Anmeldelse af underviser og freelance skribent Kirsten Krog
Ønsker du at fordybe dig i den katolske tro og opleve en fornyet glæde ved troen, kan Robert Barrons bog ”Katolicismen – en rejse ind i troens hjerte”, som er udkommet i en pragudgave på Ansgarstiftelsens forlag, stærkt anbefales.
Bogen gennemgår troen begyndende med inkarnationen og Jesu liv, lære, død og opstandelse, efterfulgt af et kapitel først om Jomfru Maria og derefter om Peter og Paulus. Dernæst dykker Barron ned i Kirkens og eukaristiens vigtige rolle i den katolske tro.
Efter disse kapitler følger et om helgener, hvor han særlig fremhæver Katharine Drexel, Thérèse af Lisieux, Edith Stein og Moder Teresa af Calcutta. Hans definition af helgener er, at det ”er dem, der har ladet Jesus forandre sig gennemgribende indefra” (s.229).
Barron er nu kommet til bønnen, og her bruger han Thomas Merton, Johannes af Korset og Teresa af Avila som eksempler og viser hvordan, vi, når vi i bønnen rækker ud efter Gud, mødes af en ”mere ivrig udstrakt guddommelig hånd, der rækker ud efter os” (s. 257).
Endelig er der et kapitel om helvede, skærsilden og himmelen og herunder lidt om engle og dæmoner.
Bogen afsluttes med kapitlet ”Det handler alt sammen om Gud”, som er en opsummering af bogens emner, hvor forfatteren påpeger, at alt i hans bog netop handler om Gud. Her fortæller han en lille anekdote fra lige før åbningen af 2. Vatikankoncil, fortalt af Joseph Ratzinger, som den gang var en ung teolog: Diskussionen op til koncilet drejede sig primært om Kirkens natur, lægfolkenes rolle og Kirkens engagement i en moderne tid. Men så afbrød en ældre biskop diskussionen med ordene: ”Brødre, jeg har lyttet med stor interesse til denne debat, og jeg er enig i, at spørgsmål, der har med Kirken at gøre, er meget vigtige, men jeg er af den faste overbevisning, at koncilet først og fremmest bør tale om Gud” (s. 317). – Det er netop, hvad bogen ”Katolicisme en rejse ind i troens hjerte” gør, lige meget, hvilket emne Barron dykker ned i.
Robert Barrons bog er en guldgrube med masser af guldkorn til fordybelse og opbyggelse. Han har en særlig evne til at gøre svært stof tilgængeligt uden af den grund at udvande dets indhold – en evne, som er ganske sjælden, men som minder om den, mange har glædet sig over hos C:S: Lewis, en forfatter, som Barron også flere gange henviser til.
En del af denne evne består i at vise, hvordan de tilsyneladende tunge og byrdefulde ting i troen i virkeligheden er en nåde. Det gælder bl.a. Saligprisningerne, hvor det umiddelbart kan være svært at se, at det at være fattig, sørgende, sagtmodig og forfulgt kan gøre en salig, ja lykkelig. Barron henviser her til Thomas af Aquinas, der opstiller fire ting, som mennesket bruger som erstatning for Gud, nemlig rigdom, nydelse, magt og ære, og som fører det i ulykke. Disse fire ting korresponderer med de fire ting, som fører til lykke, som afhængighed korresponderer med frigørelse.
Således frigør fattigdommen mennesket fra rigdommens slaveri – men ikke forstået sådan, at det så er forkert at være rig, men rigdommen binder ikke længere det frigjorte menneske. Barron omskriver dermed denne saligprisning til: ”hvor velsignet er du, hvis du ikke er så knyttet til materielle ting, hvis du ikke har sat de goder, som kan købes for penge, i centrum af dit liv?” (s. 59).
På samme måde er den frigjorte sørgende befriet for behovet for gode følelser og kan følge Gud uden forbehold, selv midt i lidelse.
Frigørelsen for afhængigheden af magt ligger i den sagtmodige ånd, som befrier dig til at ”følge Guds vilje, selv når den vej medfører ekstrem magtesløshed” (s. 60). På samme måde frigør forfølgelsen mennesket fra afhængigheden af ære, så det kan følge Gud – selv når det medfører, at man bliver ignoreret eller mister sin ære.
Læsningen af Robert Barrons gennemgang af Saligprisningerne føder i den, der læser det, en dyb længsel efter denne frihed, som er kendetegnende for helgenerne. Derfor citerer han også senere i bogen Léon Bloy, som har sagt, ”at der kun er én virkelig sorg her i livet: Ikke at være en helgen” (s. 263).
At ”Katolicismen en rejse ind i troens hjerte” kan være med til at vække denne længsel i læseren og dermed kan blive livsforvandlende, er nok den bedste anbefaling, den kan få med på vejen. At den derudover med dens rige illustrationer også er en fryd for øjet, gør jo ikke bogen mindre anbefalelsesværdig.
Katolicismen: En rejse ind i troens hjerte
Af Robert Barron
332 sider i farver
249,- vejl. pris
Ansgarstiftelsens Forlag
Udkom 29. februar
Fås i Katolsk Webshop og alle landets boghandlere
Mere information: Marcelino Gauguin mg@katolsk.dk