21. november 2024
Synode

10 spørgsmål og svar om synodens slutdokument om synodalitet

Pave Frans giver en velsignelse til deltagerne ved afslutningen af synoden om synodalitet i Vatikanet, 26. oktober 2024. | Kredit: Vatikanets medier

Af Jonathan Liedl │ CNA │ 27. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Lørdag traf pave Frans den hidtil usete beslutning om at acceptere slutdokumentet fra synoden om synodalitet som autoritativ kirkelære.

Den 52 sider lange tekst indeholder en teologisk refleksion over synodalitetens natur, som den siger er opfyldelsen af reformerne fra Det andet Vatikankoncil, samt forslag til, hvordan synodalitet kan anvendes på relationer, strukturer og processer i den katolske kirke.

Det endelige mål er at gøre kirken mere effektiv til at evangelisere ved at gøre den mere deltagende og inkluderende.

Her er svar på de store spørgsmål om Synoden om synodalitets slutdokument:

1. Hvordan gjorde pave Frans dette dokument til autoritativ kirkelære ?

Pave Frans godkendte straks slutdokumentet, efter at synodemedlemmerne havde stemt om det. Ifølge de reformer, han gennemførte i 2018, er synodens slutdokument derfor en del af hans almindelige magisterium.

Denne beslutning er et brud med tidligere praksis, hvor paven normalt bruger en synodes slutdokument som grundlag for at udarbejde sin egen apostoliske formaning om emnet (tænk på Amoris Laetitia efter familiesynoden i 2015). Det faktum, at et synodeorgan med 27 % ikke-biskopper netop har produceret en tekst, der kan bruges som lærebog, vil helt sikkert give teologer og kanonister meget at tale om.

2. Hvordan forholder dokumentet sig til Andet Vatikankoncil?

I dokumentet står der, at synoden om synodalitet var et produkt af »at omsætte det, koncilet lærte om kirken som mysterium og kirken som Guds folk, til praksis«.

Derfor, siger dokumentet, udgør den synodale proces »en autentisk yderligere handling af modtagelsen« af Andet Vatikankoncil, »og genopliver dermed dets profetiske kraft for nutidens verden.«

3. Hvad siger den endelige rapport om kvinders rolle i kirken (herunder såkaldte »diakonisser«)?

Den endelige tekst siger, at kvinder »fortsat støder på forhindringer« i at udleve deres »karismer, kald og roller« i kirken.

Synoden opfordrer til, at kvinder accepteres i enhver rolle, der i øjeblikket er tilladt i henhold til kanonisk lov, herunder lederroller i kirken.

Hvad angår spørgsmålet om »kvinders adgang til diakonalt arbejde«, står der i teksten, at spørgsmålet »fortsat er åbent«, og at »overvejelserne skal fortsætte«. En separat studiegruppe i Vatikanet overvejer i øjeblikket dette emne, og den endelige rapport forventes i juni 2025.

4. Hvad siger teksten om »decentralisering«?

Dokumentet opfordrer til, at bispekonferencerne spiller en større rolle i formidlingen af troen i deres lokale kontekst og beder om en afklaring af deres nuværende niveau af doktrinær autoritet. Det understreges dog, at bispekonferencerne ikke kan tilsidesætte en lokal biskops autoritet eller »risikere hverken kirkens enhed eller katolicitet.«

Dokumentet opfordrer også til flere plenar- og provinsråd og til, at Vatikanet hurtigere accepterer disse organers konklusioner.

5. Nævner teksten LGBTQ-inklusion?

Selv om det fordømmer udelukkelse af andre på grund af »deres ægteskabelige situation, identitet eller seksualitet«, bruger teksten ikke udtrykket »LGBTQ«.

6. Hvad siger slutdokumentet om ændringer i kirkens beslutningstagning?

Slutdokumentet opfordrer til en »synodal« reform af kanonisk lov, herunder fjernelse af formlen om, at rådgivende organer »kun har en rådgivende« stemme. Det opfordrer til større deltagelse af lægfolk i »beslutningsprocesser« og til at gøre det gennem nye synodale strukturer og institutioner.

Kirkens myndigheder må ifølge dokumentet ikke ignorere de konklusioner, som rådgivende og deltagende organer når frem til.

7. Hvad siger dokumentet om »sensus fidei«?

Dokumentet beskriver »sensus fidei« som »instinktet for evangeliets sandhed«, der modtages gennem dåben. Det bemærker også, at Guds folk ikke kan tage fejl, »når de viser universel enighed i spørgsmål om tro og moral.«

Interessant nok indeholder det endelige dokument ikke yderligere formuleringer om behovet for »autentisk discipelskab« for modent at udøve sensus fidei, hvilket var med i sidste års syntesedokument og findes i et vigtigt dokument fra Vatikanet om emnet.

8. På hvilke konkrete måder kan kirken ændre sig efter synoden om synodalitet?

Afhængigt af hvordan det implementeres, kan synodens slutdokument konkret påvirke alt fra, hvordan biskopper vælges, til hvordan ledelsesbeslutninger træffes i menigheder, bispedømmer og Vatikanet med større vægt på udbredt konsultation. Det kan også skabe nye synodale organer, som kontinentale forsamlinger og et råd af østlige katolske ledere, der skal rådgive paven.

9. Hvilke punkter fik mest modstand?

Over 27% af de delegerede stemte imod at fortsætte med at udforske muligheden for kvindelige diakoner.

Tretten procent stemte imod den paragraf, der understreger bispekonferencernes betydning, og som også synes at binde en biskop til beslutninger truffet af hans konference.

Tolv procent stemte imod at nedsætte en studiegruppe, der skal se på, hvordan man kan gøre liturgiske fejringer »mere til et udtryk for synodalitet«, herunder hvad der kan være en henvisning til lægmandsforkyndelse under liturgien.

Og 11 % af de delegerede var imod forslaget om at revidere kanonisk lov »ud fra et synodalt perspektiv«.

10. En gang til: Hvad betyder synodalitet?

Slutdokumentet beskriver synodalitet som »en vej til åndelig fornyelse og strukturel reform, der gør det muligt for kirken at være mere deltagende og missionerende, så den kan gå sammen med enhver mand og kvinde og udstråle Kristi lys.«

Modellen for synodalitet er ifølge dokumentet Maria, fordi hun »lytter, beder, mediterer, går i dialog, ledsager, skelner, beslutter og handler.«

Link til hele slutdokumentet

LINK TIL HELE DOKUMENTET - HER

 


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.