Et almindeligt særligt liv i Gud

Jette Thomsen, priorinde sr. Ana Maria Cabral og Hans Thomsen

De bærer ikke nonne- eller munkedragter. Deres senge står ikke i klosterceller, men i hjem som de fleste andre danskeres.

Alligevel tilhører de en af den katolske kirkes ordener, og ser man godt efter, bærer de ofte et særligt kors eller en medaljon, der fortæller historien om deres særlige tilhørsforhold til en ordensfamilie. De lever som oblat til Vor Frue Kloster på Åsebakken.

Siden 600-tallet har der været ordener, hvor mennesker har ønsket at knytte sig til et kloster for at leve i en klosterordens spiritualitet uden for klostret. Man kan ikke melde sig ind i en lægorden, men man kan blive optaget efter en proces, der strækker sig over flere år.

Inden man aflægger de evige løfter som tegn på optagelsen, skal man have modtaget undervisning og levet sig ind i ordenens bøns- og åndsliv. En af de ældste lægordener er de såkaldte benediktineroblater. Allerede i 600-tallet omtales de. Der er en snes benediktineroblater knyttet til benediktinerklostret Åsebakken nord for København.

Video med Jette og Hans: Benediktineroblater ved Vor Frue Kloster

Jette Thomsen og Hans Thomsen

Jette Thomsen og hendes søn  Hans Thomsen har hele deres liv været knyttet til Vor Frue kloster i Høsterkøb, Nordsjælland.

Jette Thomsen har været benediktineroblat i 60 år og Hans Thomsen indtrådte i  2020.

I denne video viser mor og søn rundt på nonnernes gravplads i forbindelse med klosteret, og vi får knyttet små historier til de enkelte kvinders liv.

Vi får også del i nogle betragtninger over Andrej Rubljov's "Treenighedsikon" som foruden at være ophængt i klosterets kapel, ligeledes pryder gæstestuen hvor samtalen fandt sted.