16. oktober 2024
Udland

James Earl Jones, legendarisk skuespiller og katolsk konvertit, dør som 93-årig

James Earl Jones deltager i efterfesten for Broadway-premieren på »The Gin Game« på Sardi's den 14. oktober 2015 i New York City. | Credit: Jemal Countess/Getty Images

Af Jonah McKeown │CNA
Oversættelse  KATOLSK LIV│ EWTN Danmark

James Earl Jones, en fremtrædende skuespiller på scenen og lærredet, som var konverteret til den katolske tro, døde mandag i en alder af 93 år.

Jones' karriere strakte sig over næsten syv årtier, og han var kendt for at låne sin larmende stemme til figurer som Darth Vader i »Star Wars«-sagaen og Mufasa i »Løvernes Konge«.

Han var en af de få entertainere, mandlige som kvindelige, der har fået den eftertragtede »EGOT«-liste af skuespilpriser: en Emmy (for tv), Grammy (for musik), Oscar (for film) og Tony (for scenen).

Jones blev født i fattigdom i Mississippi og overvandt tidligt i livet en stammen, bl.a. ved at opdage et talent for poesi. Han meldte sig til militæret efter at have afsluttet sin uddannelse og flyttede til New York for at blive skuespiller på fuld tid.

Jones var en produktiv sceneskuespiller, der blev kendt som Shakespeare-skuespiller, og han underholdt også generationer af biografgængere med dusinvis af roller. De omfattede måske hans mest berømte stemmepræstationer - den uangribelige løvemonark Mufasa og den uforlignelige Sith-trussel Darth Vader - samt mindeværdige live-action-optrædener i »The Sandlot« og »Field of Dreams«.

Jones talte ikke meget om sin katolske tro, men sagde i et interview i 1987, at han konverterede til troen, mens han var i militæret. Han sagde, at mens han overvejede, om han skulle blive i militæret eller forfølge sin sande passion - skuespillet - var de eneste ting, han havde i sit liv, som »ikke var rettet mod kunsten at dræbe«, hans katolske tro »og Shakespeares samlede værker«.

I 1985 lagde han stemme til Farao i det første afsnit af Hanna-Barberas »The Greatest Adventure: Stories from the Bible«. Han indspillede også en lydudgave af King James-versionen af Det Nye Testamente.

Jones døde mandag morgen i sit hjem i Dutchess County, New York, ifølge hans agent.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.