16. oktober 2024
SynodeUdland

Ikke-katolske delegerede sætter fokus på kristen enhed ved synoden om synodalitet

Kardinal Kurt Koch taler til journalister ved pressemødet om synodaliteten, som blev afholdt i Vatikanets pressekontor torsdag den 10. oktober 2024. | Kredit: Daniel Ibañez/CNA

Af Kristina Millare │ CNA │10. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Tre broderskabsdelegater - ikke-katolske repræsentanter for kristne kirker, der deltager i dette års synode om synodalitet - var i centrum ved torsdagens pressemøde om synoden, der blev afholdt i Vatikanets pressekontor.

Ifølge kardinal Kurt Koch, præfekt for Dikasteriet for fremme af kristen enhed, er det afgørende for alle kristne kirker at rejse, bede og samarbejde Jesu egen præstelige bøn, som er nedskrevet i kapitel 17 i Johannesevangeliet: »For at de alle må være ét.«

»Jesus befaler ikke enhed, men han beder om det,« sagde Koch til journalister torsdag. »Så hvis Jesus har bedt om enhed, hvad kan vi så gøre? Vi må gøre, hvad Jesus gjorde.«

I juni udgav Dicastery for Promoting Christian Unity »The Bishop of Rome«, en bog, der undersøger frugterne af forskellige økumeniske dialoger mellem den katolske kirke og andre kirker om »Petrin-embedet« - pavens rolle og embede - i løbet af de sidste 30 år.

Under pressekonferencen fremhævede metropolit Job af Pisidien, den østlige ortodokse medformand for den fælles internationale kommission for teologisk dialog mellem den katolske kirke og den ortodokse kirke, betydningen af den »konvergens«, der findes i den romersk-katolske kirkes forskellige bilaterale dialoger med de ortodokse og andre kristne kirker, som er undersøgt i »The Bishop of Rome«.

»Det, der slår mig i denne bog - og jeg råder jer til at læse den - er at se konvergensen mellem alle disse bilaterale dialoger,« sagde han til journalisterne. »Det betyder, at vi ikke bare leder efter en aftale eller et kompromis med en anden kirke.«

Broderskabsdelegater - ikke-katolske repræsentanter for kristne kirker, der deltager i dette års session af synoden om synodalitet - besvarer spørgsmål fra medierne ved pressebriefingen om synoden om synodalitet, der blev afholdt i Vatikanets pressekontor den 10. oktober 2024. Foto: Daniel Ibañez/CNA

Metropolitten sagde også, at økumenisk dialog ikke kun er rettet mod forsoning og broderskab mellem kirker, men har potentiale til »også at bære frugt i det interne [og] hjemlige liv i hver kirke.«

Den anglikanske biskop Martin Warner af Chichester, som er medformand for den engelsk-walisiske anglikansk-romersk-katolske komité, talte om »den store betydning af relationer« mellem kristne kirker og om den »familiefølelse«, der har udviklet sig mellem den katolske kirke og Church of England, især under den afdøde dronning Elizabeth II's regeringstid.

»Jeg tror, at hun har levet under fem paver,« sagde han. »Disse [møder] skaber en følelse af en familie, som har en historie og en fortid.«

Warner bemærkede også, at både anglikanere og katolikker ser autoritet som en »gave«. Han sagde, at kærlighedens og tjenestens forrang - understreget i pave Johannes Paul II's encyklika Ut Unum Sint - er det »solide fundament«, som begge kirker er bygget på.

Anne-Cathy Graber, sekretær for økumeniske relationer i Mennonite World Conference, sagde til journalister, at synoden om synodalitet har givet den økumeniske bevægelse en ny »dynamik«, men at der er brug for flere »synlige tegn« på kristen enhed.

»Det er sandt, at der nogle gange ikke er nogen symbolske tegn, som verden kan forstå. Det, vi mangler, er symbolske gestus for forsoning,« sagde hun.

Synodens delegerede og deltagere deltog i en økumenisk bøn i Vatikanet fredag den 11. oktober.