16. oktober 2024
Arkiv

Tidsbillede: Et ungt katolsk hjem │ September 1940

Gurli og Filip Lange │ Katolsk Ugeblad 29. september 1940

Gift jer katolsk, siger Gurli og Filip Lange

Ude i Ryparken, i et af de bageste Huse i Komplekset, bor Gurli og Filip Lange. Derfor naar Gadelarmen ikke ind i deres Stuer. Gennem den aabne Altandør kan jeg se ud over grønne Træer og brede Plæner. De moderne lyse Møbler staar, saadan som man sætter sine Møbler i et ungt Hjem i 1940, og bag de blomstrede Gardiner er der fuldt af grønne Planter i Vindueskarmen. Over Skrivebordet hænger Biskoppens Billede.

Naar jeg rigtig sidder og arbejder flittigt. saa synes jeg, Biskoppen smiler til mig, siger Filip Lange.  - Men der kan og saa godt sommetider komme et strengt Udtryk i hans Ansigt ...

Saa maa Biskoppen smile meget, tænker jeg ved mig selv, for Filip Lange er jo Formand for K. U. K. [Katolsk Ungdoms Klub - red.], og det er et Hverv, der lægger Beslag paa naesten al hans Fritid. Han er Korrespondent i et af vore store Oliefirmaer, fortæller han.

- Men Filip har saa mange Interesser. falder hans Kone ind. Han spiller meget og synger i Jesu Hjerte Kirkens Kor, og saa er han meget ivrig til at diskutere.

- Ja, kan De ikke i Ugebladet efterlyse flere til at være med i vore Kirkers Sangkor, det behøver ikke netop at være Folk med en stor Stemme. Alle kan synge! Det er en storartet Maade at tage Del i Messen paa, at synge dens Tekster. Jeg synes, at det at synge Credo er saa vidunderligt, noget helt andet end bare at sige Ordene.

- Kniber det ikke for de Unge at faa Tid til at være med i det katolske Foreningsliv?

Jo, det gør det, siger Gurli Lange.  - Flere af Ugens Aftener har de i Forvejen optaget af Kursus af forskellig Art, Sprog, Gymnastik, Dans, og saa er de kede af det, naar der saa arrangeres et eller andet katolsk, som falder paa en af de Dage. Derved kan mange godt blive forhindret i f. Eks. at deltage i den katolske Højskole. Den glæder vi os ellers meget til.

- K. U. K. har jo ogsaa et righoldigt Program for Efteraaret?

-  Foruden Foredrag og Studiekredse skal vi ogsaa have to Retrætedage, det har vi ikke haft før, og vi tænker stærkt paa at tage baade de unge Piger og de unge Mænd med til en saadan Retrætedag, men Planerne er dog ikke færdige endnu. Vores Cykleture fortsætter vi med, og til Vinter tager vi Fodture i Stedet - det er de fleste glade for, at komme ud og faa frisk Luft om Søndagen, og hvorfor skulde vi ikke ogsaa samtidig faa lidt katolsk Samvær ud af det?

Kommer de Unge hos Dem her i Deres Hjem?

Hvis vi bare var rige ... og der ikke var det med Kaffemærkerne - saa kunde vi samle mange flere Kammerater her hos os. Men en hel Del kommer her dog, unge, der ikke selv kender ret mange, de er glade for at kunne komme i et katolsk Hjem.

- Faar de saa ikke selv Lyst til at skabe et katolsk Hjem ...

- Det vilde da glæde os meget, ler Gurli Lange. Jo, vi siger ogsaa til dem: Gift jer katolsk - og det skal være Messebryllup, derved faar man Kirkens særlige Velsignelse. I aner ikke, hvor det er dejligt at bede sammen, gaa til Messe sammen, arbejde sammen.

Den unge Frue er blevet alvorlig. -  Jeg saa hvordan det gik de blandede Ægteskaber, da jeg var rundt i Hjemmene paa Frederiksberg for at samle Børnene til Søndagsskole. Det var den samme Historie overalt: den katolske Part, i Reglen Konen, var begyndt med de bedste Forsætter, men alle de smaa Ting i Hverdagen lagde sig i Vejen efterhaanden, og mange af Mødrene, der sendte deres Børn til Søndagsskolen, var selv holdt op med at gaa til Messe. Saa tænkte jeg: nej. saadan skal det ikke gaa mig!

Hvordan traf De saa Deres Mand?

De to unge ser paa hinanden og smiler.

- Det var i Stenosgade, ved den stille Messe om Hverdagen ... vi gik og saa paa hinanden, men vi sagde ikke noget. Hvorfor skulde man forresten ikke kunne finde hinanden i en Kirke, hvorfor skal det altid være i en Balsal? Saa en Dag traf vi sammen ved en Foreningsaftcn. Nu har vi været gift et Aar  - og vi havde endda tænkt, at det varede nok en halv Snes Aar, før vi fik Raad til det -

Hvor meget skal man tjene for at kunne gifte sig?

- Aah, her i København en 250 Kroner om Maaneden. Men nu under disse Forhold maa man nok regne mere. Konen maa helst være i Hjemmet, hvis hun ikke er det, gaar der altfor meget til Spilde i alle Retninger.

- Er det svært at være katolsk gift?

- Ikke-Katoliker synes i Reglen, at vi maa være meget hæmmede af vor Tro. Men vi synes til Gengæld, at de Unge, der ikke er Kristne, maa have det meget svært, de kan ikke bede, kan ikke gaa til Skrifte, de har sjældent nogen, de kan tale med og som kan vejlede dem, de falder let som Offer for den Opfattelse, der nu er blevet den herskende i den moderne Verden, at den kristne Moral er gammeldags og latterlig.

Næh, vi er meget lykkelige, - og nu bliver vi snart tre ... vi er ikke bange for Fremtiden, vi stoler paa Forsynet i alle Ting.

E. N
Kilde: Katolsk Ugeblad │ 88. Årgang │ 29. september 1940


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.