Kirken

Ayaan Hirsi Ali: Fra åbenhjertig ateist til kristen

Ayaan Hirsi Ali er en Somalia-født amerikansk aktivist, forfatter og politiker og er kendt for sine holdninger, der er kritiske over for islam og støtter kvinders rettigheder. | Foto: Christian Marquardt/Getty Images

Af Daniel Payne
CNA, 13. november 2023
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Ayaan Hirsi Ali, en mangeårig kritiker af islam og i årevis en åbenhjertig ateist, sagde i denne uge, at hun "nu er kristen", og udtalte, at hun kom til den kristne tro både som en del af en åndelig rejse og som et svar på den moderne verdens "nihilistiske vakuum".

Hirsi Ali har længe været en fremtrædende kritiker af islam. Som ung pige, der voksede op i Somalia, blev hun omskåret. I 2002 gav hun afkald på sin muslimske tro og erklærede sig for ateist. I årene siden har hun været en højrøstet kritiker af, hvad hun ser som ekstremistisk vold og intolerance fra mange muslimer.

I et essay, der blev offentliggjort den 11. november på det britiske websted UnHerd sagde hun, at selvom hun i over to årtier identificerede sig som ateist, betragter hun sig nu som medlem af den kristne religion.

Hun skrev, at hun vendte sig til kristendommen delvis "fordi jeg i sidste ende fandt livet uden nogen åndelig trøst uudholdeligt - faktisk næsten selvdestruktivt."

"Ateisme formåede ikke at besvare et simpelt spørgsmål: Hvad er meningen og formålet med livet?" sagde hun og argumenterede for, at "tomrummet efter kirkens tilbagetog" i den moderne verden "blot er blevet fyldt af et virvar af irrationelle kvasi-religiøse dogmer."

Hirsi Ali skrev i sit essay, at der er "ikke behov for at lede efter en new-age sammenblanding af medicin og mindfulness" for at løse de nuværende kriser: "Kristendommen har det hele."

En anden grund til, at hun skiftede tro, sagde hun, er "global": i sit essay skrev hun, at "den vestlige civilisation er truet" fra flere fronter, herunder Rusland og Kina, "global islamisme" og "woke-ideologi."

"Vi bestræber os på at afværge disse trusler med moderne, sekulære værktøjer: militære, økonomiske, diplomatiske og teknologiske bestræbelser på at besejre, bestikke, overtale, formilde eller overvåge," skrev hun. "Og alligevel oplever vi, at vi taber terræn med hver runde af konflikt."

​Hirsi Ali sagde, at den eneste måde at "bekæmpe" disse trusler på er at besvare spørgsmålet "Hvad er det, der forener os?"

Det "eneste troværdige svar, tror jeg, ligger i vores ønske om at opretholde arven fra den jødisk-kristne tradition," sagde hun; denne arv inkluderer et "udviklet sæt af ideer og institutioner designet til at beskytte menneskeliv, frihed og værdighed."

Forfatteren sagde, at hun betragter sig selv som en "frafalden ateist", og skrev: "Jeg har stadig meget at lære om kristendommen."

"Jeg opdager lidt mere i kirken hver søndag," skrev hun og argumenterede for, at hun har fundet "en bedre måde at håndtere tilværelsens udfordringer på, end hverken islam eller ateisme kunne tilbyde."Hirsi Ali reagerede ikke umiddelbart på en anmodning om kommentar i mandags vedrørende hendes essay.

Modtageren af adskillige priser for sin globale aktivisme, Hirsi Ali har tidligere tjent i Repræsentanternes Hus i Holland og har arbejdet ved Hoover Institution ved Stanford University samt American Enterprise Institute.