16. oktober 2024
Synode

Pave Frans åbner synoden om synodalitet med en advarsel mod personlige ‘dagsordener’

Pave Frans gør korsets tegn, da han åbner den anden samling af synoden om synodalitet med en messe den 2. oktober 2024 på Peterspladsen. | Kredit: Daniel Ibañez/CNA

Af Courtney Mares │ CNA │ Vatikanet, 2. oktober 2024
Oversættelse KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

Pave Frans åbnede onsdag den anden samling af synoden om synodalitet med en messe, der blev koncelebreret af over 400 præster, biskopper og kardinaler på Peterspladsen, hvor han advarede synodens delegerede mod at indføre deres egne »dagsordener« under de næsten månedlange diskussioner.

»Lad os være forsigtige med ikke at se vores bidrag som punkter, der skal forsvares for enhver pris, eller som dagsordener, der skal påtvinges,« sagde paven i sin prædiken den 2. oktober.

»Ellers ender vi med at låse os fast i dialoger blandt døve, hvor deltagerne forsøger at fremme deres egne sager eller dagsordener uden at lytte til andre og frem for alt uden at lytte til Herrens stemme«, tilføjede han.

Pave Frans fejrer messe for at åbne den anden samling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024 på Peterspladsen. Kredit: Daniel Ibañez/CNA

Deltagerne samles til åbningsmessen for synoden om synodalitet på Peterspladsen, onsdag den 2. oktober 2024. | Credit: Courtney Mares/CNA

Den anden samling af den 16. ordinære bispesynode, som løber fra den 2.-27. oktober, markerer en kritisk fase i Kirkens globale synodeproces, som begyndte for tre år siden.

Med udgangspunkt i diskussionerne på synodemødet i oktober 2023 forventes de 368 stemmeberettigede delegerede på dette års møde at udarbejde en endelig rapport, der skal rådgive pave Frans om, hvordan man kan styrke den katolske kirkes »fællesskab, deltagelse og mission«.

Nu hvor nogle af de mest kontroversielle emner er taget af dagsordenen for synodeforsamlingen, forventes diskussionerne at fokusere på konkrete forslag om at indføre et lytte- og ledsagearbejde, større inddragelse af lægfolk i sognets økonomi og finanser og mere magtfulde sogneråd og bispekonferencer.

Mere end 400 præster, biskopper og kardinaler koncelebrerer en messe med pave Frans for at åbne den anden samling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024 på Peterspladsen. Foto: Daniel Ibañez/CNA

Synodens åbningsmesse begyndte kl. 9.30 under en delvis overskyet himmel med en procession, der omfattede 76 kardinaler, 320 biskopper, hundredvis af præster og lægmandsdelegater. Paven forestod messen på skytsenglenes fest og understregede i sin prædiken vigtigheden af at lytte og være i harmoni.

»Vores er ikke en parlamentarisk forsamling, men snarere et sted, hvor vi lytter i fællesskab,« sagde Frans.

»Det handler ikke om flertal og mindretal ... Det, der er vigtigt, det, der er grundlæggende, er harmoni, den harmoni, som kun Helligånden kan opnå,« tilføjede han. »Helligånden er harmoniens mester og er i stand til at skabe én stemme blandt så mange forskellige stemmer.«

Forsamlingens format afspejler det foregående års format med daglige bønner, teologiske refleksioner og diskussioner i små grupper organiseret efter sprog. Men nogle af de mere kontroversielle emner, der blev diskuteret på sidste års samling, herunder kvindelige diakoner og »synodal« uddannelse af fremtidige præster, er blevet uddelegeret til 15 studiegrupper, der blev dannet i slutningen af sidste år.

Tusindvis af troende deltager i messen med pave Frans for at åbne den anden samling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024 på Peterspladsen. Foto: Daniel Ibañez/CNA

Synodeforsamlingen er kulminationen på en flerårig global proces, der har involveret bispedømmer, nationale og kontinentale stadier. Diskussionerne i denne måned forventes at dække en række forslag, lige fra at udvide kvindernes rolle i bispedømmets ledelse til spørgsmålet om, hvorvidt bispekonferencerne skal anerkendes som »kirkelige subjekter med læremæssig autoritet«.

Som forberedelse til forsamlingen deltog deltagerne i en todages retræte, der sluttede med en bodsvagt i Peterskirken, hvor enkeltpersoner delte erfaringer med traumer i forbindelse med seksuelt misbrug, krig og ligegyldighed over for migranter.

I sin prædiken brugte pave Frans ordet »lytte« eller »lytte« næsten et dusin gange. Paven opfordrede de delegerede til at »modtage alle de bidrag, der er indsamlet i løbet af disse tre år, med respekt og opmærksomhed, i bøn og i lyset af Guds ord.«

»Med Helligåndens hjælp må vi lytte til og forstå disse stemmer - det vil sige ideerne, forventningerne, forslagene - for sammen at kunne skelne mellem Guds stemme, der taler til kirken,« sagde Frans.

Mere end 400 præster, biskopper og kardinaler koncelebrerer en messe med pave Frans for at åbne den anden samling af synoden om synodalitet den 2. oktober 2024 på Peterspladsen. Foto: Daniel Ibañez/CNA

I en overraskende meddelelse i slutningen af sin prædiken afslørede pave Frans, at han personligt vil tage til Roms Basilica of St. Mary Major på søndag for at bede rosenkransen for fred på tærsklen til etårsdagen for Hamas-angrebet på Israel.

Pave Frans opfordrede også til en global dag med bøn og faste den 7. oktober midt i den eskalerende vold i Det Hellige Land.

»Brødre og søstre, lad os genoptage denne kirkelige rejse med blikket rettet mod verden, for det kristne samfund står altid i menneskehedens tjeneste for at forkynde evangeliets glæde for alle,« sagde han. »Vi har brug for det, især i denne dramatiske time i vores historie, hvor krigens vinde og voldens bål fortsat hærger hele folkeslag og nationer.«


Annoncer og betalingsmure

Du kan være med til at gøre KATOLSK LIV til en del af danske medier. Skabe balance i et medielandskab, hvor formidling af religiøs tro, liv og overbevisning er udfordret.

HJÆLP KATOLSK LIV med at holde projektet fri af annnoncer og betalingsmure; så når vi også dem af os der ikke kender til katolsk tro og liv.

Læs mere om økonomisk hjælp - HER



KATOLSK LIV │ EWTN Danmark

KATOLSK LIV er associeret med verdens største religiøse medienetværk EWTN, og modtager ingen økonomisk støtte. Vi kan derimod frit gøre brug af en lang række katolske medieresurser og har fuld redaktionel frihed.