16. oktober 2024
Udland

Fordømmer scenen med Den Sidste Nadver ved åbningen af ​​OL i Paris

Leonardo da Vincis "Sidste nadver" │ Se maleri i stor størrelse HER

Catholic News Agency,CNA Newsroom, den 27. juli 2024
Af: AC Wimmer
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Biskopper og fremtrædende prælater fra hele verden har sluttet sig til den franske bispekonference og de amerikanske biskopper i at kritisere åbningsceremonien ved de Olympiske Lege i Paris, der blev afholdt den 26. juli, for dens skildring af den sidste nadver, og kalder det en dybt beklagelig hån mod kristendommen.

Den kontroversielle scene, som er en del af det 1,5 milliarder euro dyre (ca. 10,3 milliarder kr.) skuespil, der skulle sætte sommer-OL 2024 i gang i en regnvåd fransk hovedstad den 26. juli om aftenen, indeholdt drag queens, der portrætterede apostlene og en overvægtig DJ som Jesus, i hvad der så ud til at være en del af et modeshow — som tilsyneladende håner Leonardo da Vincis berømte maleri.

Den officielle OL Twitter-konto beskrev en del af scenen som en skildring af "den græske gud Dionysos", der gør folk "bevidste om det absurde i vold mellem mennesker."

I en erklæring frigivet lørdag den 27. juli udtrykte de franske biskopper dyb beklagelse over "scener med latterliggørelse og spot mod kristendommen, som vi dybt beklager."

"Vi takker de medlemmer af andre religiøse trosretninger, der har udtrykt deres solidaritet," fortsatte erklæringen.

"Denne morgen tænker vi på alle kristne på alle kontinenter, der er blevet såret, forarget og provokeret af ​​visse scener."

Biskopperne tilføjede: "Vi håber, de forstår, at den olympiske fejring rækker langt ud over nogle kunstneres ideologiske præferencer."

Ærkebiskop Charles Scicluna af Malta skrev på X, at han havde sendt et budskab til den franske ambassadør på Malta med udtryk for sin "sorg og store skuffelse over krænkelsen mod os kristne under åbningsceremonien for OL i Paris 2024, da en gruppe drag-kunstnere parodierede Jesu sidste nadver."

Ærkebiskoppen, som også er sekretær ved Dikasteriet for Troslæren i Vatikanet, skrev, at han opfordrede andre til at skrive til ambassadøren.

Biskop Andrew Cozzens, formand for U.S. Bishops' Committee on Evangelization and Catechesis, udsendte en erklæring, der opfordrede katolikker til at reagere med bøn og faste på hændelsen i Paris.

Med henvisning til den nylige National Eucharistic Congress skrev biskop Cozzens: "Fredag ​​aften i Paris gennemgik Jesus sin lidelse på ny, da hans sidste nadver blev smædet offentligt."

"Frankrig og hele verden frelses af den kærlighed, som kom til os gennem den sidste nadver og strømmer ud gennem den hellige messe. Inspireret af de mange martyrer, der udgød deres blod for at vidne om messens sandhed, vil vi ikke forholde os stille og afventende, mens verden håner vores største gave fra Herren Jesus," skrev biskoppen.

"Hellere vil vi gennem vores bøn og faste bede Helligånden om at styrke os, så vi kan prædike Kristus - vor Herre og Frelser, som er virkeligt til stede i eukaristien – til Guds ære og til frelse for Sjæle."

Biskop Robert Barron af Winona-Rochester opfordrede katolikker til at "gøre deres stemme hørt" som svar på, hvad han kaldte "den grove hån mod den sidste nadver."

Ærkebiskoppen af ​​Santiago de Chile, Fernando Chomali, udtrykte skuffelse over "den groteske parodi på det mest hellige, vi katolikker har, eukaristien," rapporterede ACI Prensa, CNAs spansksprogede nyhedspartner.

»De 'tolerantes' intolerance har ingen grænser. Dette er ikke måden at bygge et brodersamfund på. Vi var vidne til nihilisme i dens maksimale udtryk," tilføjede han.

I et indlæg fra den tyske bispekonference kaldte den tyske biskop Stefan Oster "queer sidste nadver"-scenen for "et lavpunkt og fuldstændig overflødig i iscenesættelsen".

Fray Nelson Medina, en kendt colombiansk dominikanerpræst med et stort apostolat på sociale medier, udtalte, at han "ikke vil se en eneste reportage fra De Olympiske Lege. Hvor er det modbydeligt, hvad de har gjort for at håne Herren Jesus Kristus og hans højeste kærlighedsgave. Og de er kujoner: de ville ikke gøre det samme mod Muhammed."

Ærkebiskop Peter Comensoli fra Melbourne, Australien, kommenterede på X: "Jeg foretrækker originalen."

Her billedet fra X

‘En minoritet på venstrefløjen’

Javier Tebas Medrano, præsident for La Liga, Spaniens bedste professionelle fodbolddivision, fordømte kraftigt de parisiske drag queen-scener på sociale medier. ACI Prensa rapporterede, at Medrano postede et billede af forestillingen med udtalelsen: "Uacceptabelt, respektløst, infamt! At bruge billedet af den sidste nadver i de Olympiske Lege i Paris er en fornærmelse mod os, der er kristne. Hvor er respekten for religiøs overbevisning?”

Marion Maréchal, et fransk medlem af Europa-Parlamentet og barnebarn af den berømte højrefløjsleder Jean Marie Le-Pen, henvendte sig på X til "alle kristne, der følte sig fornærmet af denne drag queen-parodi på den sidste nadver" og udtalte: "Ved, at det er ikke Frankrig, der taler" i åbningsceremoniens scene, "men en minoritet på venstrefløjen, der er klar til enhver provokation."

Walter Sánchez Silva bidrog til denne rapport.
Sidst opdateret den 27. juli med yderligere reaktioner.

Fra Kristeligt Dagblad:

Trossamfund kritiserer OL-åbning

Den fire timer lange åbningsceremoni, der markerede startskuddet til De Olympiske Lege i Paris indeholdt et stort lysshow, modeopvisninger, en masse regn og en række franske drag-queens.

En scene med mange drag-queens, som af flere er blevet blevet opfattet som en gengivelse af Leonardo da Vincis verdenskendte maleri, "Den sidste nadver", har vakt forargelse blandt en række kristne. Biskopper fra den katolske kirke i Frankrig kalder seancen "en hån og latterliggørelse af kristendommen." Det kan du læse i dagens Kristeligt Dagblad.

Også den katolske biskop af København Czeslaw Kozon tager stærkt afstand fra scenen, som han kalder "overflødig".

Åbningsceremoniens kunstneriske direktør Thomas Jolly siger, at han ikke havde intentioner om at håne kristendommen.