16. oktober 2024
Udland

Reddet af Moder Teresa

Manden fra Minnesota deler sine utrolige historier om to nonner

Patrick Norton med en udgave af Tme Magazine med moder Teresa på forsiden

Af:  Patti Maguire Armstrong
Catholic News Agency, CNA, St. Paul, Minnesota, den 28. December 2023
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

I 1962, da han kun var et spædbarn, blev Patrick Norton forladt på gaden i Mumbai, Indien, hvor Moder Teresa fandt ham. Hun bragte ham til St. Joseph-børnehaven, og senere blev han overført til Vor Frues Hjem i Mumbai, hvor han blev én af de 250 forældreløse drenge.

"Vi gik til messe 365 dage om året og bad altid rosenkransen kl. 19.00," huskede Norton, som nu er fyldt 61. Hans trosliv var rigt, men hans jordiske liv var meget fattigt.

Norton husker, at han sov på gulvet, og havde et hårdt liv. “Jeg var nogle gange så sulten, at jeg spiste mit papiret fra mine lektier og viskelæder. Det gjorde andre drenge også, fortalte han CNA.

Engang, da der ikke var mad, bad de alle en ekstra rosenkrans og bad Vor Frue om hjælp, fortalte Norton. "Jeg kan huske, at der kom store lastbiler med donationer til os: mælkepulver og tørrede æg og mel," sagde han.

"Nogle gange gik vi til lejligheden ved siden af børnehjemmet for at grave i affaldet efter legetøj," huskede Norton. “En gang fandt jeg et stykke papir fra et blad. Der stod 'U.S.A.' Der var et hus på billedet. Det så så fint ud."

Norton viste det til en af præsterne. "Smid det ud," sagde han. "Du kommer aldrig derhen."

Norton tog i stedet nogle våde ris, og ved at bruge dem som lim satte han billedet op på sin væg. "Jeg bad til Gud om, at jeg en dag ville … komme dertil," sagde han.

Måneder gik. En nat under krigen mellem Pakistan og Indien blev drengene ført ud i natten af de to nonner og to præster, der tog sig af dem, i håb om, at de ikke ville blive ramt af bombeangrebene. Drengen så op på stjernerne og månen, et øjebliks pause for eksplosionerne omkring ham. "Jeg sagde:

'Gud, glem krigen. Se hvor smuk din verden er,” fortalte han. "Så hørte jeg en stemme: ’Jeg vil bringe dig til en af de største nationer i verden.’”

Og sådan gik det.

En dag fik Norton at vide, at han og en anden dreng ved navn Martin ville blive adopteret af en stor amerikansk familie: Dommer John Henry og Marjorie Norton, som havde ni børn, havde adopteret fem mere. Der var mange forsinkelser, men endelig rejste Norton til Connecticut den 25. oktober 1976 i en alder af 14 år og blev modtaget af sin nye familie.

"Vi var 14 børn," sagde Norton. "Vi var i 'Good Morning America' på tv. Min far blev spurgt: ’Hvorfor adopterede du så mange børn?’ Han svarede: ’Jeg ville gerne takke Gud for alt, hvad han har givet os.’”

Et tidligt foto af Patrick og Martin med deres amerikanske far efter adoptionen. Foto venligst stillet til rådighed af Patrick Norton

Nortons hengivenhed over for den katolske tro og rosenkransen fortsatte i hans nye familie.

"Hver aften efter aftensmaden samledes vi alle for at bede rosenkransen," sagde Norton. Som teenager i sit nye hjem klippede han billeder ud af den velsignede Guds Moder fra numre af SOUL Magazine med budskabet om at bede rosenkransen dagligt. "Jeg cyklede rundt og hængte billederne op udenfor telefonbokse," fortalte Norton. "Det var min måde at evangelisere."

Da Norton blev 21, arbejdede han som vedligeholdelsesinspektør for to bygninger Et yndlingssted, hvor han spiste morgenmad, var Johnny's Restaurant i Fairfield, Connecticut. "Engang spurgte jeg ejeren, hvordan forretningen gik," sagde Norton. "Han fortalte mig, at det gik meget langsomt. Jeg sagde: ’Johnny, sæt et billede af den velsignede Guds Moder i dit vindue.’ Det gjorde han, og forretningen blev meget travl. Senere så jeg, at han tilføjede et billede af Jesus i vinduet."

Som ung voksen mødte Norton sin kommende hustru, Sandy, på en pilgrimsrejse, og efterhånden giftede de sig, flyttede til Minnesota og fik tre børn - Maria, Anna og Joseph. Sandy huskede utroligt nok, at hun så familien Norton på "Good Morning America", dengang hun var teenager.

Patrick Norton og hans kone, Sandy, da de mødtes. Foto venligst stillet til rådighed af Patrick Norton

54 år efter at Moder Teresa reddede Norton som baby, gjorde en donor det muligt for hele hans familie at være til stede i Rom til hendes helgenkåring den 4. september 2016. Midt i mængden var der en søster fra Missionaries of Charity - den orden moder Teresa grundlagde – der prikkede Norton på skulderen og pegede på et sted, hvor de kunne stå. Da de vendte sig, var der ingen. Norton og hans familie gik hen til det sted, søsteren havde peget på, og en sikkerhedsvagt kom hen og bragte dem op foran til messen. Var nonnen, der prikkede dem på skulderen Moder Teresa? Det tænker han ofte over.

Det er ikke den eneste usædvanlige oplevelse, Norton har haft med en nonne.

Mens han malede en lygtepæl på en kirkegård nær en grotte med en figur af Jomfru Maria for 13 år siden, så Norton en ordenssøster i fuld ordensdragt, som fortalte ham, at han "gjorde et godt stykke arbejde". Han identificerede hende senere som søster Annella Zervas, OSB, en benediktinersøster, der døde i 1926 af en invaliderende hudsygdom, og som er begravet på denne kirkegård.

Patrick Norton står ved siden af den lygtepæl, han var ved at male nær Mariagrotten, da han så en kvinde i fuld benediktinerdragt, som han mener var søster Annella Zervas, OSB. Foto: Patti Armstrong

Lige siden den dag har Norton utrætteligt arbejdet på at dele fortællingen om Zervas' liv med andre – han har genoptrykt og distribueret over 100.000 eksemplarer af et hæfte om hendes liv, holdt foredrag og givet interviews, herunder lavet en video kald "The Sanctity of Two Hearts."

Norton fortalte CNA, at han var overvældet af glæde over det brev, biskop Andrew Cozzens udgav den 15. oktober, hvori han bekendtgjorde, at Crookston Bispedømme tager forberedende skridt, der kan føre til en helgenkåringsproces af Zervas.
Når Norton taler om Zervas, deler han ofte sin historie om Moder Teresa.

Første gang han blev bedt om at tale for en gruppe i kirken, var han meget nervøs. "Jeg gik til skriftemål og messe og modtog eukaristien," sagde han. "Jeg ville have en ren sjæl, så Gud kunne arbejde gennem mig. Jeg sagde til Gud: ‘Hvad du end vil have mig til at fortælle folk, lad det komme fra dig’.”

Norton har holdt næsten 100 foredrag nu og har altid forberedt sig på samme måde. "Jeg fortæller folk, at de bare skal efterleve evangeliet og lade Gud virke gennem sig," sagde han. "Du behøver ikke at være noget, du ikke er."

Norton opfordrer også folk til at gå til skrifte ofte. "Din sjæl har brug for regelmæssig rengøring ligesom alt andet," sagde han.

Patrick Norton på en konference i Wisconsin med et relikvie af Moder Teresa for seks år siden. Foto venligst stillet til rådighed af Patrick Norton

Norton tilskriver Moder Teresa sin store kærlighed til Vorherre i eukaristien. "Før søstrene gik ud for at tage sig af de fattige, tilbragte de en time i tilbedelse," sagde han. ”Når jeg går til en times tilbedelse – i det mindste en gang om ugen – beder jeg korsvejen og ser direkte på tabernaklet, vel vidende at denne samme Jesus, som led for os, er dér, og vi kan elske ham og have det privilegium at være med ham. Nogle gange tænker jeg på alle de aktiviteter, der finder sted omkring os, og siger til Jesus: 'Hvis de bare vidste om din tilstedeværelse, Herre, ville de alle være her.”

Norton sagde, at han aldrig glemmer, at det var Moder Teresas "ja" til Jesus, der gav ham det liv, han har i dag. "Når jeg laver mine maleropgaver, fortæller folk mig, hvor flot mit arbejde er. Jeg siger til dem: 'Hvis Moder Teresa ikke havde hentet mig, ville jeg ikke gøre det her for jer',” sagde han.

"Jeg ser, at Gud bruger mig til at inspirere folk," sagde han og bemærkede, at den velsignede Guds Moder er en stor del af det. "Moder Teresa talte altid om at elske vores velsignede Mor og sagde, at hun ville vejlede os. Jeg havde ikke en jordisk mor, men jeg talte med den velsignede Guds Moder. Jeg siger til folk, hvis du vil være sammen med Vor Frue, så bare bed rosenkransen, og hun vil være der sammen med dig.”

Norton elsker at høre andres historier om St. Teresa af Calcutta og inviterer folk til at skrive til ham på 32304 Sunrise Road, Avon, MN 56310.

Moder Teresa

Nobels fredspris (1979) - Saligkåret (2003) - Helgenkåret (2016)

Den 5. september 2022 var det 25 år siden Moder Teresa døde. Hun var en verdenskendt katolsk nonne, især kendt for sit arbejde blandt fattige i Kolkata i Indien, hvor hun ligger begravet. Hun blev kanoniseret (helgenkåret) i 2016. Få måneder før sin død mødte Sankt Teresa en anden senere helgen; pave Johannes Paul II, nu kendt som Sankt Johannes Paul II.

Se eller gense den gribende scene hvor de møder hinanden i Peterskirken, få måneder før Sankt Teresa døde den 5. september 1997 - HER