16. oktober 2024
For livet

Lovgivere vil ikke afkriminalisere hjælp til abort

Polske parlamentsmedlemmer deltager i afstemningen om fire lovforslag om abort den 12. april i Warszawa. (foto: Omar Marques / Getty Images)

Det fejlslagne forsøg på at sikre nok stemmer fremkaldte frustration fra Det Nye Venstre, som fremsatte lovforslaget og kæmpede for at udvide muligheden for at få abort i Polen.

CNA News, den 15. juli 2024
Af Tyler Arnold
Oversat af Birgit Bidstrup Jørgensen

Polske lovgivere stemte snævert for at opretholde landets stærke pro-life love ved at afvise et lovforslag, der ville have gjort en ende på alle strafferetlige sanktioner for mennesker, som yder hjælp til kvinder, der får ulovlige aborter.

Under den gældende lovgivning indledes der ikke strafferetlige sanktioner mod kvinder for at søge eller modtage en ulovlig abort. Men en person, der udfører en ulovlig abort, og enhver person, der hjælper kvinden eller den, der udfører en ulovlig abort, risikerer op til tre års fængsel.

Lovforslagene ville have fjernet disse sanktioner. Det polske Sejm, som er parlamentets underkammer, stemte dog 218-215 den 12. juli for at forkaste lovforslagene og sikre, at loven forbliver intakt. To medlemmer af parlamentet undlod at stemme.

I Polen er abort i de fleste tilfælde ulovligt. Der er ingen legal ret til abort i Polen, men op til 12. graviditetsuge er abort lovlig i tilfælde af voldtægt, incest, og når moderens liv er i fare. Forbuddet mod aborter gælder både kirurgiske og kemiske aborter.

Efter afstemningen udsendte den polske bispekonference den 20. marts på X, tidligere kendt som Twitter, et citat fra pave Frans som bekræfter livet.

"Lad Polen være et land, der beskytter livet i hvert øjeblik; fra det øjeblik det bliver til i moderens mave og til dets naturlige afslutning," sagde pave Frans under sin generalaudiens den 20. marts. "Glem ikke, at ingen er livets herre, hverken sit eget eller andres."

Rafał Bochenek, et medlem af Sej fra det konservative Lov og Retfærdigheds-parti (PIS), roste afstemningen i et indlæg på X og kritiserede den polske premierminister Donald Tusk og andre for at støtte lovforslaget.

"Donald Tusk og koalitionen ser ud til at have et problem," sagde Bochenek. »De lovede og ønskede at afkriminalisere kriminelle aktiviteter, men heldigvis har nationen stadig ånd. … Abort er altid ondt!

Tusk leder centrumpartiet Borgerplatformen. Hans parti leder Borgerkoalitionen, som har flest pladser i flertalskoalitionen i parlamentet. De to andre dele af flertalskoalitionen er Den Tredje Vej, som er en center-højre gruppe, og Det Nye Venstre, som er en socialdemokratisk gruppe. Denne koalition har omkring 54% af pladserne i parlamentet.

Selvom Tusk førte kampagne for at liberalisere Polens abortlove, herunder gav udtryk for støtte til lovgivning for at legalisere elektiv abort de første 12 uger af graviditeten, sluttede en håndfuld medlemmer af Borgerkoalitionen og Den Tredje Vej sig sammen med de konservative mindretalspartier for at blokere afkriminaliseringsloven.

Det fejlslagne forsøg på at sikre nok stemmer fremkaldte frustration fra Det Nye Venstre, som fremsatte lovforslaget og kæmpede for at udvide retten til abort i Polen.

Tomasz Trela, et medlem af Sejm, fra Det Nye Venstre, kritiserede i et indlæg på X de medlemmer af flertalskoalitionen, der brød med deres partilinje og modsatte sig afkriminaliseringsbestræbelserne.

"Det lykkedes ikke at afkriminalisere abort," sagde Trela. "Hele [Venstre] var der, og som det eneste parti i Sejm stemte vi alle for [lovgivningen]. Der er én konklusion: mere venstre i Sejm - mere normalitet i Polen."

Det Nye Venstre har også fremsat lovforslag, der vil legalisere elektiv abort op til 12. graviditetsuge, og Den Tredje Vej har introduceret et lovforslag, der vil udvide lovlig abort til tilfælde, hvor det ufødte barn har en misdannelse.

Det er uklart, om ​​disse lovforslag vil have tilstrækkelig støtte til at blive vedtaget i Sejm.