16. oktober 2024
Pave FransVerdenskirken

Vatikanet udgiver nyt dokument om pavens primat

Pave Frans vinker til folkemængden, der er samlet på Peterspladsen for at høre hans Angelus-tale søndag den 9. juni 2024. | Kredit: Vatikanets medier

Catholic News Agency, CNA, Rome Newsroom, den 11. juni 2024
Af: Courtney Mares
Oversat af: Birgit Bidstrup Jørgensen

Vatikanet offentliggør den 13. juni et studiedokument om pavens primat og økumeni, som vil indeholde forslag "til en fornyet udøvelse af biskoppen af ​​Roms tjeneste for enhed", der er anerkendt af alle kristne.

Dokumentet, med titlen "Biskoppen af ​​Rom: Primat og synodalitet i økumenisk dialog og respons på rundskrivelsen Ut Unum Sint", vil blive frigivet den 13. juni med pave Frans’ godkendelse.

Vatikanets Dikasteri for Fremme af Kristen Enhed har sammensat studiedokumentet for at opsummere den økumeniske dialog, der har fundet sted gennem de sidste 30 år vedrørende spørgsmålet om pavens primat og synodalitet.

Især indeholder dokumentet respons fra forskellige kristne samfund på pave Johannes Paul II's rundskrivelse fra 1995 om kristen enhed, Ut Unum Sint, "At de alle må være ét".

Ifølge Den Hellige Stols Pressetjeneste "slutter dokumentet med en redegørelse fra dikasteriet, der identificerer de mest betydningsfulde forslag, som er fremsat om en fornyet udøvelse af biskoppen af ​​Roms embede, der er 'anerkendt af alle’”.

Ut Unum Sint udtaler, at som apostlen Peters efterfølger har biskoppen af ​​Rom en "specifik pligt" til at arbejde for den kristne enheds sag.

Rundskrivelsen anerkender, at "den katolske Kirkes overbevisning om, at hun i troskab mod den apostolske tradition og fædrenes tro i biskoppens af Roms embede har bevaret det synlige tegn og garanti for enhed, som udgør en vanskelighed for de fleste andre kristne, hvis hukommelse er præget af visse smertefulde erindringer.”

Den bemærker, at "biskoppen af Roms forrang nu er blevet genstand for undersøgelse" i Kirkens dialog med andre kristne samfund.

I sin rundskrivelse skrev Johannes Paul II: "Som biskop af Rom er jeg, som jeg har bekræftet i denne rundskrivelse, fuldt ud klar over, at Kristus brændende ønsker det fulde og synlige fællesskab af alle de samfund, hvori hans Ånd dvæler i kraft af Guds trofasthed."

Vatikanet vil den 13. juni holde en pressekonference med anglikanske og armenske repræsentanter for at diskutere det nye dokument om pavens primat.

Kardinal Mario Grech, generalsekretær for synodens generalsekretariat, vil sammen med kardinal Kurt Koch, præfekt for Dikasteriet for Fremme af Kristen Enhed, præsentere studiedokumentet på pressekonferencen.

Ian Ernest, direktør for det anglikanske center i Rom og personlig repræsentant for ærkebiskoppen af ​​Canterbury ved Den Hellige Stol, vil deltage i konferencen via videolink, ligesom Khajag Barsamian, den armenske apostolske kirkes repræsentant ved Den Hellige Stol.

"Jeg er overbevist om, at jeg har et særligt ansvar i denne henseende, frem for alt i at anerkende de økumeniske bestræbelser hos flertallet af de kristne samfund og i at imødekomme anmodningen til mig om at finde en måde at udøve denne forrang, som på ingen måde giver afkald på det, der er afgørende for dens mission, men ikke desto mindre er åben for en ny situation,” sagde paven.

"Det er ud fra et oprigtigt ønske om at adlyde Kristi vilje, at jeg erkender, at jeg som Roms biskop er kaldet til at udøve denne tjeneste. Jeg beder vedholdende Helligånden om at lade sit lys lyse over os og oplyse alle præster og teologer i vore kirker, så vi – sammen, selvfølgelig – kan søge efter de former, hvori dette embede i kærlighed kan udøve en tjeneste, der er anerkendt af alle involverede," tilføjede han.

Den polske pave inviterede kristne ledere og teologer til "at engagere sig med mig i en tålmodig og broderlig dialog om dette emne."

Det bemærkes, at ordet "synodalitet", som ser ud til at være en af ​​nyhederne i Vatikanets nye studiedokument, ikke findes i encyklikaen fra 1995.


Læs mere på katolsk.dk:
Sekretariatet for Fremme af Kristen Enhed har udgivet et nyt dokument om pavens forrang, Roms biskop