16. oktober 2024
Synode

Kvindelige diakoner af bordet? Synodedelegat hævder, at ‘nogle kvinder føler et kald til at blive præst’

Delegerede deltager i en session af den 16. generalforsamling i Bispesynoden i Paul VI Hall den 5. oktober 2024 i Vatikanet. | Kredit: Franco Origlia/Getty Images

Af Courtney Mares │ CNA │ Vatikanet  7. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Mens »kvindelige diakoner« ikke formelt er til diskussion på synoden om synodalitet i denne måned, viste Vatikanets officielle pressekonference for synoden mandag en kvindelig delegeret, der talte om kvinder, der oplever »et kald som præst«.

Den synodedelegerede søster Mary Theresa Barron, OLA, sagde, at mens vi har en tendens til at se på emnet kvindelige diakoner ud fra perspektivet »kan kvinder eller kan de ikke ordineres i Kirken i dag?« - så mener hun, at spørgsmålet også bør stilles på en anden måde.

Synodedelegerede søster Mary Theresa Barron, OLA │ Kredit: Vatican Media

»Jeg tror, at vi i høj grad skal se på spørgsmålet ud fra ... Ånden. 'Kalder Ånden kvinder?' For nogle kvinder føler et kald til præsteskabet eller diakonatet,« sagde hun den 7. oktober.

Barron er i øjeblikket præsident for International Union of Superiors General (UISG), en katolsk organisation, der repræsenterer 600.000 ordenssøstre fra 80 lande. Hun sagde, at »selv om vi i øjeblikket måske ikke ser på ordineret tjeneste« for kvinder, beder hun om at fortsætte diskussionen.

»Jeg tror, vi er nødt til at se bredere end bare på, om vi kan eller ikke kan ud fra et teologisk eller kanonisk synspunkt, men i forhold til den ånd, der kalder til tjeneste i dag, og i forhold til ... missionens behov i dag,« sagde Barron.

Søsteren svarede på et spørgsmål fra en kvindelig katolsk journalist, som bad hende beskrive, hvordan kvinder kan »påtage sig meningsfulde leder- og styringsroller, som ikke nødvendigvis har noget med ordination at gøre.«

»Jeg tror, at en af opfordringerne fra denne synode er at dele de muligheder, der er åbne for kvinder i forhold til ledelse og lederroller i Kirken, og der er mange gode eksempler fra hele verden,« sagde hun. »Men vi som katolikker er meget uvidende om de muligheder, der er.«

Som synodedelegat får Barron mulighed for at mødes med synodens studiegruppe , der har fokus på kvindelige diakoner, den 18. oktober for at give sit input til deres overvejelser om dette emne.

Ærkebiskop Gintaras Grušas, en anden synodedelegat, der talte på pressekonferencen, påpegede, at hvis katolikker rundt om i verden også gerne vil give deres input til en af de 10 studiegrupper, som paven har nedsat, kan de sende deres bidrag, observationer og forslag til synodens generalsekretariat, som har lovet at indsamle og videregive sådanne materialer til de berørte grupper.

Efter at have hørt Barrons kommentarer greb kardinal Oswald Gracias, ærkebiskop af Bombay og medlem af kardinalrådet, der er oprettet for at rådgive pave Frans, ind og tilføjede, at samtalen om kvindediakonatet »er blevet taget af og givet til en del af en studiegruppe, der studerer teologiske spørgsmål.«

»Så det vil ikke blive diskuteret på synoden,« understregede Gracias på synodens pressekonference.

»Jeg kan også nævne, at jeg er medlem af kardinalrådet, og på de sidste tre møder, vi har haft med den hellige fader, kardinalrådet, har der været en session, der udelukkende handlede om kvinders rolle i kirken - teologiske spørgsmål, pastorale spørgsmål, kanoniske spørgsmål,« sagde Gracias.

»Så det er et spørgsmål af stor betydning og bekymring. Og Den Hellige Fader har personligt interesseret sig for det,« tilføjede kardinalen.

Muligheden for at lade katolske kvinder blive permanente diakoner har været et vedvarende emne i Frans' pontifikat. Og selvom paven ved flere lejligheder har tilkendegivet, at han er villig til at studere spørgsmålet, især den historiske figur af diakonissen i den tidlige kirke, har han også givet et fast svar om, at »diakoner med hellige ordener« ikke er en mulighed for kvinder.

»Kvinder er til stor nytte som kvinder, ikke som præster, som præster i denne henseende, inden for de hellige ordener«, sagde han til CBS News-ankeret Norah O'Donnell under en optræden i programmet ›60 Minutes‹ i maj.

Selv om kvinders adgang til tjenester som diakonatet var et af de store emner på den månedlange synodeforsamling sidste år, har arrangørerne sagt, at spørgsmålet nu er i hænderne på eksperter, efter at pave Frans oprettede en kommission i Vatikanets doktrinære kontor for at studere spørgsmålet på anmodning af synodedelegaterne i 2023.

I stedet er de synodedelegerede i 2024 blevet bedt om at diskutere mindre kontroversielle forslag, herunder en udvidelse af kvinders rolle i bispedømmets ledelse.

Grušas, en litauisk-amerikaner, der deltager i synoden som præsident for Rådet for Bispekonferencerne i Europa, bemærkede, at der var kommentarer i synodesalen om, hvordan det, der blev sagt i den første del af afsnittet om kvinder i Instrumentum Laboris, eller arbejdsdokumentet, der styrer synodens diskussioner, »dybest set også gælder for lægfolk«.

»Der var også kommentarer om, at de kristne lægfolks karisma og kald i familier, i de roller, de har i øjeblikket - det kan være på hospitaler, det kan være i skoler - også skal værdsættes,« sagde han.

»Kvinders og mænds rolle, uanset hvor de arbejder i kirken, skal værdsættes korrekt. Og en eller anden del af diskursen bør ikke fordreje dette kald,« tilføjede han.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.