4. oktober 2024
Pave FransUdland

Pave Frans: Den katolske Kirke er ‘mere levende’ uden for Europa

Pave Frans hilser på pilgrimme ved sin generalaudiens på Peterspladsen onsdag den 18. september 2024. | Kredit: Daniel Ibáñez/CNA

Af Courtney Mares, CNA, Vatikanstaten, 18. september 2024*
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Pave Frans sagde onsdag, at den katolske kirke er »mere levende« uden for Europa, da han tænkte tilbage på sin seneste apostoliske rejse til Sydøstasien.

»En første refleksion, der kommer spontant efter denne rejse, er, at når vi tænker på Kirken, er vi stadig for eurocentriske eller, som de siger, 'vestlige',« sagde paven på Peterspladsen den 18. september.

»Men i virkeligheden er kirken meget større, meget større end Rom og Europa ... og må jeg sige meget mere levende i disse lande,« tilføjede han.

Pave Frans hilser på pilgrimme ved sin generalaudiens på Peterspladsen onsdag den 18. september 2024. Kredit: Daniel Ibáñez/CNA

I sin første generalaudiens, siden han vendte tilbage fra den længste internationale rejse i sit pontifikat, udtrykte paven taknemmelighed over for Gud for sine oplevelser i Indonesien, Papua Ny Guinea, Østtimor og Singapore den 2.-13. september.

»Jeg takker Herren, som tillod mig at gøre som en ældre pave, hvad jeg gerne ville have gjort som ung jesuit,« sagde Frans.

Paven, som fylder 88 år i december, udtrykte sin begejstring for den »missionerende, udadvendte kirke«, som han mødte på sit besøg i de fire ø-nationer i Asien og Oceanien.

I Indonesien, hvor kun 3 % af befolkningen med muslimsk flertal er katolikker, sagde pave Frans, at han mødte »en livlig og dynamisk kirke, som er i stand til at leve og videregive evangeliet«.

Paven mindede om sit besøg i Istiqlal-moskéen, den største moské i Sydøstasien, hvor han underskrev en fælles erklæring med storimamen Nasaruddin Umar, der fordømmer religiøst baseret vold og fremmer religiøs harmoni.

»Der så jeg, at broderskab er fremtiden, det er svaret på anti-civilisation, på de djævelske planer om had, krig og også sekterisme,« sagde han.

Pave Frans ankommer til sin generalaudiens på Peterspladsen onsdag den 18. september 2024. Kredit: Daniel Ibáñez/CNA

Pave Frans kommenterede, at missionærerne og kateketerne var »hovedpersonerne« i hans besøg i Papua Ny Guinea, hvor paven blev budt velkommen af trommerne fra nogle af landets indfødte stammer, som har accepteret den katolske tro.

»Jeg glædede mig over at kunne blive et stykke tid sammen med dagens missionærer og kateketer; og jeg blev rørt over at lytte til de unges sange og musik: I dem så jeg en ny fremtid uden vold fra stammerne, uden afhængighed, uden økonomisk eller ideologisk kolonialisme; en fremtid med broderskab og omsorg for det vidunderlige naturlige miljø,« sagde Frans.

Paven tilføjede, at han har »et smukt minde« fra sin rejse til den afsidesliggende kystby Vanimo, en udpost i junglen, hvor han sagde, at argentinske missionærer »går ind i junglen på jagt efter de mest skjulte stammer.«

Pave Frans sagde, at han oplevede »forårsluften« i Østtimor, et lille katolsk land, der fik sin uafhængighed fra Indonesien i 2002.

Han roste det katolske land for dets mange store familier og mange religiøse kald.

»Jeg vil aldrig glemme børnenes smil,« sagde han. »I Østtimor så jeg Kirkens ungdommelighed: familier, børn, unge mennesker, mange seminarister og aspiranter til det indviede liv.«

Under hele sin rejse roste pave Frans ofte de høje fødselstal, der ikke kun findes i Østtimor, men også i Indonesien, og sagde, at så høje fødselstal burde være et eksempel for andre lande rundt om i verden.

På sin hjemrejse til Rom roste paven Østtimors »livskultur« og tilføjede, at rigere lande, herunder Singapore, kunne lære af det lille land, at »børn er fremtiden«.

Da paven så tilbage på sit sidste stop i Singapore, bemærkede han, at den moderne bystat var meget anderledes end de andre lande, han havde besøgt på sin apostoliske rejse.

»Selv i det rige Singapore er der de 'små', som følger evangeliet og bliver salt og lys, vidner om et håb, der er større end det, økonomiske gevinster kan garantere,« tilføjede han.

Pave Frans reflekterede over sin rejse til de fire tropiske øer på en overskyet efterårsmorgen i Rom. Paven var ret animeret, da han talte om sine rejser, og han kom ofte med ekstra kommentarer til publikum.

Han understregede over for publikum, at en »apostolisk rejse« er meget anderledes end turisme, fordi »det er en rejse for at bringe Guds ord, for at gøre Herren kendt og også for at kende folkets sjæl.«

I slutningen af audiensen bad paven en bøn for ofrene for de seneste alvorlige oversvømmelser i Europa og opmuntrede de lokale katolske samfund, som arbejder på at yde hjælp til de oversvømmelser, der er forårsaget af stormen Boris.

»I disse dage har kraftige regnskyl ramt Central- og Østeuropa og forårsaget ofre, savnede personer og omfattende skader i Østrig, Rumænien, Tjekkiet og Polen, som må klare de tragiske gener, som oversvømmelserne har medført. Jeg forsikrer alle om min nærhed og beder for dem, der har mistet livet, og deres familier,« sagde han.

Pave Frans kommenterede, at der var mange nygifte par, som kom til generalaudiensen for at modtage hans velsignelse til deres ægteskaber, og den hellige fader gav et skulderklap til to ansatte i Vatikanet, som skal giftes i Vatikanstaten i weekenden.

Paven bad Jomfru Maria om forbøn for de nygifte, så de måtte få nåde til at »acceptere arbejde og daglige kors som muligheder for vækst og renselse af jeres kærlighed.«

Frans bad også for de syge, ældre og handicappede, der var til stede ved generalaudiensen.

»Må 'Jomfru Maria's syv smerter', som vi mindedes for et par dage siden i liturgien, hjælpe jer, kære syge og ældre, til i lidelse og vanskeligheder at forstå opfordringen til at gøre jeres eksistens til en mission for jeres brødres og søstres frelse«, sagde han.