Af Solène Tadié │ CNA │ 5. november 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark
Den intellektuelle udvikling hos den symbolske radikalfeminist Marguerite Stern, som er spektakulær på mere end én måde, er et mysterium for mange kommentatorer.
I februar 2013 sprang hun topløs ind i den ikoniske Notre Dame-katedral i Paris for sammen med andre feministiske aktivister at fejre, at pave Benedikt XVI var trådt tilbage, og skreg om sit had til Kirken.
Mindre end et årti senere er Stern blevet en ledende figur i kampen mod udskejelserne i de såkaldte »woke-bevægelser«, især transkønnet ideologi.
I de senere år har denne kamp fået hende til at tage afstand fra mange af sine tidligere radikale allierede og til at sætte spørgsmålstegn ved de progressive dogmer, der engang fungerede som hendes moralske kompas.
Denne intellektuelle rejse fik hende til i en video, der blev offentliggjort på YouTube den 31. oktober, aftenen før Allehelgensdag, at give sine »oprigtige undskyldninger« til katolikker, der blev såret af hendes hyppige offentlige provokationer, da hun var "Femen-aktivist" mellem 2012 og 2015, »især under en kampagne til fordel for homoægteskaber«.
Hvordan forklarer man sådan en kovending?
For Stern begyndte opvågningen for fem år siden, da hun blev overbevist om, at transkønnethed »ikke skaber, men ødelægger«, repræsenterede en civilisatorisk trussel, som »kommer fra dødsdrift og selvhad«.
Det var en lignende impuls, som hun følte drev hende, da hun angreb den katolske religion, som har skabt »historie, arkitektur og skikke« i hendes hjemland Frankrig.
»At afvise det og gå skrigende ind i Notre-Dame de Paris«, fortsatte hun, «var en måde at skade en del af Frankrig på, hvilket vil sige en del af mig selv. Som 22-årig var jeg ikke klar over det.«
Denne erklærede ateist er opvokset i den katolske tro og har bevaret en instinktiv kærlighed til sit lands religiøse arv. Faktisk afslørede hun, at hun aldrig er holdt op med at elske Notre Dame. »Jeg kan huske, at jeg dagen efter branden [i 2019] gik ind i en kirke for at græde. Men nogle gange elsker vi dårligt.«
"Kæmper for at bevare ritualer
Stern bemærker, at hendes modstand mod transkønnethed har gjort hende patriotisk og derefter socialt konservativ, fordi hendes eneste dybe forbindelse er med hendes land, og hun siger, at hun er overbevist om, at Frankrig skal forblive katolsk. Og til det formål skal landets religiøse ritualer fortsat holdes i live.
»Ritualer bringer os sammen. De beroliger, nogle gange reparerer og regulerer vores følelser; de forankrer os i nutiden ved at minde os om, hvad der er gået forud,« fortsatte hun.
»Og så er der noget andet: Der er det, der ligger uden for os. Kirketårnene, der tårner sig op over os og klæder vores lydbillede. Bygningernes majestæt. Forundringen ved at træde ind i en kirke. Skønheden. Og de troendes tro. Jeg er ked af, at jeg trampede på det.«
Denne respekt for landets katolske traditioner er så meget desto vigtigere for hende, da de ideologier, hun kæmper imod, alle er en følge af transhumanismen, hvor mennesker som demiurger bliver deres egne skabere.
»Uden at tro på Gud kommer jeg på visse punkter i sidste ende til de samme konklusioner som katolikkerne,« hævder hun; derfor er hun overbevist om, at blasfemi, selv om det er en beskyttet rettighed i Frankrig i henhold til landets lov fra 1905 om adskillelse af kirke og stat, «ikke altid er moralsk.«
»Det er moderne nu om dage at nedgøre katolikker og få dem til at fremstå som gamle franske idioter, der ikke er tilstrækkeligt hippe til at fortjene status som mennesker,« konkluderede Stern. »Tidligere har jeg brugt dette klima til at handle umoralsk, samtidig med at jeg har været med til at forstærke det. Det undskylder jeg oprigtigt for.«
Annoncer og betalingsmure
Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.
HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.
Læs mere om økonomisk hjælp - HER