16. oktober 2024
FamilienSamfund

Katolske datingtips i et samfund med ‘swiping’ og ‘ghosting’

Ægteskabet som institution vakler. Hvordan finder man som katolik en ægtefælle.

Af Francesca Pollio Fenton 
Oversættelse Kuno Arnkilde │ KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Det kan være svært at date i dagens verden. Vi lever i et samfund, hvor »swiping right« og »ghosting« er en del af vores ordforråd, og hvor hook-up-kulturen er bredt accepteret. For en katolik, der prøver at finde sin anden halvdel, kan det virke næsten umuligt. Hvordan finder man nogen, der deler troen, eller som ønsker at blive gift, eller som vil forstå ens tro på ægteskabets hellighed?

I tide til Valentinsdag har Cecilia Jean Brennan, en nygift katolsk podcastvært og grundlægger af West of Perfection, talt med CNA [Catholic News Neetwork - red.] om sine tips til unge katolikker, der dater.

Brennan rådgiver jævnligt unge katolske kvinder via Instagram om emner, der spænder fra betydningen af kvindelighed og beskedenhed i dagens kultur til råd om dating og parforhold i et forsøg på at give kvinder mulighed for at finde deres identitet i Kristus.

Brennan talte først om dømmekraftens rolle med CNA.

»Ofte hører vi ordet 'dømmekraft' i den katolske kultur« i forbindelse med et kald til ægteskab eller ordensliv, sagde hun. Men, tilføjede hun, »det er så meget mere end det.«

»Dømmekraft er så vigtig, og dømmekraft i forhold til dating, især i forhold til at finde ud af, hvad der er et "rødt flag". Er denne mands mål at få mig i himlen, eller er denne mands mål at gå i seng med mig, især i vor sekulære kultur,« tilføjer Brennan. »Så god dømmekraft spiller virkelig en stor rolle.«

Cecilia Jean Brennan, katolsk content-creator, podcast-vært og grundlægger af West of Perfection.

Ofte beder folk, men har svært ved at høre Gud sige noget, så de er usikre på, hvad de skal gøre. Hvad skal katolikker gøre i denne situation?

»Jeg hører det så tit, og de siger: 'Jeg har ventet og bedt'. Jeg siger: »Jamen, hvad venter du på?« Han falder ikke ned i dit skød!« sagde Brennan.

»Jeg tror, at mange katolske kvinder tænker: 'Åh, jeg skal bare være i tilbedelse, så kommer min drømmemand ind ad døren og sætter sig ved siden af mig, og så kører vi af sted i en hestevogn', men det er bare ikke sandt,« sagde hun i spøg. »Hele ideen med at vente er, at Gud også har givet os friheden til at træffe beslutninger.«

Sammen med bøn og overvejelser bør katolikker også handle, når de dater, tilføjede hun.

»Ofte er vi nødt til at træde frem, så jeg vil sige, at i stedet for at vente, hvad så med at handle, og hvordan ser denne handling så ud?« spurgte Brennan.

»Måske skal du spørge dine venner, om de kender enlige fyre, der er villige til at stille op. Spørg dine venners mænd, om de har venner, gå til forskellige sociale ting i det katolske samfund, i din by« tilføjede hun.

Som en, der tidligere har arbejdet for en katolsk datingside, opfordrede Brennan også unge mennesker til at prøve at gå online, »for hvem siger, at Herren ikke kan arbejde gennem enten sociale medier eller en webside på nettet?«

Tankegangen du har, spiller også en afgørende rolle i forhold til dating. Som Brennan forklarede: »Jeg vil sige, at god dating er en færdighed. Tankegangen omkring dating er noget, man skal lære.«

Hun rådede kvinder til ikke at gå på date med tanke på, at denne eller hin mand kunne blive din fremtidige ægtefælle. Det lægger et unødvendigt pres, ikke kun på kvinden, men også på manden.

Brennan sagde: »Tænk på denne måde: 'Jeg vil bare have, at denne mand går derfra mere inspireret til at være en bedre version af sig selv. Det er min eneste mission i de næste to timer på denne date: at inspirere ham til at blive en bedre udgave af sig selv.«

»Når du inspirerer nogen til at være en større, bedre version af sig selv, vokser de faktisk mere i retning af Kristus. Men som kvinde er det virkelig vores eneste pligt på en date. Og selvfølgelig lærer man dem at kende,« sagde hun.

Til sidst spurgte Brennan kvinderne: »Hvis du leder efter din Sankt Josef [Jesu plejefar -red.], hvilken slags kvinde ville en mand som Sankt Josef så ønske sig?«

»Alle kvinder har en idé om, hvilke egenskaber de gerne vil have hos deres kommende mand. Så du er nødt til at se det fra hans perspektiv. Hvad er det for egenskaber, han vil have hos sin kommende ægtefælle?« spurgte hun. »Og hvis du ikke er det, må du enten ændre dine krav eller begynde at arbejde med dig selv.«

»Vi dater ikke bare for at date. Vi dater med henblik på ægteskabets sakramente,« konkluderede Brennan.


KATOLSK LIV har planlagt og vil bringe disse emner i temaet:

1. Intro: Katolsk ægteskab og moderne datingkultur

2. Tre katolske datingtips i et samfund med 'swiping' og 'ghosting' 

3. Hvordan kan kirken få flere mennesker til alters, når ægteskabsraten fortsat styrtdykker?

4. Sådan fejrer katolikker ægteskab og familie - i Californien

5. Katolske kvinder diskuterer udfordringerne i den moderne datingkultur

6. Ny katolsk datingside håber at 'omskabe den måde, vi tænker på dating'

7. Eksperter spekulerer på, hvorfor ægteskabet er i tilbagegang - og hvad man kan gøre ved det


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.