16. oktober 2024
Udland

Paris 2024: Atleter vidner om deres tro trods OL-forbud

Surferen Gabriel Medina, bronzevinder ved de Olympiske Lege i Paris 2024 på Tahiti, delte dette billede på sin Instagram med det bibelske citat "Jeg kan gøre alt gennem Kristus, som styrker mig." | Kredit: Jerome Brouillet │ AFP via Getty Images

Af Diego López Colín 
ACI Prensa-staben, 10. august 2024
Oversættelse Kuno Arnkilde

De Olympiske Lege i Paris 2024 har ikke kun været skueplads for sportslige præstationer, men også for atleter fra hele verden, der har vist deres tro og hengivenhed.

På trods af regel 50 i det olympiske charter, som forbyder enhver form for religiøst udtryk, har nogle atleter ikke lagt skjul på deres tro og har stolt vist den frem på vigtige tidspunkter i konkurrencen.

Brasiliens topatlet takker Gud for muligheden

Den brasilianske gymnast Rebeca Andrade vandt guldmedaljen i kvindernes gulvfinale og vandt dermed sit andet OL-guld og sin sjette medalje i alt, hvilket gør hende til den bedste medaljevinder blandt sit lands atleter. I konkurrencen slog hun Simone Biles, den amerikanske olympiske gymnast, der har vundet flest medaljer.

I et interview med CazéTV kommenterede Andrade: "Denne medalje var ikke, fordi jeg bad Gud om en medalje; han gav mig muligheden for at vinde den. Jeg gik igennem alt, hvad jeg skulle: Jeg arbejdede, jeg svedte, jeg græd, jeg prøvede hårdt, jeg grinede, jeg havde det sjovt, jeg rejste. Så jeg føler, at jeg også gjorde det muligt, og han var der altid og velsignede mig, beskyttede mig og var stolt af mig, fordi han vidste, at hans tjener altid gjorde sit bedste."

Guldmedaljevinderen, Serbiens Novak Djokovic, poserer for fotograferne med sin medalje ved overrækkelsesceremonien for herresingletennis på Court Philippe-Chatrier på Roland-Garros Stadium under De Olympiske Lege i Paris 2024 den 4. august 2024. Kredit: Miguel Medina/AFP/Getty Images

Den serbiske tennisspiller Novak Djokovic, der vandt guldmedaljen i herresingle efter at have slået Spaniens Carlos Alcaraz, skilte sig ikke kun ud for sine evner på banen, men også for sin ortodokse kristne tro.

Under hele turneringen bar Djokovic et kors om halsen, og efter at have vundet finalen fortalte han medierne, at Gud er nøglen til hans succes. "Jeg takker Gud for at give mig sin nåde, for at give mig denne velsignelse og denne mulighed," sagde han.

Historiske medaljer til Guatemala

I trapskydning skrev guatemalanerne Adriana Ruano og Jean Pierre Brol historie ved at vinde medaljer for deres land.

Ruano, som vandt den første guldmedalje for Guatemala, udtrykte sin taknemmelighed over for Gud i mixed zone og sagde: "Han har været nøglen i denne proces; han har givet mig styrken og tilliden til at kunne udføre dette arbejde." Efter sin sejr rejste Ruano til Vatikanet, hvor pave Frans velsignede hendes medalje.

Jean Pierre Brol, som vandt bronze, takkede også Gud og delte sine tanker, før han gik i gang med en konkurrence: "Jeg beder ham om at give mig roen, visdommen til at kunne håndtere situationen, og det gav han mig, og her er det, her er resultatet. Så tak til ham for det."

Den brasilianske skateboarder Rayssa Leal. Kredit: Rede do Esporte, CC BY 3.0 BR, via Wikimedia Commons

Jesus er vejen, sandheden og livet’

Rayssa Leal, den 16-årige brasilianske skateboarder, vandt ikke kun bronzemedaljen, men hun brugte også sit øjeblik på podiet til at komme med en troserklæring. Da hun modtog sin medalje, udtrykte hun på tegnsprog, at "Jesus er vejen, sandheden og livet".

Den samme gestus blev gentaget af hendes landsmand Caio Bonfim, da han modtog sølvmedaljen i kapgang, idet han pegede op mod himlen og viste sin hengivenhed over for Jesus.

Jeg accepterer at modtage anden kommunikation fra EWTN og giver samtykke til vilkårene i privatlivspolitikken*.

Et venskab født af tro

Den 28. juli vandt den brasilianske judoka Larissa Pimenta bronze i 52-kilosklassen og slog dermed sin italienske veninde Odette Giuffrida.

Pimenta fortalte i et interview, at Giuffrida lærte Gud at kende gennem hende, og at italieneren efter nederlaget mindede sin veninde om det: "Al ære og herlighed skal gives til ham." Begge delte beskeder om taknemmelighed til Gud på deres Instagram-konti.

Jeg kan gøre alt ved Kristus, som styrker mig" (Fil 4,13)

Årets foto

Surferen Gabriel Medina, bronzemedaljevinder ved OL i Paris 2024 på Tahiti, spillede hovedrollen i et af de mest ikoniske billeder fra begivenheden.

Medina løftede sin pegefinger som et tegn på sejr, mens han var i luften, og delte billedet på sin Instagram med det bibelske citat "Jeg kan gøre alt ved Kristus, som styrker mig" (Fil 4,13).

Andre eksempler på tro

Den sydafrikanske svømmer Tatjana Schoenmaker vandt guldmedalje i 100 meter brystsvømning. For at udtrykke sin taknemmelighed bar Schoenmaker en særlig T-shirt med navnene på de mennesker, der støttede hende, med Gud, Jesus og Helligånden i spidsen.

Etiopiske Tsige Duguma, som vandt sølv i 800 meter løb, viste, at der på bagsiden af hendes startnummer var skrevet "Jesus er Herre". På samme måde tog Lucia Yepez fra Ecuador, en bryder i 53-kilograms-kategorien, sølvmedaljen i fristilsbrydning med ordet "Gud" på sin højre hånd. I et interview sagde Yépez: "Han er på min vej til sejr. Jeg har altid troen."

Britiske Andrea Spendolini-Sirieix, som vandt bronze i 3-meter synkroniseret springbræt, sagde til BBC, at på trods af de vanskeligheder, hun gik igennem, "var det bare Guds måde at fortælle os, at vi stadig har meget at gøre, og jeg giver al æren til Gud."

Præsident Joe Biden overrækker præsidentens frihedsmedalje til den amerikanske svømmer Katie Ledecky i East Room i Det Hvide Hus i Washington, DC, den 3. maj 2024. Kredit: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP via Getty Images

I svømning blev amerikanske Katie Ledecky den svømmer, der har vundet flest guldmedaljer i den olympiske historie, idet hun nåede op på ni i alt efter sin sejr i 800 meter fri.

Ledecky, som i et interview med National Catholic Register i 2016 afslørede, at hun beder et Ave Maria før hvert løb, sagde: "Mere end noget andet hjælper bønnen mig bare med at koncentrere mig og give slip på ting, der ikke betyder noget i det øjeblik. Det giver mig fred at vide, at jeg er i gode hænder."

Svømmeren roste også hengivenheden over for Maria og bemærkede, at "hun har en hellig rolle i katolicismen, og hendes stærke tro og ydmyghed er ting, vi kan lære af."

Denne historie blev først udgivet af ACI Prensa, CNA's spansksprogede nyhedspartner. Den er blevet oversat og tilpasset af CNA.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER