16. oktober 2024
Synode

Vatikanet sletter online afstemning, der viser negativ respons på Synoden om Synodalitet

Pave Frans beder en bøn ved afslutningen af synoden om synodalitet i 2023. | Foto: Vatikanets medier

Catholic News Agency, CNA, Vatikanet, den 29. juli, 2024
Af: Kristina Millare
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Vatikanet blev i weekenden fordømt af onlinekommentatorer for hurtigt at slette en online-afstemning, der afspejlede dårlige resultater om Synoden om Synodalitet.

Afstemningsspørgsmålet, som oprindelig blev offentliggjort fredag den 26. juli ​​på synodekontorets sociale mediekonto, var: "Tror du, at synodalitet som en vej til omvendelse og reform kan øge mission og deltagelse for alle de døbte?"

Respondenterne kunne kun svare "ja" eller "nej", og 88 % svarede benægtende.

De lave niveauer af støtte til synodalitet, et nyt teologisk koncept, der betyder at rejse sammen, kommer efter at en flerårig, global proces med inddragelse af lægfolket om emnet nærmer sig sin afslutning med en sidste samling, der er planlagt i Vatikanstaten til oktober.

Afstemningen fik cirka 136.000 visninger på synodesekretariatets officielle X-konto. Cirka 7.000 mennesker afgav deres stemme inden for de 24 timer, afstemningen var live på kanalen. Yderligere 780 personer afgav deres stemme på Facebook, før afstemningen blev lukket.

Lørdag den 27. juli blev både X- og Facebook-opslag, der viste de endelige resultater – såvel som ledsagende kommentarer fra brugere af sociale medier – slettet fra synodens officielle konti.

Nogle brugere nåede dog at lave et screenshot af afstemningsresultaterne, før synodekontoret fjernede dem. På sociale medier anklager katolikker fjernelsen af ​​de lidet flatterende resultater, et skridt, som mange beskrev som hyklerisk.

“Synod_va-Church vil gerne høre fra dig. Indtil du fortæller dem noget, de ikke vil høre. #synodalitet," skrev Amanda (@TheMrsFarnum) på X.

En anden X-bruger, Matthew Hazell (@MPHazell), en engelsk katolik, som arbejder med projekter, der sammenligner traditionelle og reformerede liturgier efter det romerske ritual, kritiserede fjernelsen af ​​indlæggene og skriver: "Åh men dog! @Synod_va-afstemningen om #synodalitet blev slettet!

Virker ikke særlig #synodal..." og i et andet indlæg: "Måske vil eksperterne og #Synod-deltagerne i oktober 2024 få videresendt resultaterne."

Jonathan Lewis, der arbejder for en katolsk teknologivirksomhed, bød dog ind med en anden holdning til online-afstemningen, idet han hævdede, at resultaterne sagde mere om respondenterne end om synodalitet.

"Baseret på de bedste kommentarer og afstemningsresultater gentager indlægget realiteten af ​​nordamerikansk modstand mod synodalitet sammenlignet med den globale kirke," sagde Lewis på X.

Synodens møde i oktober i Rom afslutter "den skelnende fase" af den synodale proces 2021-2024. Dens første session blev afholdt i Vatikanet i oktober 2023 og omfattede 363 deltagere fra hele verden.

Synoden om Synodalitet angiver, at processen er opdelt i tre faser: høringen af ​​Guds folk, gejstlighedens skelnen og implementeringen af ​​den synodale Kirke. Det er den første synode i Kirkens historie, hvor lægfolk har stemmeret.

Gennem hele sit pontifikat har pave Frans gentagne gange opfordret til en "lyttende kirke", der opmuntrer præster og troende til at vandre og arbejde sammen for at skabe en Kirke, der er åben, imødekommende og missionær i sit syn.

Spørgsmål, der blev diskuteret i den forrige session om synodalitet i oktober 2023, omfattede kvindelige diakoner og inkludering af LGBTQ+ i den katolske kirke.

Den anden og sidste samling vil finde sted i oktober 2024 og afslutter den skelnende fase for Synoden om Synodalitet.

Ifølge Synoden om Synodalitets hjemmeside forventes de konklusioner, der fremkommer af disse to sessioner, og som er "accepteret af paven på den måde, han finder mest hensigtsmæssig", derefter at blive implementeret i lokale kirker.

Bispesynodens generalsekretariat reagerede ikke på CNA's anmodning om en kommentar om den slettede online-afstemning.

KATOLSK LIV - redaktionel kommentar:

Det er vanskeligt at udvikle spørgeskemaer. Det er vanskeligt at vide, hvad folk svarer på, endsige om de forstår spørgsmålet.

Man kunne svare nej, fordi man ikke tror, at synodalitet vil ændre noget for alle døbte. Det er jo dét, der spørges om. Synodalitet kan ændre noget for mange døbte - når synodedeltagerne finder mere præcist ud af, hvad synodaliteten skal gå ud på. Det er endnu uklart, men man kunne så formulere spørgsmålet ikke som et ja/nej-spørgsmål, men med flere svarmuligheder (fx alle/nogen/ingen), der ville give flere nuancer.

Men for overhovedet at vide, hvad man svarer på, er man først nødt til at forstå (vel at mærke med samme forståelse som den, der spørger), hvad begreberne synodalitet, omvendelse, reform, mission og deltagelse vil sige. Ellers svarer man ud fra, hvad man tror, det betyder, uden at forstå, hvad der egentlig var ment. Det er selvsagt et meget komplekst spørgsmål, og dermed er en spørgeskemaundersøgelse på forhånd dømt til at få misvisende resultater. Det er ikke rimeligt at vise en dårligt formuleret undersøgelse til at være hykleri fra Kirkens side og tendenserer sensationslyst.

Synodekontoret burde nok i stedet for at fjerne resultatet af afstemningen have skrevet, at man af ovenstående grunde ikke kan bruge det til noget, fordi man faktisk ikke kan udlede nogen konklusioner af det.

Det må være af disse grunde, at Vatikanet har taget en undersøgelse ned der aldrig burde være sat op.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER