16. oktober 2024
Udland

Britisk politi betaler 100.000 kr til kristen kvinde, der blev anholdt for at afholde stille bøn

Isabel Vaughan-Spruce. | Kredit: ADF UK

Af AC Wimmer │ CNA Newsroom, 19. august 2024
Oversættelse: Kuno Arnkilde

West Midlands Police har betalt 13.000 pund (over 100.000 kr.) i kompensation til Isabel Vaughan-Spruce, den kristne frivillige, som to gange blev arresteret for at bede i stilhed i nærheden af en abortklinik i Birmingham, England.

Forliget kommer på et tidspunkt, hvor den britiske regering efter sigende er klar til at slå hårdere ned på stille bøn i nærheden af abortklinikker ved udtrykkeligt at betegne det som "kriminelt" i en kommende landsdækkende lovgivning om "bufferzoner".

Vaughan-Spruce, direktør for March for Life UK, blev første gang anholdt i december 2022 for at bede indenfor en beskyttelseszone for det offentlige rum (PSPO) uden for en lukket abortklinik.

PSPO'en forbød at "protestere og deltage i en handling, der er skræmmende for brugerne", hvilket de lokale myndigheder fortolkede til at omfatte stille bøn.

I februar 2023 blev Vaughan-Spruce frikendt for alle anklager i forbindelse med denne hændelse. Hun blev dog arresteret igen i marts 2023 for den samme aktivitet.

"Stille bøn er ikke en forbrydelse. Ingen bør arresteres blot for de tanker, de har i hovedet - alligevel skete det for mig to gange i hænderne på West Midlands Police, som udtrykkeligt fortalte mig, at "bøn er en forseelse", siger Vaughan-Spruce i en udtalelse fra Alliance Defending Freedom (ADF) UK, den juridiske organisation, der støtter hendes sag.

Kompensationen fra West Midlands Police anerkender den uretfærdige behandling og overtrædelsen af Vaughan-Spruces menneskerettigheder.

ADF UK rapporterede, at Vaughan-Spruce havde rejst krav mod politiet for "to uretmæssige anholdelser og falsk fængsling; overfald og vold i forbindelse med en indgribende ransagning af hendes person; og for brud på hendes menneskerettigheder både i forbindelse med anholdelserne og de byrdefulde kautionsbetingelser, hun blev pålagt".

På trods af denne sejr er der fortsat bekymring for potentielle fremtidige krænkelser af religions- og tankefriheden.

Den britiske regering vil indføre landsdækkende "bufferzoner" omkring abortklinikker, hvilket kan føre til yderligere anholdelser for stille bøn eller hjælp til kvinder, der overvejer abort.

Jeremiah Igunnubole, juridisk rådgiver for ADF UK, kommenterede de videre konsekvenser: "Det faktum, at regeringen angiveligt er klar til at gøre "stille bøn" til en kriminel handling, hvilket er en skamløs overtrædelse af deres forpligtelse over for international menneskerettighedslovgivning, afslører krisen i ytrings- og tankefriheden i Storbritannien i dag.

Lord David Frost, et højtstående konservativt medlem og tidligere minister, udtrykte ifølge ADF bekymring over udviklingen: "Det er utroligt, at folk er blevet arresteret for tankeforbrydelser i det moderne Storbritannien. Jeg er glad for, at Vaughan-Spruce har fået kompensation for sin uretfærdige anholdelse for denne såkaldte lovovertrædelse.