Da verden blev moderne (1)

Sigmund Freud (1856-1939) - Freuds teorier får deres afgørende gennembrud efter første verdenskrig, hvor psykoanalysen bliver et modefænomen. Dens indflydelse kan spores indenfor alle områder af kulturlivet og er således i høj grad med til at forme det moderne menneskes selvforståelse.

ABONNEMENT - Hvordan gik det til, at seksualmoralen blev lagt for had? At disciplin og afholdenhed i seksuallivet ikke alene betragtes som et komisk fortidslevn, men som direkte skadelig, og at ordet ægteskab er blevet afløst af det mere moderne ”parforholdet". Ja, hvorfor er afstanden mellem det, Kirken lærer om seksualitet, ægteskab og prævention, og moderne menneskers livsstil blevet stadigt større?

Når mennesker uden for Kirken enten direkte adspurgt eller af egen drift fortæller os, hvad de finder tiltalende eller mindre tiltalende ved Den katolske Kirke, vil udtalelserne typisk fordele sig efter dette mønster:

Vi bryder os ikke om, at

  • Kirken har et forældet ægteskabssyn (hvad skal det gøre godt for, at man ikke kan blive skilt?)
  • Kirken forbyder prævention og abort (har de ikke hørt om overbefolkning? - og er de ikke klar over, at folk i Afrika får aids, hvis de ikke bruger kondom?)
  • Præster og søstre skal leve i cølibat (det er da noget underligt unaturligt noget)
  • Kirken forbyder sex uden for ægteskabet og diskriminerer folk med en anden seksuel orientering (er der nogen, der retter sig efter det?)

Til gengæld kan vi godt lide

  • pavens julemesse i Peterskirken
  • julekrybber, krucifikser o.l
  • stilheden og alle de levende lys i kirkerne
  • pilgrimsrejser
  • at Kirken taler de fattiges sag
  • at Kirken er imod dødsstraf og krig


Læs også de andre afsnit i serien:1. del  │  2. del  │  3. del  │  4. del

Der kan føjes mange flere punkter til både positiv- og negativlisten, men disse eksempler blot for at anskueliggøre, at Kirkens "forklaringsproblem" i forhold til vor tids mennesker (både i og tiden for Kirken) i hovedsagen udgøres af emner, der relaterer sig til området syd for bæltestedet.

Ja, hvorfor skal det være så besværligt at være katolik, og hvorfor bekvemmer paven i Rom sig ikke til at ajourføre Kirkens lære om eksempelvis ægteskab, prævention og abort, sâledes at den kommer til at stemme overens med den måde, folk faktisk lever på i dag? Mon ikke det ville give "flere kunder i butikken"?

Det ville det såmænd nok - i hvertfald for en tid, men på længere sigt ville det være en selvmorderisk strategi.

Da Lyngbyvejen for årtier siden blev udvidet for at skaffe plads til de mange bilister, der gerne ville kunne komme hurtigt og bekvemt ind til det indre Kobenhavn, og man til det formål for hårdt frem mod gamle bygninger, og hvad der ellers stod i vejen for fremskridtet, lavede Bo Bojesen en tegning, der meget godt illustrer problematikken. Man ser en bilist, der netop har parkeret sin vogn i et kæmpemæssigt parkeringshus. Han ser sig râdvild omkring blandt højhusene, der tårner sig op i byens centrum, og spørger: Hvad skulle jeg egentlig herind efter?

Ja, hvad skal vi med Kirken, hvis vi tømmer dens budskab for substans og reducerer evangeliet til et ekko af samtidens behovstænkning?

Kirken er nu engang hverken en erhvervsvirksomhed eller et politisk parti, hvor man indretter salgsstrategien efter, hvad markedet efterspørger. Kirkens udgangspunkt er faktisk det stik modsatte, nemlig at mennesker har behov for at erfare, hvad kristendommen har at sige dem, uanset om de er klar over det eller ej.


Ups! ... videre som abonnent, med sikker betaling


DEN HURTIGE MÅDE

Du kan blive abonnent på KATOLSK LIV for kun 20 kr.
Betal med betalingskort og få adgang med det samme.

KLIK HER 


FAKTURA

Hvis du ikke vil benytte betalingskort, kan du vælge at downloade en faktura og betale ved en bankoverførsel.

1. Opret dit abonnement

2. Vælg "Send faktura"

3. Log ind og hent din faktura med betalingsoplysninger.

4. Når vi har registreret din betaling, åbner vi dit abonnement.Undtagelsesvis modtager vi betaling med MobilePay. Betalingsmetoden er dyr som "erhverv" og derfor bruger vi undtagelsesvis en privat konto indtil økonomien i medieprojektet kan bære. KATOLSK LIV overfører herefter beløbet til foreningens bankkonto i Danske Bank via en mellemregning.

Gør det samme som "FAKTURA", men overfør beløbet til MobilePay 23 44 81 55 - Husk at oplyse fakturanummer, så opretter vi dit abonnement hurtigt.


TELEFON & MAIL

Kan du slet ikke bruge nogle af ovenstående betalinger - så ring til 23 44 81 55 eller skriv til info@katolskliv.dk - så finder vi en løsning.

Ring i tidsrummet 7-21 alle ugens dage.