16. oktober 2024

Familien er samfundets fremtid

Pave Frans ved "General States of Births" i Rom │ Foto: Vatican Media

I en tale på en konference i Rom om Italiens mangel på babyer understreger pave Frans det presserende behov for en fælles indsats for at støtte familierne for at løse den demografiske krise og advarer om, at "brutale" frie markedsvilkår forhindrer unge mennesker i at få børn.

Af Lisa Zengarini
Vatican News
Oversættelse Kuno Arnkilde

Forældre, og især kvinder, har brug for mere støtte og sikkerhed, hvis lande som Italien skal vende den "demografiske vinter", sagde pave Frans i fredags.

I sin tale til deltagerne i den tredje udgave af "General States of Births", som mødtes i Rom i denne uge med deltagelse af den italienske premierminister Giorgia Meloni, understregede paven, at spørgsmålet om fødselstal er afgørende for vore samfunds fremtid.

"Børnefødsler er nemlig den vigtigste indikator for at måle et folks håb", sagde han. "Hvis der fødes få børn, betyder det, at der ikke er meget håb."

Den demografiske krise i Italien

Italiens fødselstal har været faldende i årevis og nåede i 2022 et nyt historisk lavpunkt med kun 393.000 nyfødte, hvilket har haft store økonomiske og sociale konsekvenser, især for velfærdssystemet.

Disse data, bemærkede paven, afslører en "følelse af usikkerhed" og voksende bekymringer hos de unge for fremtiden, som krige, pandemien, masseflytninger og klimakrisen har været med til at forstærke.

At stifte familie er blevet en “titanisk indsats”, især for kvinder

"De lever i et socialt klima, hvor det at stifte familie er ved at blive en titanisk indsats i stedet for en fælles værdi, som alle anerkender og støtter", bemærkede han , idet han pegede på vanskelighederne med at finde et stabilt job, uoverkommeligt dyre boliger, skyhøje huslejer og utilstrækkelige lønninger.

I denne forbindelse anerkendte han især de "næsten uoverstigelige begrænsninger" for unge kvinder, der er tvunget til at vælge mellem karriere og moderskab.

Paven talte til "General States of Births" i Rom

Familien er ikke en del af problemet, men en del af løsningen

Alle disse problemer udfordrer de politiske myndigheder, fordi det frie marked, "uden de nødvendige korrigerende foranstaltninger, bliver vilde og skaber stadig mere alvorlige situationer og uligheder".

"Man overvinder ikke en krise alene:
enten kommer vi alle ud af den, eller også
kommer vi ikke ud af den; og vi kommer
ikke ud af krisen på samme vis: vi kommer
ud bedre eller værre. Det er dagens krise."

Samtidig sætter den demografiske krise spørgsmålstegn ved den nuværende individualistiske kultur, som privilegerer individuelle rettigheder og friheder og ignorerer familiens rettigheder, tilføjede paven og beklagede, at kæledyr erstatter børn i nogle husholdninger.

Derfor er der et presserende behov for en fælles indsats og for "fremadrettede politikker" for at modvirke denne demografiske vinter, idet man skal huske på, at "familien ikke er en del af problemet, men en del af løsningen".

"Vi kan ikke passivt acceptere, at så mange unge mennesker kæmper for at realisere deres familiedrøm og er tvunget til at sænke barren for deres ønske og nøjes med middelmådige substitutter: tjene penge, fokus en karriere, rejser, nidkært vogte over fritiden", bemærkede paven .


"Vi må tage problemet op i fællesskab

uden ideologiske barrierer og
forudfattede holdninger."

Velkommen til børn og velkommen til indvandrere

Pave Frans fortsatte med at fremhæve den tætte forbindelse mellem at byde børn og indvandrere velkommen, som, sagde han, "er to sider af samme sag" og "afslører for os, hvor meget lykke der er i samfundet".

"At nære håb er derfor en social, intellektuel, kunstnerisk
og politisk håndtering i ordets højeste betydning.
Det er at sætte sine evner og ressourcer i tjeneste
af det fælles bedste, det er at så fremtiden.
Håb skaber forandring og forbedrer fremtiden."

"Et lykkeligt samfund udvikler naturligt et ønske om at skabe og integrere", sagde han, "mens et ulykkeligt samfund er reduceret til en sum af individer, der forsøger at forsvare det, de har, for enhver pris".

Et spørgsmål om håb

Som afslutning på sin tale gentog pave Frans, at udfordringen med fødselstallet er et spørgsmål om håb", som, advarede han, "ikke er en illusion eller en følelse", men en "konkret dyd", der næres "af alles engagement i godhed".

Han fastholdt derfor "General States of Births” som en "mulighed for at skabe en stor alliance af håb". "Ja", sagde han, "håbet opfordrer os til at komme i gang med at finde løsninger" på krisen. "At genoprette fødselstallet betyder at hele de former for social udstødelse, der påvirker de unge og deres fremtid", konkluderede paven.

"Børn er ikke individuelle goder,
men mennesker, der bidrager til
alles vækst og bringer menneskelig
og generationsbestemt rigdom."



Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER