16. oktober 2024
FamilienSamfund

»Udstrål kærlighed«: Sådan fejrer Californiens katolikker ægteskab og familie

Ægteskabets kollaps i samfundet │ Grafik generet af  ChatGPT

Californiens katolske biskopper lancerer et årelangt initiativ for at fejre og opmuntre ægteskab og familier gennem uddannelsesressourcer og menighedsbaserede ressourcer og nævner angreb på ægteskabet og nedgangen i troen på eukaristien som årsagerne til initiativet.

Af Kate Quiñones │ CNA's medarbejdere, 6. august 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

»Vores kultur er blevet såret af erosionen af en autentisk vision af kærlighed, seksualitet og ægteskab,« har ærkebiskop Salvatore Cordileone af San Francisco sagt i en pressemeddelelse.

Initiativet »Radiate Love« [Udstrål kærlighed - red.] er inspireret af miraklet, hvor Jesus forvandlede vand til vin ved bryllupsfesten i Kana, fordi Jesus »mener, at ægteskabet er smukt og værd at fejre«, står der på hjemmesiden.

»Under titlen 'Radiate Love' inviterer biskopperne i Californien alle til at reflektere over, hvordan fællesskabet mellem mand og kvinde er et ikon for eukaristien, hvor Jesus inviterer os til en overnaturlig forening mellem vores menneskelighed og hans guddommelighed,« sagde Cordileone.

Initiativet omfatter månedlige refleksioner fra Californiens biskopper om ægteskab og familie samt måder, hvorpå par, familier, unge voksne og menigheder kan »udstråle kærlighed«.

Ægtepar kan f.eks. tage på en date sammen, bede sammen eller lære om fertilitet, foreslår hjemmesiden. Menigheder for unge voksne kan tilbyde et bog- eller bibelstudie, være vært for et »Theology on Tap«-arrangement eller vise en film om emner, der har med dating, ægteskab og parforhold at gøre. Menigheder kan tilbyde velsignelser for ægtepar og familier eller invitere ægtepar til tjeneste for ægteskabet.

»Der er et presserende behov for, at kirkerne vedtager nye strategier for at genoprette ægteskabet og forbedre faderskabet«, forklarer Mario Martinez, direktør for San Bernardino Diocesan Office of Marriage and Family Life, i pressemeddelelsen. »Et sundt ægteskab er en livslang forpligtelse, som kræver en kontinuerlig indsats, kommunikation og gensidig støtte.«

Initiativet har månedlige temaer som »The Adventure of Commitment« i oktober, »Bring on the Wine!« i januar og »Love is a Verb!« i april.

»Ægteskabet afspejler det vedvarende arbejde i både Guds skabelse af menneskeheden og Guds forløsning af menneskeheden. Foreningen af mand og kvinde afslører den menneskelige persons transcendente, selvopofrende og livgivende orientering, når vi i sandhed er Guds billede,« siger Sacramentos biskop Jaime Soto, som er formand for den californiske katolske konferences ægteskabsudvalg, i pressemeddelelsen.

»I det sakramentale ægteskab kommunikerer deres komplementære fællesskab virkelig guddommelig visdom og barmhjertighed til hinanden og til verden,« fortsatte han.

Biskop Joseph Brennan fra Fresno stift delte sin egen familieerfaring.

»Mine forældre kom fra to forskellige baggrunde, to meget forskellige tanker om tro, værdier og engagement,« sagde han. »Men på trods af deres forskelligheder og i begyndelsen af 1940'erne, da verden så ud til at falde fra hinanden, fandt de sammen, og opmuntret af den bedste præst, jeg nogensinde har kendt (min onkel), forpligtede de sig til at tro på en verden fuld af håb og løfter og udstrålede kærlighed ved at opdrage mig og mine ni søskende med en model for trofasthed, godhed og udholdenhed, som fortsætter med at gennemsyre de nyere generationer i min familie.«

»Gud holder meget af ægteskabet som institution,« skrev biskopperne i et brev, hvor de understregede, at ægteskabet er «en model for, hvordan han elsker os, og hvordan vi skal elske ham og vores næste.«

»I dag er der dog mange, der fortvivler over ægteskabet. Antallet af ægteskaber er faldende,« bemærker biskopperne. »Det ses i stigende grad som en uopnåelig luksus af fattige og marginaliserede amerikanere.

Og båndene mellem ægteskab og børn er ved at blive brudt, hvilket har uheldige konsekvenser.«

»Stort set alle kulturer i alle tidsaldre har i høj grad støttet stabile forhold mellem mænd og kvinder og de børn, de føder. Det er ægteskabet,« fortsætter brevet. »Og i dag har vi overvældende empiriske beviser på tværs af det ideologiske spektrum, som retfærdiggør denne optagethed.«

»Med pave Frans' ord er komplementariteten i ægteskabet og familielivet 'en stor skat ... en ting af skønhed',« tilføjede biskopperne. »Den besvarer menneskets længsel efter varig kærlighed, er en velsignelse for sårbare børn, grundlaget for et sundt samfund, en drivkraft for frihed og social lighed og en af Guds mest dyrebare gaver til menneskeheden.«


KATOLSK LIV har planlagt og vil bringe disse emner i temaet:

1. Intro: Katolsk ægteskab og moderne datingkultur

2. Tre katolske datingtips i et samfund med 'swiping' og 'ghosting' 

3. Hvordan kan kirken få flere mennesker til alters, når ægteskabsraten fortsat styrtdykker?

4. Sådan fejrer katolikker ægteskab og familie - i Californien

5. Katolske kvinder diskuterer udfordringerne i den moderne datingkultur

6. Ny katolsk datingside håber at 'omskabe den måde, vi tænker på dating'

7. Eksperter spekulerer på, hvorfor ægteskabet er i tilbagegang - og hvad man kan gøre ved det



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.