begyndte, har de påståede begivenheder og budskaber fra Maria været en kilde til kontrovers og splittelse, da berømmelsen af fænomenerne spredte sig på trods af erklæringer fra lokale biskopper og Vatikanets myndigheder om, at der ikke var nogen bekræftelse af deres ægthed.

Tilhængere fortsatte dog med at strømme til området, selv om kirkeligt organiserede pilgrimsrejser blev forbudt. De blev senere tilladt, efter at en pavelig udsending fandt beviser på åndelige frugter for dem, der besøgte området.

Mere end 40 år efter, at de første gang hævdede at have fået besøg af Maria, siger de påståede seere, at de fortsat modtager budskaber fra Maria , der formidler et ønske om fred i verden, en opfordring til omvendelse, bøn og faste og visse hemmeligheder omkring begivenheder, der skal opfyldes i fremtiden.

Nedenfor er en tidslinje over den katolske kirkes undersøgelser af og beslutninger om Medjugorje.

Den 10. april 1991: Efter at lokale biskopper har dannet tre forskellige kommissioner til at undersøge fænomenerne i Medjugorje fra januar 1982, beslutter biskopskonferencen i det daværende Jugoslavien, at »på baggrund af de undersøgelser, der er foretaget indtil nu, kan det ikke bekræftes, at der forekommer overnaturlige åbenbaringer« i Medjugorje.

Den 23. marts 1996: Sekretæren for Troslærekongregationen, ærkebiskop (senere kardinal) Tarcisio Bertone, bekræfter de jugoslaviske biskoppers indikationer og siger i et svar på et brev fra en fransk biskop, at officielle pilgrimsrejser til Medjugorje som et sted med autentiske Maria-åbenbaringer, organiseret på stifts- eller sogneniveau, ikke er tilladt.

Den 17. marts 2010: Efter anmodning fra biskopperne i Bosnien-Hercegovina nedsætter pave Benedikt XVI en kommission under ledelse af kardinal Camillo Ruini, som skal undersøge den overnaturlige karakter af begivenhederne i Medjugorje. Kommissionen omfatter ca. 20 kardinaler, biskopper og eksperter.

17. januar 2014: Efter næsten fire års undersøgelser af de læremæssige og disciplinære aspekter af Medjugorje-åbenbaringerne afslutter den kommission, der blev dannet i 2010, sit arbejde og afleverer et dokument, den såkaldte »Ruini-rapport«, til den daværende Troslærekongregation.

Den 6. juni 2015: Pave Frans besøger Bosnien-Hercegovina, men afviser at stoppe ved Medjugorje. Under pressekonferencen i det pavelige fly på vej tilbage til Rom siger paven, at Vatikanets undersøgelse af åbenbaringerne næsten er afsluttet.

Engang i 2016: Troslærekongregationen, under ledelse af kardinal Gerhard Ludwig Müller, læser og diskuterer resultaterne af »Ruini-rapporten«. Meningerne fra kongregationens medlemmer bliver derefter sendt til pave Frans.

Den 11. februar 2017: Pave Frans udnævner den polske ærkebiskop Henryk Hoser til pavelig udsending til Medjugorje » med det formål at få et dybere kendskab til den pastorale situation dér og frem for alt til behovene hos de troende, der tager dertil på pilgrimsrejse.« En talsmand for Vatikanet præciserer, at ærkebiskoppens mandat er af pastoral og ikke doktrinær karakter.

To måneder efter sin udnævnelse til særlig udsending fortæller Hoser pressen, at stedet bærer mange ægte udtryk for tro, og at der findes mange kald der. Han gør det dog klart, at den endelige afgørelse af åbenbaringernes ægthed endnu ikke er truffet.

Den 13. maj 2017: Pave Frans taler om den kommission, som Benedikt XVI nedsatte i 2010, og den såkaldte »Ruini-rapport« under en pressekonference om bord på det pavelige fly på vej tilbage fra Fátima i Portugal. Han siger, at han personligt er »mistænksom« over for åbenbaringerne, da de for ham ser ud til at gøre Jomfru Maria til en »telegrafist«, der leverer daglige beskeder.

Den 17. maj 2017: En rapport i sektionen »Vatican Insider« i den italienske avis La Stampa siger, at kommissionens »Ruini-rapport« fra 2010-2014 fandt en forskel mellem de første syv påståede åbenbaringer den 24. juni-3. juli 1981 og dem, der fulgte. Afstemningen om de første syv påståede visioner gav en overvejende positiv opfattelse af overnaturlighed.

Ifølge La Stampa gav flertallet af kommissionsmedlemmerne også udtryk for, at de åndelige frugter fra Medjugorje var positive eller overvejende positive. Med hensyn til den overnaturlige karakter af de senere påståede visioner sagde flertallet af kommissionens medlemmer, at der ikke kunne udtrykkes en mening, og to medlemmer stemte imod.

Den 7. december 2017: Hoser siger til det katolske medie Aleteia, at mens paven vil træffe en endelig beslutning om ægtheden af de påståede visioner i Medjugorje, »kan bispedømmer og andre institutioner i dag organisere officielle pilgrimsrejser. Det er ikke længere et problem.«

Den 31. maj 2018: Pave Frans genudnævner Hoser, pensioneret ærkebiskop af Warszawa-Prag, til apostolisk visitator i Medjugorje med den opgave at føre tilsyn med de pastorale behov på stedet i en ubestemt periode. Denne udnævnelse følger ærkebiskoppens tidligere rolle som pavelig udsending.

12. maj 2019: Pave Frans giver formelt katolikker tilladelse til at organisere pilgrimsrejser til Medjugorje i anerkendelse af de »rigelige frugter af nåde«, der er kommet fra besøg i helligdommen, selvom kirken stadig ikke havde afsagt en dom om ægtheden af de påståede åbenbaringer.

14. august 2021: Hoser dør på et hospital i Warszawa, Polen, efter en lang og alvorlig sygdom. Han blev 78 år gammel.

27. november 2021: Pave Frans udnævner ærkebiskop Aldo Cavalli, en mangeårig diplomat fra Vatikanet, til særlig apostolisk visitator for sognefællesskabet i Medjugorje på ubestemt tid efter Hosers død.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, men modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.