16. oktober 2024
Udland

Opus Dei prælat reagerer på dem, der betragter fællesskabet som ‘konservativt, magtfuldt og hemmelighedsfuldt’

»Opus Deis vigtigste bidrag er at ledsage lægfolket (98 % af medlemmerne), så de kan være hovedpersoner i Kirkens evangeliserende mission midt i verden,« siger monsignore Fernando Ocáriz, som her ses under sit besøg i Chile i sidste måned. | Kredit: Med tilladelse fra Prelatura de la Santa Cruz y Opus Dei/Flickr
Opus Dei (lat. Guds Værk). Katolsk bevægelse af præster og lægfolk, oprettet 1928 i Spanien, af præsten José Maria Escriva de Balaguer, saligkåret 1992. Medlemmerne udfører apostolisk arbejde og søger herved fuldkommenhed ved udøvelse af askese og disciplin. Virker i 80 lande (bl.a. i Sverige) og har ca. 75.000 medlemmer, heraf ca. 1.400 præster. Kilde: Katolsk Minileksikon

Af Walter Sánchez Silva │ CNA │ Lima Newsroom, 24. august 2024
Oversættelse Kuno Arnkilde

Under sin nylige rejse gennem Latinamerika gav prælaten til Opus Dei, monsignore Fernando Ocáriz, et interview til den chilenske avis El Mercurio, hvor han talte om forskellige emner, såsom kvinders rolle, reformen bestilt af pave Frans, og et svar til dem, der anser Opus Dei for at være »konservativ, magtfuld og hemmelighedsfuld.«

»Alle kan have deres egne meninger og begrundelser for at vurdere virkeligheden. Hvis nogle mennesker opfatter det sådan, vil det være, fordi der er noget objektivt og/eller subjektivt, der kan forårsage det indtryk,« sagde den tredje efterfølger af St. Josemaría Escrivá som leder af Opus Dei.

»At gøre Værket [Opus Dei] bedre kendt er til dels hvert medlems opgave: at leve sit eget kald på en autentisk måde. Det er noget stort og vidunderligt, selvom jeg forstår, at der kræves et trosperspektiv for at forstå det i dybden,« tilføjede prælaten.

»Jeg tror dog, at på det menneskelige plan vil de, der kender Opus Dei tæt på, være i stand til at opfatte normale mennesker, med dyder og skavanker. Jeg vil gerne have, at vi bliver kendt som glade, enkle og fredfyldte mennesker, fredelige, med hvem det er nemt at blive venner, mennesker med en åben og forstående mentalitet,« fortsatte han.

Ocáriz udtrykte derefter sit ønske om, at »variationen af de troende i Opus Dei blev anerkendt, og ikke kun de få, der opnår en vis offentlig relevans. På denne måde ville det ses, at hver enkelt af dem kæmper for at leve troen fuldt ud, samtidig med at de lever med deres egne skavanker og forsøger at sætte deres talenter til tjeneste for deres familie, deres venner og samfundet. «

Prælaten understregede også, at »Opus Deis hovedbidrag er at ledsage lægfolket (98 % af dets medlemmer), så de kan være hovedpersoner i Kirkens evangeliseringsmission midt i verden, én efter én.«

Opus Deis karisma og pave Frans reform

Efter at have påpeget, at Opus Deis karisma sigter mod at søge Gud og møde ham »i det almindelige liv, på arbejdet, i familien, på gaden«, huskede Ocáriz, at St. Josemaría, grundlæggeren af apostolatet, sagde, at »den måder at gøre og sige ting på ændrer sig, men essensen, ånden, forbliver.«

»At vide, hvordan man ændrer sig, i denne forstand, er nødvendigt for at være tro mod en mission, men enhver forandring skal modelleres ud fra det væsentlige, fra den kerne, som vi ikke kan ændre, fordi det, som enhver karisma, er en gave fra Gud,« understregede han.

I juli 2022 beordrede pave Frans en reform i Opus Dei gennem motu proprio Ad charisma tuendum (for at beskytte karismen) med reformen af apostolatets vedtægter, arbejde der udføres i koordinering med Dicastery for the Clergy i Vatikanet, i en atmosfære af »dialog og tillid«, som prælaten bemærkede i juni.

Kald i Opus Dei

I interviewet spurgte El Mercurio Ocáriz, om en 16-årig frit kan bestemme sit kald, hvortil prælaten svarede: »Frihed er et væsentligt krav for ethvert kald. Indlemmelse i Opus Dei er kun mulig ved 18 års alderen, når man er myndig.«

»Hvis nogen tror, han har et kald, kan han begynde en proces med skelneevne på forhånd, men vel vidende, at han endnu ikke er medlem af Opus Dei og altid med sine forældres udtrykkelige tilladelse,« fortsatte prælaten.

»Fra det øjeblik, man anmoder om optagelse i Værket, og indtil man bliver endelig inkorporeret, er der en række formative stadier, som varer mindst seks eller syv år.«

Hvert år, forklarede Ocáriz, »skal personen udtrykke sit ønske om at fortsætte: det er ikke en automatisk proces, men det kræver snarere personlig dømmekraft og frihed på en meget dyb måde.«

Da prælaten blev spurgt om faldet i kald i Chile, kommenterede prælaten, at »i de mest sekulariserede lande deler vi de samme vanskeligheder som resten af kirken.«

»På steder, hvor kirken vokser,« fortsatte Ocáriz, «vokser opus Dei også. Specifikt er antallet af lægmænd og kvinder, der inspireret af St. Josemaría, ønsker at søge hellighed og er åbne for at få en familie, stigende.«

Prælaten beklagede derefter faldet i »folk, der omfavner cølibat, en gave fra Gud, som måske er mindre forstået i dag, selvom det er så berigende for kirken.«

Med hensyn til den måde, hvorpå apostolatet håndterer sager om misbrug, understregede Ocáriz, at »siden 2013 har der været en protokol i Opus Dei til beskyttelse af mindreårige og sårbare mennesker, som formaliserer forsigtige foranstaltninger, der har været på plads i Værket i årtier. og inkorporerer de seneste regler for Kirken.«

Derudover »arbejder der på at skabe specielle kanaler til healing og opløsning for at imødekomme mennesker, der ønsker at blive hørt.«

Kvinder i Opus Dei

Når han talte om kvinders rolle i Kirken, og specifikt i Opus Dei, understregede Ocáriz, at »i de seneste årtier har kvinder udvidet deres plads i det offentlige liv og beriget det med deres uerstattelige bidrag. I Kirken er deres rolle vokset på alle niveauer, herunder med udnævnelser til ansvarsstillinger inden for Vatikanets Kurie, for eksempel.«

»I Opus Dei har kvinder været i administrationen fra begyndelsen sammen med Sankt Josemaría og hans efterfølgere, og de er autonome med hensyn til mænd i ledelsen af deres apostolater.«

»Efterhånden som den kvindelige tilstedeværelse i administrationen af virksomheder eller institutioner vokser, påtager flere kvinder i Opus Dei, ligesom deres samtidige, ansvarsstillinger, og det er vidunderligt at se det omfang, deres tjeneste kan give,« bemærkede prælaten.

Forsidefoto: Mons. Fernando Ocáriz, Prelado del Opus Dei | Crédito: Flickr Catholic Church England and Wales CC BY-NC-ND 2.0


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.