16. oktober 2024
Udland

Hvad er Opus Dei?

Josemaría Escrivá, grundlægger af Opus Dei. | Kredit: Courtesy of Opus Dei

Af JD Flynn │CNA's medarbejdere, 2. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Opus Dei blev grundlagt den 2. oktober 1928 af den spanske præst fader Josemaría Escrivá og var en bevægelse, der udsprang af Escrivás vision om at hjælpe katolske lægfolk med at forstå dåbens kald til hellighed og evangelisering. Præsten ønskede at vise, at alle katolikker er kaldet af Gud til at blive helgener, og han forsøgte at udvikle programmer for katolsk uddannelse for at hjælpe dem i deres mission.

Han kaldte organisationen Opus Dei for at understrege sin overbevisning om, at dens grundlag var et »Guds værk« - eller på latin »Opus Dei«.

Organisationen begyndte som et program for katolsk åndelig og intellektuel dannelse for lægfolk og begyndte at optage kvinder i sine dannelsesprogrammer to år efter grundlæggelsen.

Teknisk set er Opus Dei et »personligt prælatur«, som ifølge kanonisk lov er en kirkelig struktur, der »består af præster og diakoner fra det verdslige præsteskab«, som er gået sammen om at »udføre særlige pastorale eller missionerende opgaver«.

Præsterne og diakonerne i prælaturet er ikke medlemmer af en religiøs orden som jesuitterne eller benediktinerne, og derfor aflægger de ikke offentlige løfter om fattigdom, kyskhed og lydighed, som religiøse præster og brødre gør. I stedet er de sekulære gejstlige, som præster, hvilket betyder, at de ligesom præster er forpligtet til cølibat og lydighed, men de er ikke bundet til fattigdom eller andre aspekter af kloster- eller ordenslivet.

Opus Deis arbejde og struktur involverer også katolske lægfolk, som tilslutter sig prælaturets mission ved hjælp af individuelle aftaler, som er defineret i organisationens vedtægter eller styrende dokumenter. Faktisk er størstedelen af dem, der er involveret i Opus Deis arbejde og mission, lægfolk.

Lægmandsassociationer findes på forskellige niveauer: Nogle ugifte katolikker samarbejder med Opus Dei som »numeraries«, der dedikerer en stor del af deres liv og tid til Opus Dei og dets mission; »supernumeraries« er typisk gift og deltager i Opus Deis arbejde og mission inden for rammerne af deres familier; »associates« er cølibatære samarbejdspartnere, der ikke bor i Opus Dei-centre; »cooperators« kan være gifte eller ugifte lægfolk, der samarbejder med eller støtter Opus Dei på et mindre engageret niveau. Der er også præster og biskopper, som er tilknyttet Opus Dei gennem en organisation, der hedder Priestly Society of the Holy Cross.

Selv om de formelt er forbundet med prælaturet, er numerarier, supernumerarier og kooperatører fortsat underlagt deres egne bispedømmers biskopper og præsters jurisdiktion. Prælaten eller lederen af Opus Dei udøver ikke kirkelig jurisdiktion over disse samarbejdspartnere, undtagen i forbindelse med specifikt afgrænsede spørgsmål vedrørende samarbejde om prælaturets mission. Opus Deis uddannelsesmæssige og åndelige arbejde, herunder dannelse, er underlagt tilsyn af bispedømmets biskop på hvert sted, hvor prælaturet opererer.

I 2023 var der mere end 2.100 præster og mere end 93.000 lægfolk, der var direkte tilknyttet Opus Dei. Prælaturet er aktivt i ca. 90 lande og har hovedkvarter i Rom.

Opus Dei støtter katolske skoler, der generelt er kønsopdelte. Organisationen tilbyder dannelse gennem åndelig vejledning, retræter, »erindringsaftener«, hvor præster tilbyder åndelig vejledning og skriftemål, og gennem »cirkler«, små gruppemøder med åndelig dannelse.

Opus Dei er blevet kritiseret af nogle iagttagere, som hævder, at organisationen er inkonsekvent i sin praksis i forskellige regioner, fremmer hemmeligholdelse af sin praksis og ledelse og fokuserer sin rekruttering på personer med rigdom eller indflydelse.

Opus Deis spiritualitet har rødder i Escrivás skrifter og tanker, som blev kanoniseret af pave Johannes Paul II i 2002. Escrivás arbejde fokuserede på at blive hellig i det almindelige liv ved hjælp af et dybt bønneliv, at tilbyde Gud ofre, udfordringer og ved at være dydige.

Denne artikel blev første gang udgivet den 8. januar 2019 og blev opdateret den 30. september 2024.

Læs mere om Opus Dei

»Opus Deis vigtigste bidrag er at ledsage lægfolket (98 % af medlemmerne), så de kan være hovedpersoner i Kirkens evangeliserende mission midt i verden,« siger monsignore Fernando Ocáriz, som her ses under et besøg i Chile

Læs også artiklen: "Opus Dei prælat reagerer på dem, der betragter fællesskabet som ‘konservativt, magtfuldt og hemmelighedsfuldt’" - HER