21. november 2024
Udland

Norske biskopper og mere end 30 kristne grupper underskriver erklæring mod kønsideologi

Biskop Erik Varden, OCSO, trappistmunk og åndelig forfatter, har været biskop i Trondheim i Norge siden 2020. | Kredit: Daniel Ibáñez/CNA

Af Daniel Payne  CNA │ 15. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

De norske biskopper har sammen med mere end 30 kristne samfund i landet udsendt en erklæring til støtte for den »biologiske virkelighed« og imod bevægelser som kønsideologi og »queer-teori«.

Den økumeniske erklæring om »køn og seksuel mangfoldighed«, der blev udsendt tirsdag, nævner både »bekendelsen til Bibelen som Guds ord« og »den biologiske virkelighed« i sin kritik af disse bevægelser.

I deres erklæring påpeger de 31 underskrivere - herunder Norges katolske biskopsråd, Det norske lutherske missionsselskab, Foursquare Norge og Value Alliance - at der »kun er to biologiske køn: mand og kvinde. En persons køn afgøres i undfangelsesøjeblikket.«

»Ideen om, at der findes et subjektivt køn og en selvvalgt 'kønsidentitet', som er frit valgt og baseret på følelser, er et resultat af ideologi og har intet grundlag i biologi eller videnskab«, hedder det i erklæringen.

I de senere år har myndighederne i mange lande promoveret kønsideologi over for unge studerende. Underskriverne af brevet beskriver det som »ekstremt problematisk« at »konfrontere børn og unge i klasseværelset med ideen om, at der findes ›drenge, piger og andre køn‹.«

»Denne indflydelse kan føre til forvirring, usikkerhed og destruktive livsvalg for mange børn og unge«, hedder det i erklæringen.

Udtalelsen hævder, at »regeringsorganer og offentlige myndigheder misbruger deres mandat og magt, når de forsøger at presse borgere og organisationer til at tilpasse sig 'queer-teori' i forhold til køn, seksualitet og ægteskab.«

Ud over kritikken af kønsideologien kritiserer erklæringen også kunstig befrugtning og surrogatmødre og kalder brugen af dem »et brud på Guds skabervilje og barnets rettigheder«.

»Et menneske skabes af en kvindes æg og en mands sæd«, står der. »Hverken mor eller far eller andre familiemedlemmer kan undværes eller er overflødige i et barns liv.«

Underskriverne skriver, at de er »imod mobning og udelukkelse, manipulation og tvang, chikane og had, udstødelse og vold i alle dens afskygninger«, men de fastslår, at de »ikke vil gøre nogen indrømmelser på bekostning af bibelske sandheder, selv om disse sandheder er i konflikt med politiske retningslinjer eller aktuelle samfundstendenser.«

»Vi mener, at meget af det, der er kendt under de moderne begreber 'kønsdiversitet' og 'seksuel diversitet', ikke er baseret på medicinsk viden og naturvidenskab,« skriver de. »Denne kønsideologi er også uforenelig med vores kristne tro og forståelse af virkeligheden.«

'Den kristne antropologiske vision'

I et interview med CNA Deutsch tirsdag sagde Trondheims biskop Erik Varden, formand for Den Nordiske Bispekonference, at baggrunden for erklæringen er baseret på teologien bag en lignende erklæring om ægteskab fra 2016, som blev underskrevet af omkring tre dusin norske kristne grupper.

»[Det] er vigtigt at vise, at den kristne antropologiske vision, dens syn på, hvad en person er, hvad det vil sige at være kvinde eller mand, er i overensstemmelse med empiriske data«, sagde biskoppen. »En kristen forståelse af livet er yderst konkret.«

»At forsøge at justere virkeligheden baseret på personlig opfattelse er et risikabelt foretagende, især når det begynder at give umulige løfter til de sårbare, ensomme og sårede,« påpegede prælaten.

Underskriverne »har ingen illusioner om kompleksiteten i menneskeliv og relationer«, sagde biskoppen. »Vi ønsker at ledsage komplekse situationer på en medfølende og kreativ måde.«

Varden bemærkede, at et stigende antal mennesker, der er blevet skadet af kønsideologi, er begyndt at tale om det. Han pegede på Tavistock-kønsidentitetsklinikken i England, som i årevis behandlede børn helt ned til 10 år, der oplevede kønsdysfori, med »pubertetsblokkere« og hormonbehandlinger. Regeringen lukkede klinikken i 2022 efter en kritisk uafhængig gennemgang.

»Konsekvenserne af Tavistock-klinikaffæren i England er et velkendt eksempel på håndteringen af disse skader, men det er på ingen måde det eneste«, sagde han. »Koret af stemmer, der ønsker at blive hørt, bliver højere og højere. Det er en god ting.«

Biskoppen sagde, at underskriverne af brevet forsøger at »bidrage konstruktivt«.

»Vores erklæring er hverken vred eller over-the-counter,« sagde han. »Den udspringer i bøn af vores engagement i vores nation og vores ønske om at opbygge den.«

»Vi bekræfter livets dyrebarhed, enhver person - i hvem vi ønsker at genkende en søster, en bror, en potentiel ven, ved så vidt muligt at se dem, som Gud ser dem, det vil sige med et enormt håb,« sagde han.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.