16. oktober 2024
Udland

Katolske biskopper kræver formel undskyldning fra IOC

Det olympiske flag vifter under en træningssession på Eiffeltårnet Stadion i Paris den 24. juli 2024 forud for de Olympiske Lege i Paris 2024. | Credit: ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images

Catholic News Agency, CNA Newsroom, den 2. august 2024
Af: CNA Staff
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

I et stærkt formuleret åbent brev opfordrer katolske kardinaler og biskopper fra hele verden Den Internationale Olympiske Komité (IOC) til at "tage afstand fra" og "undskylde" for den "forsætlige hadefulde hån" af den sidste nadver under åbningsceremonien for OL i Paris 2024.

Derudover "forpligter undertegnede sig til en dag med bøn og faste som soning for denne blasfemi."

Brevet, der er underskrevet fredag ​​den 2. august af tre kardinaler og 24 biskopper, siger: "Med chok så verden på, da sommer-OL i Paris åbnede med en grotesk og blasfemisk skildring af den sidste nadver."

"Det er svært at forstå, hvordan over 2 milliarder menneskers tro kan blive bespottet så nonchalant og bevidst," siger prælaterne, som inkluderer kardinal Raymond Leo Burke; Kardinal Wilfrid Fox Napier, OFM; og kardinal Berhaneyesus Demerew Souraphiel, CM.

Mens 15 af de 24 underskrivere er fra USA - inklusive ærkebiskop Samuel Aquila af Denver; Ærkebiskop emeritus Charles Chaput, OFM Cap, af Philadelphia; Ærkebiskop Salvatore Cordileone af San Francisco; Ærkebiskop James Conley af Lincoln, Nebraska; og ærkebiskop Andrew Cozzens fra Crookston, Minnesota - underskrev biskopper fra Argentina, Frankrig, Ghana, Libanon, Nigeria, Peru og United Kingdom også brevet.

Prælaterne kræver, at IOC "tager afstand fra denne blasfemiske handling og undskylder over for alle troende", og advarer om, at fremvisningen af denne scene "truer mennesker af alle trosretninger ligsom dem uden tro, da det åbner døren for, at dem med magt gør, hvad de vil, over for folk de ikke kan lide."

Initiativtagerne bag brevets arrangører oplyste en e-mailadresse - episcopimundi2022@gmail.com - som andre biskopper kan bruge for at tilføje deres navne til dokumentet.

'Nedladende' svar

Den olympiske åbningsceremoni i den franske hovedstad den 26. juli udløste global forargelse over scener, der inkluderede drag queens i dét, som mange fordømte som en hån mod den sidste nadver.

Kontroversen eskalerede i en sådan grad, at en amerikansk mobiltelefon- og internetvirksomhed besluttede at trække sin reklame fra OL.

I et første svar på skandalen en dag efter ceremonien fortalte den kunstneriske leder, der var ansvarlig for ceremonien, Thomas Jolly, til det lokale tv-selskab BFMTV, at scenen var inspireret af en hedensk fest, og ikke af den sidste nadver.

"I mit arbejde vil I aldrig finde et ønske om at nedgøre nogen eller noget," sagde Jolly ifølge Reuters.

En dag senere sagde OL-talsmand Anne Descamps ifølge Reuters: "Det er klart, at der aldrig var en intention om at vise respektløshed over for nogen religiøs gruppe. [Åbningsceremonien] forsøgte at fejre samfundets tolerance. ... Hvis nogen er blevet krænket, er vi virkelig kede af det.”

Mindst én fremtrædende katolsk leder afviste dette svar - og det samme har andre gjort i utvetydige vendinger.

Biskop Robert Barron fra Winona-Rochester, Minnesota, kaldte i en video, der blev lagt ud på den sociale medieplatform X den 29. juli, den parisiske reaktion "et mesterværk af wake dobbelthed".

"Kristne blev forarget, fordi det var stødende, og det var meningen, at det skulle være stødende," sagde Barron. "Så vær venlig ikke at nedgøre os med denne nedladende bemærkning om at, ja, hvis du fik nogle dårlige følelser, så er vi meget kede af det."

”En virkelig undskyldning ville være noget i retning af: Det her var en fejl. Det burde aldrig være sket, og vi er kede af det," sagde han og tilføjede: "Jeg synes ikke, at kristne skal formildes; Jeg synes, vi skal blive ved med at hæve stemmen."

En dag med bøn og faste

Ud over at forpligte sig til en dag med bøn og faste, vil brevets underskrivere "frembære det hellige messeoffer, hvor Kristi lidelse, død og opstandelse gøres nærværende for os gennem vores lydighed mod den befaling, han gav ved den sidste nadver: 'Gør dette til minde om mig'.”

"Vi beder til, at de, der søger at skade andre med deres magt, og de skadede, vil efterligne hans selvopofrende kærlighed, så fred, anstændighed og gensidig respekt kan genoprettes i verden," hedder det i brevet.

"Vi beder for, at de, der søger at skade andre med deres magt, og de, der er skadet, vil efterligne hans selvopofrende kærlighed, så fred, anstændighed og gensidig respekt kan genoprettes i verden," hedder det i brevet.


KATOLSK LIV mener:
Kristne skal ikke bare skal lade sig formilde af en nedgørende beklagelse. Eller stiltiende acceptere, når Danmarks eneste, og til tider pinlige kristelige dagblad, insinuerer en kritik af den katolske biskop Czeslaw Kozon ved at skrive "det er da ikke noget at fare sådan op over". Hvorfor i alverden gider nogen dog hidse sig op over den sidste nadver?

Det er på tide at vise, hvad der virkelig og i dybeste alvor er det centrale og det helligste i vore liv: Eukaristiens mysterium, som vi må vise ærefrygt og ikke lade andre bespotte.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER