16. oktober 2024
Verdenskirken

Vatikanet ekskommunikerer Viganò

Ærkebiskop Carlo Viganò. | Kredit: Edward Pentin/National Catholic Register

Af Courtnet Mares, CNA
Rom 5. juli 2024

Oversættelse: Kuno Arnkilde

Vatikanet har officielt ekskommunikeret ærkebiskop Carlo Maria Viganò, meddelte Dikasteriet for Troslæren fredag.

Viganò blev fundet skyldig i den kanoniske forbrydelse, eller delikt, skisma, eller afvisning af at underkaste sig paven eller Kirkens fællesskab, ved afslutningen af Vatikanets udenretslige straffeproces den 4. juli.

Vatikanets doktrinære kontor meddelte ekskommunikationen "latae sententiae" (automatisk ekskommunikation) den 5. juli med henvisning til Viganòs "offentlige udtalelser, der viser hans afvisning af at anerkende og underkaste sig den øverste pave, hans afvisning af fællesskabet med de medlemmer af kirken, der er underlagt ham, og af Det Andet Vatikankoncils legitimitet og læremyndighed."

Den tidligere pavelige nuntius i USA er nu ekskommunikeret, hvilket er den alvorligste straf, en døbt person kan pådrage sig. Den består i at blive sat uden for fællesskabet af de troende i den katolske kirke og nægtet adgang til sakramenterne.

Kendelsen kommer, efter at Viganò i sidste uge trodsede Vatikanets indkald else til at møde op i Dikasteriet for Troslæren for at blive anklaget for skisma.

Den tidligere diplomat i Vatikanet - som i 2018 skabte overskrifter, fordi han hævdede, at højtstående embedsmænd i kirken dækkede over overgreb begået af den tidligere kardinal Theodore McCarrick - har siden da gentagne gange afvist pave Frans' autoritet og har opfordret ham til at træde tilbage.

I en lang erklæring, der blev delt på de sociale medier den 28. juni, beskyldte Viganò pave Frans for "kætteri og splittelse" på grund af hans promovering af COVID-19-vacciner og hans tilsyn med aftalen mellem Vatikanet og Kina om udnævnelse af biskopper i 2018.

Han sagde også, at han "ikke har nogen grund til at betragte mig selv som adskilt fra fællesskabet med den hellige kirke og med pavedømmet, som jeg altid har tjent med filial hengivenhed og troskab."

"Jeg fastholder, at de fejl og kætterier, som [Frans] holdt sig til før, under og efter sit valg, sammen med den hensigt, han havde med sin tilsyneladende accept af pavedømmet, gør hans ophøjelse til tronen ugyldig", skrev Viganò.

Viganò, som har holdt sig skjult i årevis, meddelte på de sociale medier den 20. juni, at han var blevet indkaldt til Rom for at svare på formelle anklager om skisma.

De specifikke anklager mod Viganò gik ifølge et dokument, han selv har lagt ud, ud på at komme med offentlige udtalelser, som angiveligt benægter de grundlæggende elementer, der er nødvendige for at opretholde fællesskabet med den katolske kirke. Dette omfattede benægtelse af pave Frans' legitimitet som den retmæssige pave og en direkte afvisning af Det Andet Vatikankoncil.

Som svar på anklagerne sagde Viganò i en erklæring den 21. juni, at han ikke havde sendt noget materiale til sit forsvar til Vatikanet, og han bemærkede, at han ikke anerkendte autoriteten af Dikasteriet for Troslæren "eller dets præfekt eller den person, der har udnævnt ham."

Viganòs ekskommunikation kan kun ophæves af Den Apostoliske Stol.