16. oktober 2024
Udland

Pave Frans byder Zelensky velkommen fredag

Efter det bilaterale møde i juni under G-7 i Puglia i Italien skal pave Frans og Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy mødes igen i Vatikanet fredag.

 

Af Salvatore Cernuzio │ Vatican News │ 10. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Pave Frans vil byde den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy velkommen tilbage til Vatikanet den 11. oktober, meddeler Den Hellige Stols pressekontor.

Mødet, der er fastsat til fredag morgen kl. 9.00, vil finde sted i kølvandet på 'Dubrovnik-erklæringen', der blev vedtaget den 9. oktober på topmødet mellem Ukraine og Sydøsteuropa i den kroatiske kystby.

Det kommer fire måneder efter deres bilaterale møde den 14. juni på sidelinjen af G-7 i Puglia-regionen i Italien og over halvandet år efter den pavelige audiens i Paul VI-salen den 13. maj 2023.

Audiensen varede 40 minutter, hvor pave Frans forsikrede om sine konstante bønner for det krigshærgede Ukraine, som han aldrig har glemt i sine offentlige appeller, og sine ubarmhjertige bønner om fred.

Audiensen den 13. maj 2023

Som Vatikanets pressekontor rapporterede dengang, var paven og Zelenski »enige om behovet for at fortsætte med at yde humanitær hjælp til befolkningen«, og pave Frans fremhævede især behovet for »menneskehedens gestus« over for de mest sårbare, de »uskyldige ofre for konflikten« med Rusland.

På sin side udtrykte Zelensky - som den dag også havde en samtale med ærkebiskop Paul Richard Gallagher, Vatikanets sekretær for forbindelser med stater og internationale organisationer - i et indlæg på X (tidligere Twitter) sin taknemmelighed over for paven for hans »åndelige nærhed til vores folk og humanitære hjælp til ukrainerne.«

Den ukrainske præsident bekræftede, at han havde drøftet situationen for de »titusinder af deporterede ukrainske børn« og behovet for at gøre »alle mulige bestræbelser« for at bringe dem hjem til deres familier.

Han tilføjede, at han havde bedt paven om at »fordømme de russiske forbrydelser i Ukraine« og diskuteret »fredsformlen« som »den eneste effektive algoritme til at opnå en retfærdig fred« og foreslået, at Vatikanet »deltager i implementeringen af den«.

Kontakter siden krigens udbrud og det bilaterale møde i G-7

Zelensky trådte første gang ind i Vatikanets apostoliske palads den 8. februar 2020, da Europa lige var begyndt at stå over for truslen fra COVID-19-pandemien, og krigen virkede som en fjern trussel, der var begrænset til Ukraines østlige regioner.

Siden det første russiske bombardement af Kiev har der været flere kontakter med paven gennem breve og telefonopkald, herunder et den 28. december 2023, hvor man udvekslede julehilsner og gentog håbet om »en retfærdig fred for os alle«.

Halvandet år efter krigens udbrud genoptog Zelensky sine rejser, og i maj sidste år indledte han en rundrejse, der førte ham til forskellige europæiske hovedstæder, herunder Rom og Vatikanstaten. I år, i juni, deltog den ukrainske præsident i G7-topmødet i Borgo Egnazia, Puglia, sammen med stats- og regeringschefer, og ved den lejlighed havde han et privat bilateralt møde med paven.

For nylig blev ti ukrainske fanger løsladt af russiske styrker, herunder to fædre fra Den Hellige Forløsers Kongregation, Ivan Levytskyi og Bohdan Heleta.

Kardinal Zuppis mission

Siden audiensen i maj 2023 har der været adskillige appeller fra paven, især om fangeudveksling og en fredelig løsning for Ukraine.

Kardinal Matteo Maria Zuppi fra Bologna blev sendt på en mission for at »lette spændingerne i konflikten i Ukraine« med pavens urokkelige håb om, at dette kunne føre til fredsforhandlinger.

Mellem juni og juli blev formanden for den italienske bispekonference (CEI) sendt til Kiev som pavens udsending - hvor han mødte Zelensky selv - og derefter til Moskva, Washington og Beijing, hvor han mødtes med politiske og kirkelige ledere.

Han skulle opmuntre og finde en måde at lette hjemsendelsen af børn, der var blevet tvangsdeporteret fra Ukraine til Rusland.

Som bekræftet ved flere lejligheder af Vatikanets statssekretær, kardinal Pietro Parolin, var hans mission især at opmuntre til udveksling af russiske og ukrainske fanger og at finde en måde at lette tilbageleveringen af børn, der er tvangsdeporteret fra Ukraine til Rusland.

Processen er langsom, men har ført til konkrete resultater, såsom løsladelsen af de to Redemptorist-præster, Ivan Levytskyi og Bohdan Heleta, som blev arresteret i november 2022 og løsladt af Rusland i en udveksling af fanger med Ukraine den 29. juni.

Zelensky takkede Den Hellige Stol for dens »indsats« for at »bringe disse mennesker hjem«.

Mødet med Parolin

Zelensky udtrykte også sin taknemmelighed over for kardinal Parolin under deres møde i juli som en del af udenrigsministerens besøg i Ukraine i forbindelse med festlighederne ved Mariahelligdommen i Berdychiv. Kardinal Parolin stoppede i Kiev og blev modtaget af Zelensky, til hvem han gentog »pavens nærhed og engagement i at finde en retfærdig og varig fred for det krigshærgede Ukraine.«

Under mødet tildelte den ukrainske præsident den italienske kardinal fortjenstordenen.