16. oktober 2024
Prædiken

Hvad vil det sige at være en egentlig kristen?

Præst Lars Messerschmidt prædiker på Vor Frue Kloster i Høsterkøb, nord for København │ Foto: Kuno Arnkilde

Prædiken på Vor Frue Kloster i Høsterkøb │ Lørdag, den 12. oktober 2024
Optagelse KATOLSK LIV │Transskriberet udfra et ringe lydspor

Læsning: Gal 3,22-29 │ Evangeliet: Luk 11,27-28

Begge tekster som vi har hørt, både den 1. læsning og evangeliet handler om hvad det vil sige at være kristen. Hvad det egentlig vil sige at være kristen.

Jeg tror de fleste mennesker tænker noget i retning af, at kristendom er en religion blandt mange andre. Vi tror på den måde og de tror på den måde. Det sådan set rigtigt, men der er en radikal forskel mellem kristendom og alle andre religioner - for den sags skyld også jødedommen, ihvertfald på Jesu og Paulus tid.

Den måde Paulus, inden han omvendte sig og blev kristen, troede på Gud, var en helt forkert måde og han gik endda så langt, jævnfør med hvad der sker i dag, at han slog kristne ihjel, fordi han skulle være lydig overfor loven. Sådan endte det helt derude på overdrevet, men så var det Kristus greb ind og så forstod han pludselig at forholdet var radikalt anderledes. Det er også det dagens evangelium handler om.

I teksten optræder alle disse folk der hører hvad Jesus siger, men der er ikke nogen der rigtigt lytter til hvad han siger. Undtagen kvinden der bliver en slags talsmand for skarerne. Skarerne der beundrer Jesus for det han siger og dét at han kan lave mirakler. Det er deres forhold til Jesus, og så er det, at Jesus siger, at det ikke er det rigtige forhold til ham.

Hvad er så den kristne tro?

Paulus bruger netop ordet tro, i modsætning til at leve som jøde eller alle mulige andre religioner. Men hvad er tro? Hvis man spørger kristne, inklusive goode katolikker, hvad er så tro? - Jeg får aldrig et rigtigt svar. Det er bare et ord for de fleste mennesker.

Nej, tro i bibelsk forstand er en relation til Gud, en personlig relation. I Det gamle Testamente står der i loven, at du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte. Du skal elske, elske og det er begyndelsen på en personlig relation, men det er ikke afklaret hvad det betyder, og det er derfor mange jøder, også under henvisning til den lov, den religion de er opdraget i, misforstår det hele. Det gør vi kristne også, fordi vi ikke har forstået hvad tro er. Tro betyder, at nu har vi fået en ny relation til Gud.

I evangeliet er der disciple. En disciple er én der pludselig kommer tæt ind på Jesus, begynder at lytte til Ham og får en relation til Jesus der går dér og taler sådan.

Så véd vi godt, og det fortæller evangelierne også, at for mange af disiplenes vedkommende var det ikke en dyb og ægte relation og Jesus forklarer denne problematik i nogle af sine lignelser. Der kan altså være forskel på tro. Man kan være mere eller mindre tro, så hvad er egentligt dybest set problemet?

Problemet er at vi er mennesker. Problemet er at være et menneske på de vilkår som verden giver, det som vi også kalder arvesynden. Det faldne menneske. Det faldne menneske kan ikke længere gå ind i en relation til Gud. Ønsker det, men kan ikke. Det er dét der ligger i arvesynden. Vores relation til Gud er blevet brudt. Det er definitivt og nedarvet, og derfor ser verden ud som den ser ud, incl. den jødiske verden dengang og måske også i dag; relationen til Gud er ikke kommet på plads. Derfor kom Jesus for at etablere denne nye relation til Gud - en personlig relation.

For at afslutte med virkeligheden. Paulus definerer det som at blive optaget i Guds familie. Tro er nu at tilhøre, være en del af Guds familie. Vi kender det fra vores erfaringer; når man er i familie med hinanden, har man en personlig relation.

Det er altså familiemodellen der karakteriserer det at være kristen, og det gælder ikke kun i forhold til Gud Fader. Jesu er vor bror, og Maria, som omtales inddirekte i dagens tekst, er vor mor, og vi er hinandens brødre og søstre. Det var sådan man titulerede hinanden, omtalte hinanden, på bibelens tid - det nye testamente.

Vi er nu en familie, vi som sidder her. Men så kan man spørge sig selv hvordan det fungerer i praksis, også i den stooore, katolske kristne verden. Er vi alle i familie med hinanden? - Ja, teoretisk, men i praksis? - Spørg jer selv.

Mit svar er, sikkert ikke.

 


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.