Af Rudolf Gehrig │ CNA │9. november 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark
Mens Tyskland i år markerer 35-året for Berlinmurens fald, fremhæver vigtige vidner den afgørende rolle, som Johannes Paul II spillede i at skabe den fredelige revolution, der forvandlede Europa.
»Jeg er helt overbevist om, at uden pave Johannes Paul II ville den tyske genforening ikke have været mulig,« sagde Martin Rothweiler, direktør for EWTN Tyskland, til CNA Deutsch, CNA's tysksprogede nyhedspartner.
Rothweiler var i Rom på den historiske aften den 9. november 1989, da østtyske borgere begyndte at krydse frit gennem Berlinmuren for første gang i næsten tre årtier.
»Det virkede surrealistisk,« husker Rothweiler. »At se folk klatre over muren, at se masserne strømme fra Øst- til Vestberlin - det var simpelthen utroligt. Vi var vokset op med at acceptere opdelingen som uforanderlig: Østblokken, Vesten, Warszawapagten på den ene side og NATO på den anden. Det hele så ud til at være hugget i beton - bogstaveligt talt.«
Den afdøde kardinal Joachim Meisner af Köln, som døde i 2017 og var en nær ven af Johannes Paul II, kom med et lignende vidnesbyrd i et EWTN-interview i 2016: »Uden ham ville der ikke have været nogen Solidaritetsbevægelse i Polen. Jeg tvivler alvorligt på, at kommunismen ville være faldet uden Johannes Paul II. Hans bidrag til kommunismens sammenbrud kan ikke overvurderes.«
En paves mission
Selv efter at være blevet pave i 1978 fortsatte Johannes Paul II med at støtte oppositionsbevægelser bag jerntæppet. Efter at have overlevet et mordforsøg i 1981 - som mange mener var orkestreret af sikkerhedstjenester fra den sovjetiske blok - besluttede han at indvie Rusland til Marias ubesmittede hjerte og opfyldte dermed en anmodning fra Vor Frue i Fátima.
Kardinal Stanisław Dziwisz, som fungerede som Johannes Paul II's personlige sekretær i årtier, understregede den åndelige dimension af disse historiske begivenheder. I et interview med EWTN i 2016 forklarede han: »Fra det øjeblik, indvielsen fandt sted, begyndte en proces, som kulminerede i frihed for nationer, der var undertrykt af kommunisme og marxisme. Vor Frue havde både bedt om denne indvielse og lovet, at friheden ville følge.«
»Efter denne begivenhed blev verden anderledes,« tilføjede Dziwisz. »Ikke kun jerntæppet faldt, men også marxismen i verden, som især var forankret på universiteter og i kredse verden over.«
Vidne til historien
Indvirkningen af Johannes Paul II's rolle blev anerkendt selv af sekulære ledere. Den tidligere tyske kansler Helmut Kohl mindedes et afgørende øjeblik under pavens besøg i det genforenede Berlin i 1996. Da han gik gennem Brandenburger Tor - engang et symbol på splittelse - vendte paven sig mod Kohl og sagde: »Hr. kansler, dette er et stort øjeblik i mit liv. At jeg, en pave fra Polen, står her sammen med dig, den tyske kansler, ved Brandenburger Tor - og porten står åben, muren er væk, Berlin og Tyskland er forenet, og Polen er frit.«
Det måske mest slående vidnesbyrd kom fra en uventet kilde: Mikhail Gorbatjov, den sidste leder af Sovjetunionen, som erkendte, at uden Johannes Paul II's indflydelse ville den fredelige revolution i 1989 måske aldrig have fundet sted.
Nutidens ekko
Arven fra disse begivenheder giver genlyd i dag, hvor Europa igen står over for en konflikt. Den 25. marts 2022, kort efter at Rusland havde invaderet Ukraine, valgte pave Frans at forny Johannes Paul II's indvielse af Rusland til Marias uplettede hjerte.
»Vi har forvildet os væk fra fredens vej,« sagde Frans under ceremonien i Peterskirken. »Vi har glemt læren af det sidste århundredes tragedier og de millioner af ofre, der faldt i verdenskrigene.«
Mens krigen fortsætter i Ukraine to år senere, er Johannes Paul II's eksempel en påmindelse om, at transformative forandringer ofte kommer uventet. Den polske pave, der blev helgenkåret af Frans i 2014, demonstrerede gennem hele sit liv, at tro og fredelig modstand kunne overvinde tilsyneladende ubevægelige forhindringer - selv mure, der delte nationer.
Den historiske kontekst
Berlinmuren stod fra 1961 til 1989 som det mest synlige symbol på den kolde krigs opdeling af Europa. Det kommunistiske østtyske regime kaldte den »antifascistisk beskyttelsesmur«, men for det meste af verden repræsenterede den det jerntæppe, som Winston Churchill havde advaret om.
Mere end 100 mennesker døde i forsøget på at krydse fra Øst- til Vestberlin, før Berlinmuren faldt i november 1989.
Rothweiler, som senere bragte EWTN til Tyskland i 2000, ser Johannes Paul II's indflydelse fortsætte i dag gennem katolske medier. »Hans arv minder os om, at åndelig kraft kan forandre den politiske virkelighed,« siger han til CNA Deutsch.
»Berlinmurens fald handlede ikke kun om politik - det handlede om den menneskelige værdigheds og troens triumf over undertrykkelse.«
Annoncer og betalingsmure
Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.
HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.
Læs mere om økonomisk hjælp - HER