16. oktober 2024
Synode

Kirken har brug for nye måder, hvorpå biskopperne kan være ‘synodale’

Pave Frans taler til deltagerne i det første møde i den hele forsamling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024. | Kredit:

Af Hannah Brockhaus, Vatikanet, 2. oktober 2024
Oversættelse: KATOLSKLIV │ EWTN Danmark

På det første møde i den hele forsamling af synoden om synodalitet onsdag sagde pave Frans, at en biskops tjeneste bør omfatte samarbejde med lægfolk, og at synoden bliver nødt til at identificere »forskellige former« for udøvelsen af denne tjeneste.

At biskopper, lægfolk, præster og ordensfolk alle er synodedelegerede, var et bevidst valg, sagde paven i Vatikanets Paul VI-sal den 2. oktober, og det »udtrykker en måde at udøve det biskoppelige embede på, som er i overensstemmelse med Kirkens levende tradition og med læren fra Det andet Vatikankoncil.«

»En biskop, eller nogen anden kristen, kan aldrig tænke på sig selv 'uden andre',« fortsatte han. »Ligesom ingen bliver frelst alene, har forkyndelsen af frelsen brug for alle og kræver, at alle bliver hørt.«

»Forskellige former for en 'kollegial' og 'synodal' udøvelse af det biskoppelige embede« i bispedømmerne og i den universelle kirke, sagde Frans, «vil skulle identificeres til sin tid, altid med respekt for troens arv og den levende tradition og altid som svar på, hvad Ånden beder Kirkerne om på dette særlige tidspunkt og i de forskellige sammenhænge, de lever i.«

Synoden om synodalitet afspejler denne »inkluderende forståelse« af en biskops tjeneste, understregede paven og tilføjede, at biskopper og lægfolk skal lære, hvordan de bedre kan samarbejde i Kirken fremover.

På det første møde i den hele forsamling af synoden om synodalitet onsdag den 2. oktober 2024 sagde pave Frans, at en biskops tjeneste bør omfatte samarbejde med lægfolk, og at synoden bliver nødt til at identificere »forskellige former« for udøvelsen af denne tjeneste. Foto: Daniel Ibañez/CNA

Pave Frans henvendte sig i sin tale til de mere end 400 deltagere i den anden session af den 16. ordinære generalforsamling af biskopper på den første dag af Vatikanets samling om synodalitet den 2.-27. oktober. Mødet i 2024 har 368 stemmeberettigede medlemmer (delegerede), hvoraf 272 er biskopper, og 96 ikke er biskopper. Blandt de 96 ikke-biskopper er omkring halvdelen kvinder.

Den første generalforsamling, eller »kongregation«, som den kaldes, var dedikeret til åbningshilsener fra pave Frans og kardinal Carlos Aguiar Retes samt indledende taler fra synodens ledere, kardinal Mario Grech og kardinal Jean-Claude Hollerich, SJ.

I løbet af det tre en halv time lange møde så de delegerede også informationsvideoer om synoden, herunder videoer, der præsenterede de 10 teologiske studiegrupper og en kanonisk kommission nedsat af pave Frans.

I sine bemærkninger forsikrede paven, at tilstedeværelsen af ikke-biskoppelige delegerede ved en bispesynode ikke mindsker eller begrænser de enkelte biskoppers og bispekollegiets autoritet. »Det peger snarere på den form, som udøvelsen af biskoppelig autoritet er kaldet til at tage i en kirke, der er bevidst om at være grundlæggende relationel og derfor synodal«, sagde han.

»Harmoni er afgørende,« understregede Frans og bemærkede, at der er to farer, der skal undgås: faren for at blive for abstrakt og faren for at «sætte hierarkiet op mod de troende lægfolk.«

Deltagerne læser bønner under det første møde i den fulde forsamling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024. Kredit: Daniel Ibañez/CNA

Tidligere på dagen blev pave Frans den første pave siden 1974 til at se et historisk relikvie af Peters stol.

Peter, den første pave, er normalt indkapslet i det massive stolemonument, der blev skabt i det 17. århundrede af billedhuggeren Gian Lorenzo Bernini, og som er placeret på den bageste væg i apsis i Vatikanbasilikaen over det, der kaldes »Stolens alter«.

Relikviet blev sidst fjernet fra Bernini-monumentet for at blive undersøgt fra 1968-1974. Det er blevet fjernet nu under restaureringsarbejdet.

Stolen er et symbol på pavens forrang. Pave Frans kunne se det vigtige relikvie i Ottoboni-sakristiet i basilikaen, efter at der var blevet fejret messe på Peterspladsen i forbindelse med starten på den anden session af synoden om synodalitet om morgenen den 2. oktober.

Pave Frans betragter et historisk relikvie af Peters stol den 2. oktober 2024. Kredit: Den hellige stols pressekontor

Oktober 2024 samlingen er den sidste del af diskussionsfasen i den synodale proces, der blev indledt i 2021.

Paven mindede om fokus for det månedlange møde, som er at reflektere over, hvordan man er en kirke i mission, og tilføjede, at kirken også er nødt til at overveje, hvordan den kan være mere barmhjertig.

Han anbefalede også de synodedelegerede at læse Dante Alighieris sonet » Vita Nuova « for at meditere over dyden ydmyghed.

»Vi kan ikke være ydmyge uden kærlighed,« sagde han. »Kristne bør være som de kvinder, Dante Alighieri beskriver i en af sine sonetter. Det er kvinder, som sørger over tabet af deres veninde Beatrices far: »Du, som har et ydmygt udseende, med nedbøjede øjne, som viser sorg.«

»Jeg opfordrer jer til at meditere over denne fine åndelige tekst og indse, at kirken - 'semper reformanda' - ikke kan fortsætte sin rejse og lade sig forny uden Helligånden og hans overraskelser uden at lade sig forme af hænderne på Gud Skaberen, hans søn, Jesus Kristus, og hans Helligånd,« fortsatte Frans.

Deltagerne læser bønner under det første møde i den fulde forsamling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024. Kredit: Daniel Ibañez/CNA

Den 1. oktober, aftenen før synoden, sluttede en todages retræte for synodedeltagerne i Vatikanet med en bodsliturgi i Peterskirken.

Ved bønnen, som mere end 500 mennesker deltog i, delte kardinaler, biskopper, ordensfolk og lægfolk vidnesbyrd og bad om tilgivelse på kirkens vegne for synder, herunder synden ved overgreb eller synder begået i krig.

Pave Frans sagde i sin refleksion, at den katolske kirke først må erkende sine synder og bede om tilgivelse, før den kan være troværdig i udførelsen af den mission, som Jesus Kristus har betroet den.


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.