Da verden blev moderne (4)

Johannes Paul ”den store” – genopbygning og fornyelse


Af cand.mag. Torben Riis - Redigeret til nettet af Margot Johansen fra Team Katolsk Liv

De nordiske biskopper havde – som omtalt i den forrige artikel – med deres hyrdebrev i 1968 etableret en form for frizone for de katolikker, som ikke mente at kunne tilslutte sig Humanae Vitae’s afvisning af kunstig prævention.

Biskoppernes kommentar kan således ses som et forsøg på at forebygge en indrekirkelig splittelse ved at flytte fokus fra det kontroversielle spørgsmål om prævention. Det ses tydelig i det sidste afsnit af hyrdebrevet:

Af største betydning er det også ikke at tabe sansen for de rette proportioner. Der findes i verden af i dag større problemer end spørgsmålet om hvilke regler, der skal gælde i ægteskabets mest intime sfære. Hvis der på dette punkt består meningsforskelle blandt os, så findes der dog i vort helhedssyn på ægteskabet og den menneskelige persons værdighed betydeligt mere, som vi er enige om, som vi i fællesskab må kæmpe for …

Ræsonnementet led imidlertid under den afgørende brist, at man uden videre forudsatte, at danske katolikker var enige om det grundlæggende i ægteskabssynet og endvidere, at spørgsmålet om prævention var en relativ ubetydelig detalje i den store helhed. Men var det holdbart at adskille de ”regler, der skal gælde i ægteskabets mest intime sfære” fra ægteskabssynet som helhed?


Læs også de andre afsnit i serien:1. del  │  2. del  │  3. del  │  4. del


Ups! ... videre som abonnent, med sikker betaling


DEN HURTIGE MÅDE

Du kan blive abonnent på KATOLSK LIV for kun 20 kr.
Betal med betalingskort og få adgang med det samme.

KLIK HER 


FAKTURA

Hvis du ikke vil benytte betalingskort, kan du vælge at downloade en faktura og betale ved en bankoverførsel.

1. Opret dit abonnement

2. Vælg "Send faktura"

3. Log ind og hent din faktura med betalingsoplysninger.

4. Når vi har registreret din betaling, åbner vi dit abonnement.Undtagelsesvis modtager vi betaling med MobilePay. Betalingsmetoden er dyr som "erhverv" og derfor bruger vi undtagelsesvis en privat konto indtil økonomien i medieprojektet kan bære. KATOLSK LIV overfører herefter beløbet til foreningens bankkonto i Danske Bank via en mellemregning.

Gør det samme som "FAKTURA", men overfør beløbet til MobilePay 23 44 81 55 - Husk at oplyse fakturanummer, så opretter vi dit abonnement hurtigt.


TELEFON & MAIL

Kan du slet ikke bruge nogle af ovenstående betalinger - så ring til 23 44 81 55 eller skriv til info@katolskliv.dk - så finder vi en løsning.

Ring i tidsrummet 7-21 alle ugens dage.