21. november 2024
Anmeldelse │ Omtale

Anmeldelse af “Børnenes bibelleksikon”

I juni 2024 udkom Bibelselskabets Forlag “Børnenes bibelleksikon”, som er skrevet af journalist og forfatter Malene Fenger-Grøndal og illustreret af Anja Gram.

Anmeldelse af cand.mag.
Marguerita Olga Hvid Spangsberg

Der findes efterhånden mange forskellige børnebibler på dansk enten skrevet af danske forfattere eller oversat fra andre sprog. Men der har manglet en vigtig og klassisk bog på boghylden med bibelske bøger for børn; et bibelleksikon. Derfor er det rigtig glædeligt, at Bibelselskabet har udgivet netop sådan et. Bibelen er en kompleks bog med mange fremmede eller svære begreber samt et stort persongalleri, som børn, såvel som voksne, har mange nysgerrige spørgsmål til.

Børnenes bibelleksikon indeholder 240 sider med et stort katalog af bibelske begreber, personer og steder samt et register, som man kan bruge til at slå ordene op efter. Udover bogens titel virker bogen dog ved første øjekast som en historiebog for mindre børn pga. bogens størrelse og grafiske opsætning med fyldig og fortløbende tekster enten på helt hvid eller farvet/illustreret baggrund. Illustrationerne af Anja Gram er ellers udført i en smuk streg med en humoristisk kant og smukke afdæmpede farver.

Jeg kunne selv have ønsket mig et mere klassisk leksikonformat til større børn, hvor det enkelte opslagsord fyldte én hel side og var suppleret af mange små illustrationer og eventuelle billeder med flere små forskellige infomationstekster ved siden af hovedteksten. Jeg kan nemlig se hjemme hos os, hvordan børneleksika om verden fanger børn og tager deres spørgsmål seriøse på en særlig måde. Bogen skal dog have ros for som et ægte leksikon at markere de ord, som optræder andre steder i børneleksikonet med en *.

Når det er sagt, så skriver Malene Fenger-Grøndahl nogle rigtig gode tekster, der forklarer opslagsordene på en nem og forståelig måde, og samtidig udlægger nogle af de bibeltekster, der knytter sig til opslagsordet. Det kan for eksempel være nadverfortællingen under “Brød”. På den måde bliver teksterne i sig selv en lille bibelfortælling omkring det emne eller det ord, som børnene bliver præsenteret for.

Malene Fenger-Grøndahl bygger samtidig bro til børnenes verden ved at stille dem undrende retoriske spørgsmål, der peger på dem selv eller verden omkring i forhold til det bibelske emne.

Mange voksne vil også kunne bruge bogen som et redskab til at introducere deres børn til det bibelske univers eller selv opdage nye perspektiver i Bibelen.

Børnenes bibelleksikon udmærker sig også ved at medtage mange af de gammeltestamentlige profeter og skikkelser, som selv kirkevante voksne kan have glæde af at gå genopfrisket. Jeg mangler dog Esajas på listen, der i høj grad peger frem mod Jesu fødsel.

Så hvis din familie eller menighed mangler et forklarende opslagsværk for børn vil jeg give “Børnenes bibelleksikon” mine anbefalinger. Den kan bruges både til oplæsning for mindre børn og til større børn i skolealderen, der selv kan læse og gå på opdagelse i leksikonet.

Og selvom bogen er skrevet til en bred læserskare, så er der ikke noget, der strider imod en katolsk forståelse af Bibelen. Under “Nadver” forklares det, hvordan den er tolket af forskellige kristne og under “Klippe” fortæller teksten om Peters nøglemagt.

Evnen til at formidle bibeltro på tværs af kirkesamfund skyldes formentlig, at Malene Fenger-Grøndahl, som selv er katolsk konvertit fra folkekirken og forfatter til en lang række bøger, i høj grad har evnerne til at formidle kristendommen på en måde, der er vedkommende og universel for alle.

Forfatter
Malene Fenger-Grøndahl

Udkommet på
Bibelselskabets Forlag

240 sider, indbundet
Hardback med UV spot
Format: 190 x 230 mm.
ISBN: 978-87-7232-316-9
Vejl. udsalgspris 279,95 kr.

Få indblik i udgivelsen: