16. oktober 2024
Pave FransUdland

Pave Frans i Papua Ny Guinea: Sæt kærlighed over overtro og frygt

Af Hannah Brockhaus, CNA, 8. september 2024
Oversættelse Kuno Arnkilde │ KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Pave Frans opfordrede søndag katolikker i en afsidesliggende by i Papua Ny Guinea til at fortsætte med at være missionærer, hvor de bor, og arbejde sammen om at erstatte overtro og frygt med kærlighed.

Efter at have fejret messe i Port Moresby den 8. september rejste paven 620 km med fly til Vanimo, en kystby på en halvø i det nordvestlige Papua Ny Guinea tæt på grænsen til Papua, en provins i Indonesien.

Paven nåede den populære surfingdestination, der er kendt for sine hvide sandstrande, efter en to timer lang flyvetur om bord på et australsk C-130-militærfly.

Foto: Pave Frans går om bord på et fly fra Royal Australian Air Force fra Port Moresby til den afsidesliggende by Vanimo i Papua Ny Guinea. Kredit: VAMP Pool

Ombord på flyet medbragte Frans medicin, tøj, legetøj og andre fornødenheder for at hjælpe folk, der bor i det afsidesliggende område, bekræftede Vatikanet.

Paven sad uden for Pro-Cathedral of the Holy Cross i Vanimo og bad de anslåede 20.000 lokale katolikker om at være missionærer, hvor de bor: »I hjemmet, i skolen, på arbejdspladsen, så landskabets skønhed overalt - i skovene, landsbyerne og byerne - modsvares af skønheden i et samfund, hvor mennesker elsker hinanden.«

»På den måde vil vi i stigende grad danne et stort orkester«, tilføjede Frans, som med sine toner kan 'omtolke' rivaliseringer, overvinde splittelser - personlige, familiemæssige og stammemæssige, - uddrive frygt, overtro og magi fra folks hjerter, sætte en stopper for destruktiv adfærd som vold, utroskab, udnyttelse, alkohol- og stofmisbrug, ondskab, som fængsler og fjerner lykken for så mange af vores brødre og søstre, selv i dette land.«

Det katolske bispedømme Vanimo har omkring 41.000 katolikker, ca. 30 % af områdets befolkning, ifølge Vatikanet.

Efter en historie med missionerende biskopper har bispedømmet siden 2018 været ledet af biskop Francis Meli, som blev født i ærkebispedømmet Rabaul i Papua Ny Guinea.

Bispedømmet, som er et missionsområde, blev først dannet som et apostolisk præfektur i 1963.

Mod slutningen af pavens møde med katolikkerne indviede biskop Meli bispedømmet Vanimo til Jomfru Maria.

Foto: Ved pave Frans' møde med de troende i bispedømmet Vanimo i Papua Ny Guinea den 8. september 2024 indviede biskop Francis Meli bispedømmet Vanimo til den hellige jomfru Maria. Foto: Daniel Ibáñez/CNA

»Efter at have besøgt jeres land vender mange turister hjem og siger, at de har set 'paradis',« sagde pave Frans. »De henviser som regel til den naturlige skønhed, de har nydt. Vi ved dog, at det ikke er den største skat. Der er en smukkere og mere fascinerende skat, som findes i jeres hjerter, og som manifesterer sig i den næstekærlighed, som I elsker hinanden med.«

»Den mest dyrebare gave, I kan dele med alle, er at gøre Papua Ny Guinea berømt, ikke kun for sit mangfoldige plante- og dyreliv, sine fortryllende strande og sit klare hav, men først og fremmest for de gode mennesker, I møder her«, sagde han.

Mens han var i Vanimo, besøgte pave Frans også Holy Trinity Humanistic School, en katolsk skole, der blev grundlagt i 1964 af passionistmissionærer.

Skolen, der ligger i landsbyen Baro lige uden for Vanimo, har 400 elever i grundskolen og yderligere 100 elever på den nyetablerede mellemskole.

Pavens dag sluttede med et privat møde med missionærer, hvor der også var en kort koncert med Queen of Paradise Children's Orchestra, inden han fløj tilbage til Port Moresby for at overnatte.

Frans' tredages besøg i Papua Ny Guinea, hvor der er 2,5 millioner katolikker, var anden del af en 11-dages rejse til Sydøstasien og Oceanien.

Hans møde med missionærer og katolikker i Vanimo fandt sted om eftermiddagen, efter at han havde fejret messe for cirka 35.000 katolikker fra hele Papua Ny Guinea og Oceanien på Sir John Guise Stadium i Port Moresby.

Pave Frans vender tilbage til Sir John Guise Stadium på mandag for at tale til unge mennesker, inden han rejser til Østtimor og fortsætter sin 11-dages apostoliske rejse til Sydøstasien og Oceanien.

Pave Frans vinker til dansere i Vanimo, Papua Ny Guinea, 8. september 2024. Kredit: Daniel Ibáñez/CNA