16. oktober 2024
FamilienSamfund

Hvordan kan Kirken få flere mennesker til at gifte sig, når ægteskabsfrekvensen fortsat styrtdykker?

Ægteskabets kollaps i samfundet / Kredit: Ivan Galashchuk/Shutterstock

Af Daniel Payne CNA
Oversættelse KATOLSK LIV  / EWTN Danmark

Den katolske Kirke er nødt til at fokusere på menighedsniveau for at få de faldende ægteskabsrater blandt de troende til at stige, siger eksperter, da de lave ægteskabsrater i Kirken afspejler ægteskabets kollaps i samfundet som helhed.

Ifølge data fra Georgetown University’s Center for Applied Research in the Apostolate faldt den katolske ægteskabsprocent med ca. 70 % mellem 1969 og 2019.

Sammenbruddet afspejler det bredere fald i ægteskabsfrekvensen i hele USA, hvor 25 % af de 40-årige i USA i øjeblikket aldrig har været gift ifølge data fra Pew Research.

Eksperter og fortalere for ægteskab har længe givet forklaringer på de faldende ægteskabsrater. Mary Rose Verret, som sammen med sin mand Ryan har grundlagt initiativet Witness to Love til fornyelse og forberedelse af ægteskaber, har hævdet, at unge katolikker »ikke ser hellige, sunde og lykkelige ægteskaber blive udlevet«, hvilket efterlader dem uden meningsfulde eksempler på vellykkede ægteskaber.

Verrets fortalte CNA, at Den katolske Kirke bør være betydeligt mere proaktiv i forhold til at opmuntre til ægteskaber.

»Som kirke kan vi blive bedre til at tale om ægteskab fra prædikestolen,« sagde Mary Rose. »Vi er nødt til at tale med unge mennesker om ægteskab, når de er yngre. Vi skal synge om fordelene ved ægteskabet. Vi bør få ægtepar til at tage ud på skoler og fortælle om fordelene ved ægteskabet.«

Ryan fortalte CNA, at et sådant vidnesbyrd er en kritisk komponent for at styrke ægteskaber, især for dem, der mangler disse eksempler i deres eget liv. »Hvordan ved du, at der er en anden måde at gøre tingene på, hvis du ikke engang ser det?« sagde han.

‘En mulighed for omvendelse’

Mary Rose og Ryan Verret. | Kredit: Courtesy image via Be Light

Pave Frans udnævnte sidste år Verrets til konsulenter for Vatikanets Dicastery for Laity, Family and Life, hvilket ifølge Mary Rose ville give dem mulighed for at »tjene ægteskabets sakramente på en mere virkningsfuld måde.«

Parrets Witness to Love-program tilbyder en »helhedsorienteret« tilgang til at fremme stærke ægteskaber for at modvirke det faldende antal ægteskaber i USA. Tjenesten hjælper par med at »udforske dybderne i deres forhold« ved at »pleje kvaliteter, der danner grundlaget for varig kærlighed og engagement.«

Alligevel sagde Ryan til CNA , at »flere og flere par i dag ikke kender nogen, der er gift.«

J.P. De Gance, der er grundlægger og formand for et ægteskabs- og parforholdsministerium kaldet Communio, påpegede, at bispedømmer ofte investerer meget mere i præstekald end i ægteskabelige kald.

»Hvert bispedømme har en leder for kald, og den leder fokuserer typisk på kald til præsteordination,« sagde han til CNA. »Når vi fokuserer på det område, forsøger vi at få mænd til at forpligte sig til et liv i cølibat dedikeret til Vor Herre og til præstetjeneste.«

»Det er typisk en sværere opgave end ægteskab,« påpegede han. »… Hvis man sammenligner ægteskabelige kald med præstekald, er ordinationerne faldet med 38 % siden 1970, men de katolske ægteskaber er faldet med over 70 %.«

Det forhold, sagde han, betyder, at »vi får dobbelt så mange præsteordinationer pr. katolsk bryllup.«

Han påpegede, at ægteskabet historisk set er blevet set som »fundamentet« for succes, mens det i den moderne æra i stigende grad ses som en »grundsten« for succes.

