16. oktober 2024
Udland

Udforsk Roms største pavelige basilikaer med EWTN Travel App: En pilgrimsguide til jubelåret 2025

Af Anthony Johnson
EWTN Vatikanet, 17. september 2024
Oversættelse og redigering til dansk publikum KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Jubelåret 2025 i Rom nærmer sig med hastige skridt. Mere end 30 millioner pilgrimme forventes at komme til den evige stad og gå gennem den hellige dør i Peterskirken. I den anledning har EWTN's Vatikanbureau (KATOLSK LIV's tilknyttede partner) skabt EWTN Travel Jubilee App for at hjælpe pilgrimmene og introducere dem til de skjulte skatte i Rom og omegn. I en af de fremhævede ruter på appen tager EWTN's Vatikanbureauchef Andreas Thonhauser os med til de fire store pavelige basilikaer. Hver af dem vil få åbnet en hellig dør i løbet af det næste år.

Peterskirken: Katolicismens bankende hjerte

Stående foran Peterskirken introducerer Andreas Thonhauser en af EWTN Travels jubilæumsruter: »Det er virkelig den katolske kirkes bankende hjerte. Men vidste du, at den faktisk kun er en af fire store pavelige basilikaer? Og hver af dem har sin egen fascinerende historie. I denne video vil vi tage dig med til hver enkelt af dem og også hjælpe dig og inspirere dig til din helt egen personlige pilgrimsrejse her i Rom.«

Thonhauser tager os med til hver af disse ældste kirker i Rom: »Vi er her i Peterskirken. Den ligger inde i Vatikanet, og den er bygget på apostlen Peters grav. Kom med her. Jeg tager dig med indenfor.« Tag med os i appen for at opleve denne guidede tur i og uden for Peterskirken.

Adgangen til at se Peters knogler er ikke åbne for offentligheden, men når man kommer ind i basilikaen, er noget af det første, man ser, den berømte Baldacchino. Den blev bygget af Bernini i 1623 og består af bronze- og træspiraler, der hæver sig over den første paves hvilested. Den er også perfekt centreret under kuplen, som med sine 448 meter ikke kun er verdens højeste kuppel, men også det højeste punkt i Rom.

Laterankirken

På den anden side af byen tager vi dig med til Lateran Basilikaen, der kan prale af sin egen berømmelse som den første kirke, der blev bygget efter kristendommens legalisering.

Ligesom baldakinen i Peterskirken indeholder et ciborium i midten af kirken relikvier af de hellige Peters og Paulus' hoveder. Hvis du går mod venstre side af kirken, finder du et relikvie af et bord, som menes at være det selvsamme bord, hvor Jesus og apostlene fejrede den sidste nadver.

I apsis sidder biskoppen af Rom, og langs skibet står der statuer af apostlene. Basilikaen har fået sit navn fra de oprindelige ejere af ejendommen, Lateran-familien, som ejede jorden, før den til sidst blev doneret til pave Miltiades I, efter at kristendommen var blevet legaliseret omkring år 311.

Mirakler og relikvier i Basilica di Santa Maria Major

Den pavelige Maria Major-basilika, som ligger ca. 20 minutters gang derfra, har sin egen mangesidede oprindelseshistorie.

På den guidede tur tager Thonhauser os med til den vigtigste Mariakirke i Rom, som er pave Frans' favorit. Han forklarer miraklet med sneen: »Den 5. august i 352 sneede det i Rom, lige her på dette sted. Man mener, at Maria netop den dag viste sig for pave Liberius og bad ham om at bygge en kirke til hende på netop dette sted. Og det blev en af de ældste Maria-helligdomme i Vesten, som vi kender til i dag.«

Mary Major har også fået fornyet opmærksomhed i de senere år på grund af sin kunst og sine relikvier. Pave Frans er kendt for ofte at besøge den for at bede foran ikonet Salus Populi Romani før og efter hver apostolisk rejse i sit pontifikat. Ifølge traditionen blev ikonet malet af evangelisten Lukas.

Og under hovedalteret ligger et relikvie af den krybbe, hvor Kristus blev født i Betlehem, bragt tilbage til Rom af Sankt Helena, kejser Konstantins mor, efter hendes pilgrimsrejse i Det Hellige Land.

Sankt Pauls uden for murene: Et testamente om tro og modstandskraft

Sidst, men ikke mindst, tager vi til den sidste af de fire store pavelige basilikaer, Sankt Pauls uden for murene.

Thonhauser forklarer dens placering: »Her er vi uden for Roms gamle bymur, og du kan se statuen af Sankt Paulus med sværdet i hånden. Denne basilika blev opført over apostlens grav, og helt ærligt, så er det et af mine yndlingssteder her i Rom.«

Selvom den blev indviet i år 330, blev det meste af strukturen ødelagt af en ødelæggende brand i 1823. Donationer strømmede ind fra hele verden, og alle, fra ydmyge sognebørn til zarer og kongen af Egypten, bidrog til restaureringen i det, der blev århundredets største byggeprojekt.

Selvom Sankt Pauls i dag er et meget mere stille sted end sine andre kolleger, er det ikke mindre vigtigt, da det også er det sted, hvor dogmet om den ubesmittede undfangelse blev proklameret i 1854.

Denne tur kradser kun i overfladen af den kunst og historie, der findes i de fire store pavelige basilikaer. Hvis du vil vide mere, inviterer vi dig til at downloade EWTN Travel App og sørge for at tjekke denne rejseplan og mange andre, som vi har til dig. Lad os vide, hvad du synes bedst om, og hvilken basilika der er din favorit.

Thonhauser takker af: »Gud velsigne jer og god rejse.«

Når jubelåret 2025 nærmer sig, og Rom forbereder sig på at byde 30 millioner besøgende velkommen, så husk at downloade EWTN Travel App for at forbedre din rejse til Den Evige Stad.

Find den gratis EWTN Travel App, som kan downloades til Android og Apple i både Googles Play Store og Apples App Store.

KLIK HER FOR AT DOWNLOADE PÅ GOOGLE PLAY STORE

KLIK HER FOR AT DOWNLOADE PÅ APPLE STORE

Dansk / nordisk valfarter til Rom i forbindelse med Jubelåret 2025

Under et jubelår opfordres alle kristne verden over til at tage til Rom på pilgrimsrejse. Valfarten starter allerede før selve rejsen i planlægningsprocessen. Der er forskellige ruter at vælge imellem og steder at besøge, og valfarten består af særlige omstændigheder, ritualer og liturgier. Pilgrimsrejsen er en oplevelse af omvendelse for at tilpasse os til Guds hellighed.

Den nordiske Bispekonference arrangerer et fælles jubelårsprogram i Rom i dagene 1. - 3. ferbruar for pilgrimme fra de nordiske lande. Bispedømmet København arrangerer en dansk valfart i dagene 30. januar - 6. februar, hvor man vil have mulighed for at deltage i de fælles nordiske messer og aktiviteter men også have tid til en dagstur til Firenze og andre store oplevelser. Se programmet nedenfor.

Læs mere HER

Danmarks Unge Katolikker (DUK)

DUK har planlagt en pilgrimsrejse d. 28. juni til 5. juli 2025, hvor vi vil besøge de hellige steder i Rom og Assisi. Her vil vores fokuspunkt være at følge i mange helgeners fodspor, og vi vil besøge kirker og fejre messer. Vi skal bo på klostre i begge byer, og det bliver en uforglemmelig tur med masser af oplevelser, hvor Biskop Czeslaw vil deltage med os på noget af turen!

Læs mere HER