16. oktober 2024
Udland

Omfattende kritik af velsignelse af irregulære par

- fra den peruvianske biskop Escudero

Biskop Rafael Escudero af Peru │ Foto: EWTN Noticias

Af: Diego Lopez Marina
Catholic News Agency, fra ACI Prensa Staff, den 4. januar 2024
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Biskop Rafael Escudero af Peru har udsendt en energisk og grundig kritik af Fiducia Supplicans og har beordret sine præster til at "ikke udføre nogen form for velsignelse" for par af samme køn eller par i en irregulær situation.

”På dagen for min bispevielse svor jeg højtideligt ’at bevare troens skat i renhed og integritet i overensstemmelse med den tradition, der altid og overalt er blevet fulgt i Kirken siden apostlenes tid. Af denne grund formaner jeg prælaturet i Moyobamba til ikke at udføre nogen form for velsignelse af par i en irregulær situation eller par af samme køn," forklarede biskoppen fra det peruvianske territorialprælatur i Moyobamba i en pastoral meddelelse offentliggjort på prælaturets hjemmeside.

Som Escudero ser det, skader dikasteriets dokument "Kirkens fællesskab, eftersom sådanne velsignelser direkte og alvorligt modsiger guddommelig åbenbaring og Den Katolske Kirkes doktrin og uafbrudte praksis, herunder pave Frans' magisterium, hvorfor der ikke er nogen citater i hele erklæringen, der er støttet af det tidligere magisterium."

"I sit 'Responsum' fra 2021 meddelte Troslærekongregationen os med den Hellige Faders underskrift, at 'Kirken ikke har og ikke kan have magten til at velsigne forhold mellem personer af samme køn,” bemærkede Escudero.

Fiducia Supplicans, som blev udsendt den 18. december 2023, giver mulighed for "spontane" pastorale velsignelser for "par af samme køn" og andre par i "irregulære situationer". Den tillader ikke liturgiske velsignelser af homoseksuelle par og fastslår, at pastorale velsignelser ikke bør gives "i sammenhæng med ceremonierne i en borgerlig vielse og ikke engang i forbindelse med dem. De kan heller ikke udføres med nogen beklædning, gestik eller ord, der er passende for et bryllup."

Erklæringen afstedkom hurtigt reaktioner af både velkomst og afvisning fra biskopper rundt om i verden. Ifølge Escudero har teksten ført til "hidtil uset forvirring" blandt "gejstligheden og mange af de troende" under hans jurisdiktion.

Efter adskillige dages bøn og eftertanke konkluderede biskoppen, at velsignelse af disse typer af par "er et alvorligt misbrug af Guds hellige navn, som påkaldes i forhold til en objektivt syndig forening af utugt, utroskab eller endnu værre, af homoseksuel aktivitet."

”Ydermere skal det i sidste instans understreges, at ’homoseksuelle handlinger er uordnede og frem for alt i strid med naturloven’ (Den Katolske Kirkes Katekismus, nr. 2357). Gud velsigner aldrig synd. Gud modsiger ikke sig selv. Gud lyver ikke for os. Gud, som altid elsker synderen betingelsesløst, søger derfor, at han omvender sig, bliver omvendt og lever,” erklærede biskoppen.

Ifølge Escudero er "velsignelse af et par" det samme som "velsignelse af den forening, der består mellem dem", da "der er ikke er nogen logisk, reel måde at adskille den ene ting fra den anden. Hvorfor skulle de ellers bede om en velsignelse sammen og ikke to separate velsignelser?”

For biskoppen af Moyobamba er problemet endnu mere alvorligt, eftersom nogle biskopper og præster, "i modstrid med den objektive moral i den hellige Skrift og den hellige tradition, i lang tid har forvirret Guds folk med ukritisk velsignelse af disse objektivt uordnede og derfor syndige forhold, og derved begår forfærdelig helligbrøde."

Escudero beordrede ikke kun sine præster til ikke at give en velsignelse til par af samme køn eller i en irregulær situation, men opfordrede dem også til at fortsætte med "at følge Kirkens uafbrudte praksis til dato, som er at velsigne enhver person, der beder om en velsignelse."

​"Vi vil undgå al skandale, forvirring og tilskyndelse til synd, og samtidig vil vi fortsat vise den barmhjertighed, som Kirken altid har vist over for enhver synder, der henvender sig til hende, frem for alt ved at tilbyde omvendelse, tilgivelse, nådens liv og evigt liv. Kirken velsigner syndere, men aldrig deres synd eller deres syndige forhold,” understregede han.

Derfor, fortsatte Escudero, har gejstligheden af "pastoral næstekærlighed" pligt til at kalde dem, der er i syndige situationer, til omvendelse.

"Enhver oprigtigt angrende synder med den faste hensigt at ophøre med at synde og sætte en stopper for sin offentlige syndige situation (såsom f.eks. samliv uden for et kanonisk gyldigt ægteskab eller et forhold mellem to af samme køn), kan modtage en velsignelse og, endnu bedre, sakramental syndsforladelse og den hellige kommunion,” forklarede han.

Escudero bad også præster og lægfolk om ikke at minimere "de destruktive og kortsigtede konsekvenser som følge af denne indsats fra nogle hierarker i Kirken for at legitimere sådanne velsignelser."

Til sidst formanede han "hjerteligt og faderligt de personer, der føler tiltrækning til personer af samme køn eller lever i et homoseksuelt eller irregulært forhold, til at komme nærmere Kristus gennem bøn, ved at lytte til ordet, faste, gøre bod og ved Jomfru Marias hjælp med henblik på omvendelse, til at drage fordel af den mulighed for omvendelse, som Gud tilbyder dem til et lykkeligere liv og for at opnå evigt liv."

”Ligeledes opfordrer jeg præsterne og prælaturets troende til at fortsætte med at dyrke deres forening med den nuværende pave i Guds hellige Kirke, Pave Frans, med dem, der gik forud for ham, og med dem, der vil komme efter ham. Dette fællesskab er dét, der bevæger mig til at skrive dette pastorale brev,” konkluderede han.

Denne artikel blev først publiceret af ACI Prensa, CNAs spansksprogede nyhedspartner. Den er oversat og tilpasset af CNA.