16. oktober 2024
Verdenskirken

Efter 2.000 år fortsætter forfølgelsen af kristne

Pave Frans velsigner, efter at have holdt sin Angelus-tale til pilgrimme, der er samlet på Peterspladsen den 26. december | Foto: Vatican Media

Catholic News Agency, CNA, Rom, den 26. dec 2023
Af: Matthew Santucci
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Under Angelus-bønnen den 26. december i anledning af festen for den hellige Stefan – den første kristne martyr – fornyede pave Frans sin opfordring til fred og gjorde opmærksom på den forfølgelse, som kristne står over for rundt omkring i verden.

"I dag, 2.000 år senere, ser vi desværre, at forfølgelsen fortsætter: Kristne forfølges," sagde den hellige Fader til de troende, samlet på Peterspladsen.

"Der er stadig nogle, og der er mange, der lider og dør for at vidne om Jesus, ligesom der er nogle, der straffes på forskellige niveauer for at handle på en måde, der er i overensstemmelse med evangeliet, og der er nogle, som – uden at gøre noget væsen af det – hver dag stræber efter at være trofaste mod deres pligt mod det gode, mens verden håner og prædiker noget andet."

Paven henviste til den hellige Stefans eksempel. Beretningen om hans martyrdød kan læses i Apostlenes Gerninger. Den hellige Stefan, der æres som den første martyr, var en diakon i den tidlige Kirke, som blev dræbt i Jerusalem omkring 34 e.Kr.

Paven bemærkede, at den hellige Stefan var "en mand af godt omdømme, som serverede mad for de fattige og forvaltede velgørenhedsarbejde", og han tilføjede, at det netop var hans integritet og urokkelige vidnesbyrd om tro, der "udløste vreden hos hans modstandere, der nådesløst stenede ham til døde."

Pilgrimme samles på Peterspladsen til pave Frans' Angelus-tale den 26. december 2023. │ Foto: Vatican Media

Paven bad de troende om at sammenstille skikkelserne af den hellige Stefan, den forfulgte, med Saulus, der var ”forfølgeren”, men senere blev den hellige Paulus, som en måde at forstå omvendelsesprocessen.

Idet han bemærkede, at der var en tilsyneladende "uigennemtrængelig mur mellem dem", understregede paven vigtigheden af at gå "bagom det tilsyneladende", da det var gennem den hellige Stefans villighed til at dø for troen, at Herren hjalp ved at få det omvendelsens frø til at spire, der ledte Paulus til at blive en "stor apostel".

"Interesserer jeg mig for, og beder jeg for dem, der i forskellige dele af verden stadig lider og dør for troen i dag? Så mange bliver myrdet for deres tro. Og prøver jeg til gengæld konsekvent at vidne om evangeliet med sagtmodighed og tillid? Tror jeg på, at godhedens frø vil bære frugt, selvom jeg ikke ser øjeblikkelige resultater?" spurgte paven.

Efter Angelus-bønnen fornyede den Hellige Fader sin appel om fred i lyset af Herrens fødsel, et tema, der har været i centrum for pavens katekese under dette års adventstid.

Den Hellige Fader understregede sin nærhed til de "kristne samfund, der lider under diskrimination, og jeg opfordrer dem indtrængende til at fortsætte i næstekærlighed over for alle og fredeligt stræbe efter retfærdighed og trosfrihed," og han tilføjede: "Jeg betror også krigshærgede folks bøn om fred til den første martyrs forbøn."

Pavens tale sluttede med, at han gjorde opmærksom på igangværende globale konflikter: "Medierne viser os, hvad krig bringer med sig: Vi har set Syrien, vi ser Gaza. Tænk på det forpinte Ukraine. En dødens ørken. Er dét, hvad vi ønsker? Folkene ønsker fred. Lad os bede om fred. Lad os stræbe efter fred."