KirkenSamfund

Ressourcer til livets afslutning hjælper katolikker med at ‘slutte livet i trofasthed mod troen’

Ressourcer der vil hjælpe katolikker med at afslutte deres jordiske rejse │Foto: Shutterstock

Catholic News Agency, CNA Staff, den 24. april 2024
Af: Daniel Payne
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Efterhånden som dødshjælp og assisteret selvmord bliver legaliseret i flere jurisdiktioner i hele USA og resten af verden, promoverer et katolsk-fokuseret ministerium ressourcer, som gruppens grundlægger siger vil hjælpe katolikker med at afslutte deres jordiske rejse, mens de forbliver trofaste.

Aging with Dignity [Ældes med Værdighed], en nonprofitorganisation, der i årevis har fremmet støtte til livets afslutning i overensstemmelse med Kirkens lære, annoncerede i denne måned udgivelsen af Finishing Life Faithfully [At afslutte livet med tro], et hæfte, der "gør komplekse beslutninger om livets afslutning lettere.” Materialerne omhandler "grundlæggende spørgsmål" om, hvordan man griber emner om livets afslutning an, såsom smertebehandling, ernæringssonder og andre forhold omkring døden.

Dokumentet "opsummerer den katolske kirkes vejledning om beslutningstagning ved livets afslutning og de etiske overvejelser, som indgår deri, og hjælper patienter og familier med bedre at forstå Kirkens lære og følge den," sagde gruppen i denne måned.

Jim Towey, grundlæggeren og administrerende direktør for Aging with Dignity, som tidligere har fungeret som juridisk rådgiver for Mother Teresa, fortalte i denne uge CNA, at han lancerede nonprofitorganisationen i 1996 "for at give folk en håbefuld vision for livets afslutning, der hjælper dem med at praktisere deres tro og ikke behandler døden, som om den bare er en medicinsk hændelse.”

I årevis har Aging With Dignity distribueret sit juridiske dokument "Fem ønsker", som hjælper katolikker og andre med at "udtrykke [deres] ønsker forud for en alvorlig sygdom." Som en form for det, der er kendt som et "forhåndsdirektiv", sagde Towey, at det lader de troende "adressere deres personlige, følelsesmæssige og åndelige behov" før de sidste uger og dage af deres liv.

Fem ønsker-programmet har været uhyre populært; gruppen har distribueret over 40 millioner eksemplarer af guiden på 33 sprog. Men, sagde Towey, "den havde brug for en ledsagende guide til at hjælpe katolikker med at forstå, hvad Kirken lærer om sondeernæring, de syges salvelse, hospice og smertebehandling."

Towey sagde, at han brugte hele sidste år på at arbejde med forskellige samarbejdspartnere, herunder præster, for at udvikle guiden. Gruppen siger, at dokumentet tilbyder "en positiv vision om omsorg ved livets afslutning, der står i kontrast til eutanasi/assisteret selvmordsbevægelser."

Vejledningen giver information om de etiske spørgsmål, der ofte er i forbindelse med bekymringer om livets afslutning. Den bemærker for eksempel, at katolikker "kan tage eller øge smertestillende medicin for at mindske lidelse", selvom sådan medicin kan fremskynde dødens indtræden, så længe "døden ikke er ønsket som enten et mål eller et middel."

Andetsteds bemærkes det, at katolikker ikke er "forpligtet til at acceptere eller fortsætte enhver medicinsk intervention, der er tilgængelig", og at give afkald på "uforholdsmæssig medicinsk behandling", der kun lover "en usikker eller smertefuld forlængelse af livet" er "ikke det samme som selvmord eller eutanasi."

Organisationen sender materialerne ud gennem mere end 5.000 distribuerende organisationer, herunder sundhedsudbydere, kirker og arbejdsgivere. Enkeltpersoner anmoder ofte om, at dokumenterne skal uddeles til familie eller venner.

Både eutanasi og assisteret selvmord er blevet legaliseret flere og flere steder i hele USA og Vesteuropa. Assisteret selvmord er lovligt i ni amerikanske stater og under overvejelse i flere. Adskillige lande tillader i mellemtiden eutanasi og/eller assisteret selvmord, herunder Canada, Belgien, Spanien og flere andre.

Towey sagde, at da han grundlagde organisationen for næsten 30 år siden, var der allerede advarselsskilte i horisonten vedrørende disse dødbringende procedurer.

"Det, jeg så tilbage i 1996, var skyerne, der samlede sig til fordel for assisteret selvmord," sagde han. "Nu er stormene begyndt."

"Vi ser flere og flere mennesker, herunder katolikker, blive bedraget af argumenterne til fordel for assisteret selvmord," sagde han.

Både ”forhåndsdirektivet” og vejledningen om livets slutning er blevet anbefalet af amerikanske kirkeledere, herunder kardinal Timothy Dolan og kardinal Sean O'Malley fra ærkebispedømmerne i New York og Boston. O'Malley beskrev dokumenterne som "funderet i, at det primære er at beskytte livet som Guds gave."

Om gruppens virksomhed som fortalere for at skabe ressourcer til brug ved livets afslutning, fortalte Towey til CNA: "Vi er lige begyndt."

"Assisteret selvmord er ikke løsningen," sagde han. "Men det er god pleje ved livets slutning og sunde diskussioner i familien."

"Kirken er nødt til at gøre dette lettere for familier. Vi gør det ikke nemt for dem at få adgang til nogle af disse oplysninger," sagde han.

"Kirken har brug for at hjælpe mennesker i denne kritiske overgang i deres liv til evigheden, til at forblive trofaste og være sikret Kirkens følgeskab."