»I dag siger mange forældre, selv troende forældre: ‘Tænk ikke på at blive gift eller blive seriøs før efter college. Vent, til du er etableret’,« bemærker DeGance. »Hver gang forældre siger det, sender de et budskab, som får vores børn til at udskyde ægteskabet.«

Menighederne har en vigtig rolle at spille, når det gælder om at vende udviklingen, siger De Gance.

»På menighedsplan er vi nødt til at undervise i at skelne mellem et godt kristent forhold og en god kristen ægtefælle,« sagde han.

Selv om ikke alle er kaldet til ægteskab, sagde De Gance, bør præster understrege, at det er »den mest almindelige vej til at vokse i hellighed.«

»Ofte er sognepræster bekymrede for at prædike på denne måde,« sagde han. »De er bange for at såre folk ved at tale om det.«

Men »hvis vi ikke prædiker og underviser om det, vil vi ikke have nogen chance for at skubbe tilbage mod tidsånden, der siger det stik modsatte,« sagde han.

Mary Rose Verret fortalte CNA, at hun har observeret en intens interesse fra unge mennesker om ægteskab. Da hun faciliterede arrangementer med fokus på ægteskab, mens hun arbejdede for Family Life Office i bispedømmet Arlington, Virginia, »ramte vi bygningens kapacitet«, sagde hun.

»Det er ikke sådan, at unge mennesker værdsætter ægteskabet mindre,« siger hun. Det er snarere sådan, at »de idealiserer det, de udskyder det«, og desuden »omgiver de sig ikke med mennesker, der kan indgå ægteskab«.

Ryan Verret sagde, at menighederne bør hjælpe med at facilitere relationer, hvor unge voksne kan hjælpe hinanden med at blive gift, herunder at introducere singlevenner, der søger ægteskab.

»Vi hjælper sognene med at sige: ‘Hvis I ønsker, at forlovede par skal blive gift i kirken, så skal der være mulighed for at berige ægteskaber’,« sagde han. For at nå dertil, bemærkede han, er unge mænd og kvinder »nødt til at have et referencepunkt for, hvordan ægteskabet ser ud i samfundet.«

De Gance sagde i mellemtiden, at en måde, hvorpå menighederne kan hjælpe, er ved at dække de høje omkostninger, der ofte er forbundet med bryllupper. Et gennemsnitligt bryllup i USA kan løbe op i mere end 30.000 dollars, hvilket ofte er uoverkommeligt for unge mennesker, der ønsker at blive gift.

Menighederne opkræver ofte penge for bryllupstjenester, herunder receptioner, og De Gance sagde, at de burde sigte mod at holde disse gebyrer så lave som muligt.

»Menigheder bør se ægteskaber og bryllupper som en mulighed for omvendelse, ikke som en måde at udligne menighedens omkostninger på,« sagde han. »Udgifterne til et bryllup er en barriere for mange unge mennesker. Der bør være billige måder at udnytte faciliteterne på, så man kan holde en billig bryllupsreception.«

En del af faren, bemærkede De Gance, er, at mange kirkeledere har vænnet sig til det nye paradigme med lave ægteskabsrater og unge mennesker, der ikke ønsker at blive gift. »Der er en generel kulturel tidsånd, som katolikker og andre kristne har taget til sig, og vi er ikke engang klar over det.«

Alligevel bør krisen ikke overses, sagde han. »Dette er den civilisatoriske udfordring, som kirken står over for,« sagde han.


KATOLSK LIV har planlagt og vil bringe disse emner i temaet:

1. Intro: Katolsk ægteskab og moderne datingkultur

2. Tre katolske datingtips i et samfund med 'swiping' og 'ghosting' 

3. Hvordan kan kirken få flere mennesker til alters, når ægteskabsraten fortsat styrtdykker?

4. Sådan fejrer katolikker ægteskab og familie - i Californien

5. Katolske kvinder diskuterer udfordringerne i den moderne datingkultur

6. Ny katolsk datingside håber at 'omskabe den måde, vi tænker på dating'

7. Eksperter spekulerer på, hvorfor ægteskabet er i tilbagegang - og hvad man kan gøre ved det



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.