16. oktober 2024
OvergrebVerdenskirken

Abbé Pierre beskyldes for seksuelle overgreb

Abbé Pierre, grundlægger af Emmaus (AFP)

Den franskbaserede katolske solidaritetsbevægelse, der blev grundlagt af afdøde Abbé Pierre, offentliggør resultaterne af en uafhængig undersøgelse, der afslører påståede seksuelle overgreb begået af dens karismatiske grundlægger.

Af Lisa Zengarini og Marie Duhamel │ Vatican News
Oversættelse: Kuno Arnkilde

Han er en af de mest populære og ikoniske skikkelser i den franske kirke, kendt for sit engagement i den franske modstandsbevægelse, for at beskytte jøder under Anden Verdenskrig og for sin livslange indsats for hjemløse og nødlidende.

En rapport, der blev offentliggjort onsdag af Emmaus-fællesskabet, den nu internationale organisation, han grundlagde i 1949 i Frankrig for at støtte de fattigste og mest sårbare, har plettet dette image og afsløret, at Abbé Pierre begik handlinger, der svarer til seksuelle overgreb eller sexchikane.

En årelang undersøgelse

Rapporten er resultatet af en undersøgelse, som den katolske stiftelse i 2023 overlod til et ekspertfirma med speciale i forebyggelse af overgreb, efter at en kvinde havde anmeldt et seksuelt overgreb begået af den afdøde præst og humanitære aktivist.

Undersøgelsen, der blev udført af Groupe Egaé, indsamlede adskillige vidnesbyrd og fandt mindst syv ofre - herunder en, der var mindreårig på det tidspunkt - mellem 1970 og 2005, to år før hans død i 2007.

Mindst syv påståede ofre for seksuelle krænkelser

Kvinderne berettede om uopfordrede kys og berøringer samt upassende seksuelle kommentarer og forslag.

De fleste af de kvinder, der rapporterede om uønsket kontakt eller seksuelle tilnærmelser, var ansatte eller frivillige på Emmaus. Ifølge vidneudsagnene var Abbé Pierres upassende adfærd almindeligt kendt.

Egaé-firmaet fastslog, at det mener, at der er andre ofre, der går tilbage til 50'erne og 60'erne, men den tid, der er gået siden de påståede fakta og Abbé Pierres død for 17 år siden, gør det vanskeligt at få adgang til vidneudsagnene og tillader ikke krydsforhør. Nogle af ofrene er døde, nogle kunne ikke kontaktes, og andre nægtede at lade sig interviewe.

Ofrene værdsættes for deres mod

I en erklæring værdsætter Emmaus modet hos de mennesker, der har vidnet, og som har gjort det muligt at bringe "disse utålelige handlinger" frem i lyset.

Erklæringen giver udtryk for, at den tror ofrene og udtrykker medfølelse med dem. Stiftelsen bekræftede, at den er fast besluttet på at bekæmpe alle former for misbrug og fordømme "de uacceptable handlinger begået af en person, der har spillet en stor rolle i historien", både for ofrene og for de mennesker, der har støttet bevægelsens aktiviteter i over 70 år. "Vi deler deres smerte og vrede, men også deres vilje til hver dag at fortsætte arbejdet med at opbygge en mere retfærdig og forenet verden", hedder det i erklæringen.

Biskopper i Frankrig dybt berørte af sagen

De franske biskopper har også udtrykt deres smerte over sagen om Abbé Pierre og har i en pressemeddelelse forsikret ofrene om deres "dybe medfølelse og skam" over, at sådanne handlinger kunne begås af en præst, og gentaget, at de er fast besluttet på at sikre, at kirken er "et sikkert sted".

"Abbé Pierre havde en bemærkelsesværdig indflydelse i vores land og i verden. Han skabte bevidsthed om det ansvar, vi alle har over for sårbare mennesker, og ændrede den måde, vores samfund ser på de fattigste," sagde biskopperne. "Men hans position kan ikke fritage os fra det nødvendige sandhedsarbejde, som Emmaus netop har udført med klarhed og mod."

Den seneste i en række sager i Frankrig

Anklagerne mod Abbé Pierre er de seneste i en række sager om katolske åndelige karismatiske ledere, der anklages for at have misbrugt deres magt og autoritet til at drage seksuel fordel af de kvinder, der er under deres åndelige indflydelse.

Frankrig har for nylig måttet kæmpe med afsløringer om en anden elsket katolsk figur fra det 20. århundrede, Jean Vanier, som grundlagde L'Arche-føderationen i 1960'erne for at tage sig af mennesker med intellektuelle handicap. For nylig bestilte L'Arche undersøgelser, der viste, at den afdøde Vanier perverterede den katolske lære om Jesus og Maria for at retfærdiggøre sit misbrug af kvinder.

Før dét kom der afsløringer af serielle seksuelle overgreb på voksne i religiøse fællesskaber grundlagt af to franske brødre, pastor Thomas Philippe og pastor Marie-Dominique Philippe, kaldet henholdsvis L'Eau Vive og Community of Saint Jean. Thomas Philippe var en åndelig far for Vanier og indviede angiveligt Vanier i hans mystisk-seksuelle praksis i L'Eau Vive.

CIASE-rapporten fra 2021

I 2021 anslog en uafhængig kommission om seksuelt misbrug i den katolske kirke (CIASE), at omkring 330.000 børn var blevet seksuelt misbrugt i løbet af 70 år af præster eller andre kirkerelaterede personer i Frankrig.

Henvisning:

Emmaus i Frankrig - HER